IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия насочва ПВО от Крим към Белгород, превръща Черноморския флот в Азовски

Започва наситена с дипломатически ангажименти седмица за Володимир Зеленски

08:17 | 11.06.24 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

След разрешението за удари по руска територия със западни оръжия Русия ще подсили противовъздушната отбрана на Белгородска област, използвайки системи от окупирания Крим. Това съобщава партизанското движение "Атеш", позовавайки се на свои агенти на полуострова. Паралелно се създават мобилни групи за ПВО срещу дронове, използвайки зенитни установки ЗУ-23-2.

Ако това се потвърди, то отбраната на Крим ще бъде сериозно отслабена, още повече след поредицата от успешни удари по системите за ПВО на полуострова. Преди ден от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) потвърдиха за поредна своя операция, при която са унищожени системи С-300 и С-400, разположени в близост до Джанкой, Евпатория и Черноморския регион.

В последните месеци Крим е почти непрекъсната мишена за украинските дронове, включително и морски, и ракети и все повече започва да се превръща в слабото място на Русия. Затова тя изтегли повечето военни кораби от полуострова към пристанището в Новоросийск. The Economist отчита, че макар и наземна операция да изглежда далеч, Русия губи контрола над небето, а Украйна все по-ефективно използва своя военен потенциал към полуострова.

Русия инвестира много във военната инфраструктура на Крим и някои го определяха като "непотопяем авионосец", но сега систематичните украинските операции го правят "непригоден за руските войски", отбелязва бившият командващ силите на САЩ в Европа Бен Ходжис пред изданието.

Русия може да трансформира Черноморския флот в Азовски

Парадоксално, но Черноморският флот започва да използва за прикритие Кримския мост (а не обратното) - сателитни данни показаха в края на миналата седмица, че бойни кораби се придвижват от пристанището в Новоросийск към Азовско море. Там те ще бъдат прикрити от съоръженията, които защитават Кримския мост от морските дронове на Украйна.

Британското разузнаване съобщи за нови осем баржи, разположени около моста, които да го защитават от морски дронове. Предишните съоръжения бяха повредени от бури и тяхната ефективност беше намалена.

Русия има няколко дни, за да реши какво да прави с тези кораби, коментира пред обществения новинарски канал говорителят на южното военно направление Дмитро Плетенчук. Вариантите са или да бъдат върнати отново в Новоросийск, но пристанището не е толкова добре защитено, или да намерят нов пристан - в руските пристанища в Азовско море - например Таганрог, или в окупираните Бердянск или Мариупол.

Defence Express припомня, че през миналото лято Москва създаде Азовски военноморски окръг, който е ситуиран в Мариупол, и на подчинението на Черноморския флот. Последваха обаче ударите по щабквартирата на флота в Севастопол и унищожаването на почти 1/3 от състава му и Украйна категорично спечели битката за Крим през миналата година. Британското военно разузнаване коментира през миналия юли, че в Азовския окръг ще бъдат разположени осем бойни кораба, включително и три модерни ракетоносителя (точно колкото са към 10 юни по данни на ВСУ).

Тогава британските служби оцениха, че Азовско море е ключово за Русия, защото гарантира военните доставки към южния фронт. Украински военни експерти обаче коментираха, че Азовско море е плитко за сформиране на стратегическа военна сила в региона.

През юни руският президент Владимир Путин подписа указ, с който прекрати споразумението с Украйна за използването на Азовско море и Керченския пролив.

По данни на ВСУ към 10 юни в Черно море има един ракетоносец. Русия използва военните кораби и за доставки на фронта след потопяването на товарните фериботи в близост до Керч.

Германия е домакин на конференция за възстановяването на Украйна

В Германия започва конференцията за възстановяването на Украйна URC2024, в която ще се включат повече от 2000 участници от 60 държави, включително и представители на бизнеса и организации. Основната цел на дискусиите са възстановяването, реформите и модернизацията на страната, с акцент към енергетиката, която пострада много тежко от руските въздушни удари през пролетта.

Украинският президент Володимир Зеленски ще участва в срещата и пристигна в Германия в късно снощи (10 юни). В социалните мрежи той написа, че в рамките на своята визита ще разговоря с германския канцлер Олаф Шолц за подсилване на системите за противовъздушна отбрана и съвместното производство на оръжия. Преди дни Bloomberg написа, че Берлин обмисля предаването на още една система Patriot за защитата на Украйна.

Очакванията са, че украинският президент ще се обърне с реч към Бундестага днес (11 юни).

Това е само началото на наситена с дипломатически събития седмица за Зеленски - след Германия плановете му са да посети Италия за срещата на Г-7, а на 15 юни започва и международната мирна конференция, която Украйна организира съвместно с Швейцария.

Около 100 държави и организации са потвърдили участието си в събитието, като преговорите още продължават, коментираха от офиса на украинския президент. Повечето участници ще бъдат представени на най-високото държавно ниво - президент или премиер. Едно от големите разочарования за Киев обаче е отказът на Китай да се присъедини към разговорите на каквото и да е било ниво. Пекин съобщи, че причината е липсата на покана към Русия.

В Швейцария няма да има и представителство на Съвета за сигурност на ООН. Това е жалко, защото на срещите ще бъдат обсъждани не само проблемите на Украйна, но и други военни конфликти, коментира съветникът на украинския президент Михайло Подоляк в интервю за украинския телевизионен канал Freeдом.

За съжаление, Съветът за сигурност на ООН се използва от Русия за промотиране на нейните позиции в тази война, допълни още той.

Междувременно в Латвия ще се проведе и среща на лидерите във формата Б-9 - страните от НАТО в Източния фланг. Основна тема ще бъде войната в Украйна. България ще бъде представена на този форум от президента Румен Радев. Служебният министър Димитър Главчев ще бъде в Берлин за конференцията за възстановяването на Украйна.

Русия опитва пробив в Сумска област

Геолокализирани кадри показват опит за пробив на руски военни в Сумска област и чеченският лидер Рамзан Кадиров съобщи за превземането на Ржевка. Украинският прездинет Володимир Зеленски нарече това "пропагандна операция" и допълни, че руският флаг от населеното място е премахнат, а окупаторите - изгонени.

В съседната Харковска област ВСУ съобщава за четири неуспешни руски атаки край Вовчанск и Хлибокое. Руски военни кореспонденти съобщават за опити за атаки на украинските части към Липци, макар и без успех, и потвърждават за водени тежки улични боеве във Вовчанск.

Най-тежко е положението на бойното поле в Донецка област. Украинският Център за отбранителни стратегии съобщава за напредък на руснаците в Покровско направление, където ВСУ отчита близо 30 директни сблъсъка край Новоолександривка, Уманске, Яснобродивка и Карливка. ВСУ съобщава и за един унищожен Су-25, но без да дават подробности.

Руски части са превзели високи сгради, което ще им даде предимство в зоната "Канал" около Часов Яр, докладват военни кореспонденти. Няма промени в позициите при друга гореща точка от последните месеци - Авдиевка.

Като цяло ВСУ съобщава за близо 90 директни бойни сблъсъка към края на 838-я ден от пълномащабната война. Русия е извършила и близо 50 авиационни удара, при които са използвани почти 70 авиационни бомби и почти 500 дрона-камикадзе. Извършени са почти 3000 обстрела на бойни позиции и населени места край фронтовата линия с помощта на различни оръжия.

Министерството на отбраната на Русия съобщи за катастрофа със самолет Су-34 по време на учебен полет в Северна Осетия. В края на миналата седмица украински дрон порази авиобазата "Моздок" за първи път от началото на пълномащабната война. Мястото е база за старатегическата авиация, използвана за обстрел над Украйна. По предварителни данни на Министерството на отбраната причината за катастрофата е техническа неизправност.

Експлозия в завод за боеприпаси в Полша

Експлозия причини пожар в завода за боеприпаси Mesko в югоизточна Полша, съобщи Bloomberg. При инцидента загина един от служителите на компанията, има и няколко пострадали. Инцидентът е станал в цеха за съхранение на ракетно гориво и се разследва от властите.

От компанията коментират пред местни медии, че работата на завода продължва. В него се произвеждат основно боеприпаси от различни калибри, както и преносимият зенитно-ракетен комплекс Piorun. Снарядите, които са в производствената листа на Mesko, се използват масово на бойното поле в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 11.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
ambercorina
преди 2 седмици
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:---- https://use.my/arctik
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 27
zelka007
преди 2 седмици
и за любителите на военните реликви от студената война ... могучая атакува край Вовчанск с танкове т62 украсени с разни безполезни модернистични ръждиви структури стил "лудият макс" ... :))) ... всичко върви по план друзя ... https://***.youtube.com/watch?v=s-hUWDOmXJE
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 28
zelka007
преди 2 седмици
не може да е верно , могучая изтегля войски от Кримският полуостров ?! тази година няма ли да има каникулъй на черноморието ?! с моста как дела ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още