IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радев: Всяка страна ще решава сама за военната помощ за Украйна

Общо изявление на лидерите от Б9 няма да има, след като президентът е отхвърлил текста, който задължава страните да дават военна помощ на Киев

13:32 | 11.06.24 г. 10
Снимка: БГНЕС/Стефан Василев
Снимка: БГНЕС/Стефан Василев

Първоначалният вариант на съвместното изявление от днешната среща на лидерите на Б9 за предоставяне на военна помощ на Украйна е бил променен по искане на българския президент Румен Радев, съобщава БНР.

Държавният глава участва на среща на 8 страни от НАТО от Централна и Източна Европа с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг в Рига. По време на нея се обсъждат възможностите за засилване на отбраната по Източния фланг на НАТО и ситуацията в Украйна преди срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли.

Във формата Б9 участват България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша. Срещата обаче няма да завърши с обща декларация на всички държави, както досега, а ще има само заявление на двамата съпредседатели заради липсата на консенсус между страните как да бъде постигнат изход от войната на Русия в Украйна, обясни Радев преди началото на форума.

По негово настояване е отпаднало задължението всяка от държавите от Б9 да предоставя военна помощ на Украйна.

„В резултат бе приета позицията всяка страна да решава сама по своя собствена преценка и според своите собствени възможности дали и как да помага на Украйна, дали с военна, с финансова или с хуманитарна помощ и считам това като определен успех в подкрепа на здравия разум и важна крачка в посока на преместване на фокуса от търсене на решение на тази война на бойното поле, което е свързано с много жертви, много разрушения, безконтролна ескалация и растящ риск за глобалния мир, към търсене на решение чрез преговори съобразно устава на ООН“, каза Радев.

Той коментира, че България е решена да развива собствен отбранителен капацитет и да допринася за отбранителния потенциал на източния фланг на НАТО.

Държавният глава отново изрази мнението си, че предоставянето на допълнителни материални и човешки ресурси за Украйна от страна на НАТО крие риск за глобалната сигурност.

Държавният глава неведнъж е заемал позиции срещу предоставяне на военна подкрепа на Украйна във войната, започната от Русия. 

През 2014 г. Русия обяви украинския полуостров за своя територия, но ЕС и САЩ не признават присвояването. Още през 2016 г. Радев се обяви срещу наложените западни санкции над Русия. По време на събитие в Ямбол през май тази година той коментира: „Неприемливо е продължаването на войната и невъзможната победа над Русия да се представят като единствено възможен изход“.

Регионалният формат за консултации и диалог по въпроси на сигурността Б9 е създаден през 2015 година по инициатива на президентите на Румъния и на Полша – Клаус Йоханис и Анджей Дуда – в отговор на предизвикателствата пред сигурността в региона след анексирането на Крим от Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 11.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 10
khao
преди 2 седмици
До: Achtung хахаха, копейките имате няква извратена представа що е то демокрация! Позора не може да вземе такова решение, работа е на Парламента. Оня ден народа се изказа, като избра предимно партии подкрепящи Украйна.. българския народ иска да помогне на Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 5
vasp
преди 2 седмици
ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА ПРЕЗИДЕНТА !!! ИСТИНСКИ ДЪРЖАВНИК , ВОЙНИК И РОДОЛЮБЕЦ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 4
Achtung
преди 2 седмици
Какво по демократично от това "всеки сам да си преценя" Военните заводи никой никога не ги е спирал, като има кой да плаща те си работят, въпроса е да не плащане ние.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 5
doba
преди 2 седмици
Мдамммм, като гледам другите не са протестирали, т.е. удобно си пасуват(без да се натискат) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 26
khao
преди 2 седмици
Мунча пак лъже... то не е имало план за такъв докумет, ама нашата фурашкааа го бил променил, хахахахаха! даже Гоце и Роската не беше толкова смешни президенти .... направо титани в сравнение с тоя позор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 19
evlogi
преди 2 седмици
Мноо ме кефи тоз д.еб.ил как говори за войната, все едно е някво природно бедствие сполетяло ни свише, и към нея неговите господари от Кремъл нямат никакво отношение.Дева и миролюбеца ти фалшив дева....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 19
zelka007
преди 2 седмици
и някъде в един от хилядите государствени кабинети в питер , потънали в следобедният хлад на бясно работещите климатици , по лицето на решетников се разлива усмивката на човек , който си е свършил добре работата . дългосрочните инвестиции не са лъжица за всяка устица ... !! ... замисля се за миг за недалечното минало и пак се захваща с ежедневните дела по съчиняването на следващата опорка ... мдааа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
пасъм
преди 2 седмици
Главата какво ли щеше да направи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 20
penkiler1415
преди 2 седмици
В България,те тоя кратунковец е причината за политическата криза!!!!Точно тоя салапатняк докар Кирчо и Кокорчо и загуби три години на България! Пълен ***!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 24
penkiler1415
преди 2 седмици
И добре че ти не си тоя който определя ще помагаме ли на Украйна или не! А ако беше,оръжейните фирми щяха да ти затъкнат гърлото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още