IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия няма потенциал за мащабна лятна офанзива, Украйна започва да контраатакува

Дронове поразиха едно от стратегическите летища на Русия в Северна Осетия

08:26 | 09.06.24 г. 10
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия трупа нови войски на северната си граница с Украйна, но засега не е ясно какви са плановете ѝ - да ги използва за подсилване на атаката в Харковска област или да ги запази за по-късно, отчитат украински военни анализатори. Сред тях са и чеченски военни сформирования, които обикновено се използват за поддържане на военната дисциплина, казва говорителят на военната група "Хортиция" Назар Волошин.

По данни на украински анализатори към Харковска област са насочени и руски части от Херсонска област, но не уточняват броя им. Сред тях са подготвени оператори на сронове. В момента около границите с Украйна вероятно има към 35 хил. руски военни, спрямо между 50 хил. и 70 хил. в началото на май, когато започна операцията в Харковска област. Според руски военни кореспонденти в нея обаче са участвали ограничен брой руски военни - около 16 хил.

От Института за изучаване на войната (ISW) цитрат думите на руския президент Владимир Путин, който отбеляза, че отначалото на 2024 година Русия е привлякла 160 хил. нови участници във войната. Според анализаторите обаче това не е достатъчно за покриване на загубите и натрупване на стратегически и оперативен потенциал за лятна офанзива с мащабите на сегашната ситуация на фронтовата линия.

Операцията в Харковска област се провали, отбеляза украинският президент Володимир Зеленски в своето вечерно обръщение за 836-я ден от началото на пълномащабната война. "Направлението е подсилено и ще бъде подсилвано", каза той и допълни, че се работи за нови решения за украинската отбрана - от САЩ и Франция, както и че има прогрес с пр оизводството на артилерийски снаряди с калибър 155мм.

По време на посещението на украинският лидер във Франция стана ясно, че Украйна ще произвежда сама снаряди по стандарта на НАТО, както и че Франция ще подготви и оборудва 4500 украински войници. Чехия също се включва към тази инициатива и ще подготви около 4000 войници - на този етап извън Украйна.

Украйна започва да връща превзети позиции

В последните дни украинските военни започват да връщат част от загубени позиции, е видно в сводките на военните. Геолокализирани данни потвърждават, че настъплението във Вовчанск е спряно, макар че руснаците са хвърлили повече от 300 авиобомби над града. Има данни за връщане на позиции в града и украинците задържат контрола над по-голямата част от града и центъра.

Публикации в социалните мрежи показват също и че украинците започват да укрепват фронтовата линия и край Хлибоке (край Липци) - другата точка на интензивните боеве в областта.

Най-тежката част от фронтовата линия обаче е Донецка област. Край Часов Яр украинските военни са отблъснали няколко атаки към населеното място и околностите на Андриевка и Иванивске, като боевете край Иванивске са най-интензивни, сочи сводката на ВСУ. Руснаците опитват да се закрепят в района Канал, допълват руските военни кореспонденти.

Отблъснати са и 27 атаки в Покровското направление - край Новоолександривка, Сокол, Новоселивка Першая и Яснобродивка. В това направление продължават и опитите да се пробие линията на отбраната край Очеретине. Руските военни наблюдаатели съобщават за напредък в Новоолександривка (северозападно от Авдиевка), а украинските военни признават за увеличаване на руския натиск в това направление в последните дни.

През миналот оденонощие ВСУ отчита повече от 80 директни бойни сблъсъка на цялата фронтова линия. Нанесени са 44 авиационни удара, използвайки над 50 авиационни бомби, както и близо 500 дрона-камикадзе над позиции на украинските военни и населените места в близост до зоната на бойните действия. Руснаците са извършили над 2800 обстрела с различни оръжия в тези региони, допълват още от ВСУ.

Министерството на отбраната на Русия съобщава за няколко унищожени дрона над руска територии - в областите Белгородска област и Брянска област. Не се съобщава за удари със западно оръжие по територията на страната.

Дронове поразиха летище в Северна Осетия

Дронове поразиха руската авиобаза "Моздок", разположена в Северна Осeтия. Източници на Defence Express казват, че атаката е извършена с украински безпилотни самолети "Лютий", които са с голям обсег на действие.

Офицално потвърждение за нанесените щети няма, но губернаторът на руската автомна република Сергей Меняйло съобщава единствено за свалени три дрона и незначителни разрушения.  Целта е била военното летище, допълни той в своя канал в Telegram. Руски военни кореспонденти обаче казват, че снимките от атаката показват поне шест двигателя на украински дронове.

Разстоянието до летище "Моздок" не е рекордно - около 700 км от фронтовата линия, но то приютява стратегически бомбардировачи, сред които и носители на ракети "Кинжал" - Ту-22 и МиГ 31. Според руските военни наблюдатели заради своята важност обектът е следен внимателно от НАТО още от 2022 година и вероятно ударът е нанесен в "най-неподходящия за руснаците момент". Липсват и съоръжения поне за защита на ценните самолети от осколките от дроновете, кават още те.

 Кадрите в социалните мрежи от удара показват, че въпреки това на него няма система за ПВО и по дрона стрелят със стрелково оръжие. Такава е ситуацията и в повечето авиобази на  територията на Русиа, посочват украински експерти.                        

Русия скри кораби от Черноморския флот в Азовско море

Кораби от руския Черноморски флот се преместирах в Азовско море в опит да намерят сигурно убежище срещу атаките с морски дронове. Сателитни данни показаха колона от кораби, които се отправя от пристанището в Новоросийск към Азовско море. По данни на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в момента там има седем кораба, от които три ракетоносипеля от типа "Буян - М". В Черно море има само един кораб, носител на ракети.

Според анализаторите от Defence Express  смяната цели прикриването на корабите, които са много уязвими на удари с дронове и далекобойни западни ракети в пристанищата на Крим. Новоросийск също не предложи сериозна защита - пристанището е открито, а украинските морски дронове вече са в състояние да стигнат до него. Засега обаче не успяват да преминат през Керченския пролив, а Украйна не може да използва западните далекобойни ракети за удари по пристанищата в Таганрог, Ейск и Ростов на Дон.

Данните на ВСУ към 9 юни показват, че в Черно море има един голям кораб от "Проект 775", както и един носител на ракетите "Калибър", който се е придвижил в района през последните часове.

По данни на британското военно разузнаване Русия е разположила нови осем барджи край Кримския мост в опит да го опази от атаки с морски дронове. Новите отбранителни съоръжения са изградени след 10 май, когато започна офанзивата на Русия в Харковска област.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 09.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 седмици
До: Alex SilverМерси няма нужда да ни лъжеш :)) ХАхахаЕто кой кого и как обстрелва... можеш да метнеш единствено някой от раждането ...***/DzQSNnr
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 16
khao
преди 2 седмици
До: Pyramid не ве.. на шега! от три дена, станаха три години, а нашия още блеее с влажни очи към масква и си мисли че ще спечелите, хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 20
Alex Silver
преди 2 седмици
Къф потенциал, ве? Русия лови мъжете като престъпници и директно ги праща на фронта. Има остра нужда от хора за трепане. Скоро ще мобилизират и жените и децата на 18 години. Русия иска всички държави да изгонят наличните руснаци. А укра е дала само 30 хиляди жертви и победоносно обстрелва Белгород, Донецк и т.н. Ze е най-легитимният президент за всички времена. Него Господ го е избрал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 21 rate down comment 16
Pyramid
преди 3 седмици
" Русия няма потенциал за мащабна лятна офанзива, Украйна започва да контраатакува." Аха. Ама наистина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 25 rate down comment 12
Tikva007
преди 3 седмици
*Русия трупа нови войски на северната си граница с Украйна* - Г-це Петкова, вие отдавна се утвърдихте тук като оръжеен експерт, дори по компетентност се доближихте до зелката Ташка фон Тошко-Мюнхаузен, но днес покорихте още един научен връх, този път - в сферата на географията. Северната граница на Русия с Украйна е географско откритие, съпоставимо с Великите такива. Аз обикновено пропускам ежедневните ви военни сводки, но днес направих изключение и още с първия ред ме разцепихте с лопатата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 18
zelka007
преди 3 седмици
До: scarlet57 ... дядя вова(мр.йода) , от бизнеса с отвари се префърли в бизнеса с дрънкулки ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 21
zelka007
преди 3 седмици
поЗДРАВ друзя антиваксъре-газовици , украинците са дръннали един су57 ... всичко върви по план , нема се косите ... ден 836 от тридневната война ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 13
scarlet57
преди 3 седмици
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:---- https://use.my/arctik
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 23
zelka007
преди 3 седмици
До: evlogi ... имат , как да нямат !! могат да рушат и избиват в мащаб , все още ... но за циливилизационни дейности нямат потенциал , факт ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 26
evlogi
преди 3 седмици
Русия няма потенциал за каквото и да било.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още