IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украинските дронове и ВВС са във възход, а руската ПВО показва слабости

Украйна обмисля ратификацията на Римския статут като един от начините за търсене на отговорност за военни престъпления от руснаците

07:56 | 10.06.24 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Изтребител Су-57. Снимка: Bloomberg LP
Изтребител Су-57. Снимка: Bloomberg LP

Украинските дронове и военновъздушни сили (ВВС) са в настъпление и през уикенда показаха, че руската противовъздушна отбрана (ПВО) има големи пропуски в защитата дори и на стратегически обекти, които не са недостижими от фронтовата линия. За първи път от началото на пълномащабната война украински самолет е нанесъл удар по територията на Русия - команден център на територията на Белгородска област, съобщават източници на Sky News.

На този етап няма подробности и официално потвърждение на операцията и причината са опасенията, че това може да бъде определено като ескалация на конфликта, уточнява изданието. От Министерството на отбраната на Русия съобщават за шест унищожени дрона и управляема ракета "Нептун" над Белгородска област през миналото денонощие.

Губернаторът Вячеслав Гладков посочи в Telegram, че има пожар в нежилищна сграда в Ракитянския район, без да уточнява причината. Дронове са нанесли щети по позиция на военни в Борисовски район, допълва още той.

Ако се съди по съобщенията в последните дни, украинската авиация е във възход. След масовите атаки по рафинерии в първите месеци на годината дронове за първи път достигнаха до Северна Осетия и авиобаза "Моздок", от която излитат стратегически бомбардировачи Ту-22 и МиГ - 31, обстрелващи с ракети Украйна.

Още по-болезнена се оказа операция в Ахтубинск, Астраханска област. Военното разузнаване на Украйна (ГУР) разпространи сателитни снимки, които подсказват унищожението на самолет Су-57.  Институцията не пое отговорност за операцията. Зам.-ръководителят Андрий Юсов коментира в единния новинарски канал на Украйна, че има вероятност повредени да се окажат два самолета, но отново заяви, че ГУР само констатира случилото се, без да обсъжда кой и как е извършил удара.

Су-57 е най-модерният бомбардировач от пето поколение на Русия, разяснява Forbes. Част от самолетите действително са разположени в тази авиобаза. Загубата на такъв самолет на земята говори колко отслабнали са възможностите за противовъздушната отбрана на Русия, допълва изданието.

Информацията не е официално потвърдена и от Москва, но руски военни кореспонденти, както и в популярни форуми на руските военни, разкритикуваха остро липсата на хангари и подходящи укрития за самолетите по летищата, оказали се в обсега на украинските дронове - Ахтубинск е на малко под 600 км от фронтовата линия в Украйна.

Реално "паркирането на открито" е лош навик не само на руските военни пилоти, отбелязва още Forbes. По същия начин и украинските самолети са на разположение на разузнавателните дронове на руснаците. Ударите по тях обаче не са толкова чести и ефективни, защото украинците гъвкаво сменят местата на самолетите си, понякога по-често от веднъж на ден, използвайки малки летища или дори части от магистрали за кацане и прикритие на авиацията си.

При руснаците веригата на заповеди за предислоциране е значително удължена и подобни ходове са дълго обмисляни и планирани, отчита още Forbes.

Корабите от Черноморския флот не намират сигурност и в Азовско море

През почивните дни дронове поразиха и десантен кораб в Азовско море - в пристанището в Ейск, съобщава още Sky News, позовавайки се на свой източник. Министерството на отбраната на Русия съобщи в същия ден за свалени дронове в региона, но без повече подробности.

Данните на ВСУ показаха, че част от Черноморския флот се мести от Черно в Азовско море и анализатори коментираха, че причината е уязвимостта на корабите. Но източници в украинската армия уточняват, че причината за тези размествания са всъщност ударите от последните дни, при които беше потопен товарен ферибот. Това прекъсна логистиката за южния фронт и стана причина да бъдат търсени алтернативи на пътищата за доставка на оръжия и муниции.

Русия продължава натиска в Донецка област

Операцията на Русия в Харковска област е спряна и няма съществени успехи в последните дни, коментира съветникът по национална сигурност на САЩ Джейк Съливан. Сводката на ВСУ за 837-я ден от началото на пълномащабната война сочи, че украинците връщат загубени позиции в областта и има отблъснати пет руски атаки към Липци, Вовчанск и Хлибоке.

На 9 юни Харков отново беше обстрелван с авиационни бомби за първи път от 1 юни, свидетелстват местните власти.

Натискът в Донецка област обаче остава.  В Покровско направление са регистрирани повече от 30 директни бойни сблъсъка - в района на Прогрес, Евгенивка, Новоолександривка, Новоселивка Першая и Карливка. Руснаците съобщават за напредък към Уманске т север и от североизток, както и към Скучне (на запад от Авдиевка).

В Краматорско направление са отблъснати 10 атаки, като най-интензивни са боевете около Иванивске, допълват от ВСУ. Руски военни кореспонденти съобщават за продължаващи тежки боеве в района "Канал" край Часов Яр. Мястото е под систематичен обстрел с авиационни и термобарични бомби през последните повече от две седмици, а руското настъпление в района започна след падането на Авдиевка през април 2024 година.

Геолокализирани кадри показват напредък на руските части към Иванивка (Купянско направление). Руски кореспонденти съобщиха преди ден за разрушаването на мост на р. Оскил на юг от Купянск като целта  е да отрежат логистиката на украинците в региона.

През миналото денонощие ВСУ регистрира почти 80 директни бойни сблъсъка по цялото протежение на фронтовата линия. Активизират се атаките с бойна авиация - над 53 въздушни удара, при които са използвани 70 авиационни бомби и над 530 дрона-камикадзе. Регистрирани са над 2800 обстрела с различни оръжия по позиции на военни и населени места в близост до границата.

В социалните мрежи в ранните часове на 10 юни има данни за взривове в различни части на Крим. Украински анализатори съобщиха локациите на три удара, където са възникнали пожари - в района на Джанкой и Феодосия, както и в Черноморския регион. На картите там няма населени места или други обекти и предположението на анализаторите е, че цели може да са били технически съоръжения - радари, ПВО или други. Малко по-късно ВСУ потвърди за ракетни удари, поразили две системи за ПВО  С-300 и С-400 на територията на окупирания полуостров. Оттам отчитат и продължили детонации след ударите, показващи, че вероятно поразени са и складове с боеприпаси.

Украйна работи за ратификацията на Римския статут

Украйна работи за ратификацията на Римския статут, става ясно след среща на главния прокурор на страната Андрий Костин с експерти от Офиса на президента, както и представители на министерства, Службата за сигурност на Украйна (СБУ), военното разузнаване (ГУР) и други институции. Киев до този момент единствено е признал юрисдикцията на Международния наказателен съд в Хага.

Сега властите отчитат, че за да бъде потърсена отговорността на Русия за престъпленията в Украйна ще е необходимо и признаването на Римския статут. Това ще подобри и дипломатическия статут на страната и ще помогне в усилията ѝ за евроатлантическата интеграция, посочват от офиса на украинския президент.

През пролетта Международният наказателен съд обяви за издирване за военни престъпления, свързано с депортацията на украински деца в Русия, на руския президент Владимир Путин.

* Информацията е допълнена с подробности за ударите в Крим

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 10.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 6
Импeраторът
преди 2 седмици
До: corner тази пък и тя... нямали ВВС ... в първия час от втория ден на СВО ги занулихте нали ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 3
vadimka
преди 2 седмици
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:---- https://use.my/arctik
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 6
corner
преди 2 седмици
До: Solar PowerТака е - там е бъдещето . Самолетите , особено на тия цени са за оправдаване на едни средства .Русия и САЩ могат да си движат икономиките . Проблемът за този който е заставен да ги купува . Няма как да си обясня цена от 200 - 300 милиона за бройка - доказана лудост .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 седмици
До: cornerЗа какво са им ? Аз бих предпочел 100К дронове :) ... и това го казах още преди 2 години ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 11
corner
преди 2 седмици
До: RoyBattyами то Украйна няма и ВВС , но там се говори за възходът им
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 5
RoyBatty
преди 2 седмици
???"Украйна работи за ратификацията на Римския статут"??? За какво говорите? Какво е това? Вие знаете ли ? :) Няма ли да обясните? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още