IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уязвим ли е Кримският мост от атаки по море?

Украйна не успява да блокира настъплението на източния фронт, руснаците трупат оперативни резерви

08:06 | 07.06.24 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Украйна продължава да унищожава корабите на руския Черноморски флот и това може да се окаже рисково за Кримския мост. В нощта срещу 6 юни морски дронове потопиха още един руски боен кораб - "Сатурн" (Проект 498), съобщават от украинското военно разузнаване (ГУР). От разпространеното в социалните мрежи видео не може да се определи видът на дрона, но представителят на институцията  Андрий Юсов коментира, че е използвана новата разработка "Магура V5".

Досега на сметката на този модел дронове са няколко кораба, сред които "Сергей Котов" и "Цезар Куников" в началото на годината.

Русия използва корабите като защита за инфраструктурата на Крим и най-вече - за Кримския мост. Сега обаче украинските власти отбелязват, че останалите кораби не са достатъчно за защита на една от най-болезнените за Кремъл цели - Кримския мост. Основите на съоръжението са предпазени  от атаки с дронове от наредени стари барджи.

Руснаците компенсират липсата на бойни кораби със системи за противовъздушна отбрана (ПВО) и бойна авиация, коментира и говорителят на южното направление на украинската армия Дмитро Плетенчук пред единния новинарски канал в Украйна. Той отбеляза, че на различни места на полуострова са разположени системи от "Панцир" до С-400, които обаче не успяха да отразят няколко от последните атаки с ATACMS по Крим.

Кримският мост е желана цел за украинците и досега бяха извършени няколко атаки към съоръжението. При две от тях имаше сериозни повреди, които принудиха Русия да затвори за движение моста за по няколко месеца. Първата атака беше извършена чрез взрив на цистерна с гориво, което повреди жп линията, а втората - с морски дронове. Сега активно се строи и жп линия между Ростов и Крим, която да замести Кримския мост, а в Украйна отчитат, че вероятно руските военни се притесняват да използват моста за логистика на тежка бронирана техника заради нанесените щети при предишните удари.

В края на май Украйна потопи и два ферибота, с което блокира движението в пролива и така ограничи доставките през жп транспорт на горива и оръжия за окупирания полуостров. Движението на фериботите, превозващи автомобили, обаче беше подновено малко след ударите.

Какво носи сделката за самолетите "Мираж" за Украйна?

В четвъртък (6 юни) френският президент Еманюел Макрон изненадващо заяви, че Франция ще предаде изтребители "Мираж 2000 -5" на Украйна и ще обучи пилоти за тяхното управление. Forbes отбелязва, че този модел е оптимален за въздушни двубои и макар че всички самолети имат една и съща форма, различните модели имат своите специфики.

Моделът "Мираж 2000 - 5" се произвежда от френската компания Dassault през 90-те години на миналия век и се очаква да бъде изведен от експлоатация до 2029 година. Френският министър на отбраната Себастиен Льокорну обаче отбеляза, че това може да стане по-рано, тъй като Dessault има готовност да предостави най-новия си изтребител Rafales.

Според Forbes това означава, че едва ли ще има проблем Франция да предостави 20-на самолета на Украйна.

Трудно е да се прецени какъв е съставът на украинските ВВС сега. Според оценки на военни анализатори през 2022 година Украйна е притежавала 125 бойни самолета - основно Су-24, Су-25, Су-27 и МиГ 29. Около 80 от тях са свалени, но страната получи доста самолети от съветски тип от своите съюзници.

Благодарение на "самолетната коалиция" (от Белгия, Дания, Норвегия и Нидерландия) Украйна ще получи още 85 F-16, като първите се очакват до броени дни.

Украйна не успява да блокира настъплението на източния фронт

Руското настъпление в Харковска област е спряно - в сводката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) за 834-я ден от началото на пълномащабната война липсват данни за атаки в този регион. В предишините дни активни бяха две точки - Липци и Хлибоке, градски боеве се водят във Вовчанск.

Не така стоят нещата на източния фронт, където интензитетът на бойните действия остава висок, а даните показват, че руските военни отчитат успехи в тези направления. В Краматорско направление (към Часов Яр) се съобщава за десетина атаки към Иванивске, Клищиевка и Калинивка. Геолокализирани данни показват, че руснаците напредват на югоизток от Часов Яр.

Най-интензивни са боевете в Покровско потребление - край Новоселивка Першая, Сокол, Калинивка и Новоолександривка, където има регистрирани към 30 атаки. От ВСУ отбелязват, че се правят опити за стабилизиране на ситуацията и да не бъде допуснато дълбоко проникване на руските части в района.

Като цяло директните бойни сблъсъци през миналото денонощие достигат почти 80, нанесени са 38 въздушни удара, при които са използвани почти 60 авиационни бомби, както и 477 дрона-камикадзе.

Извършени са над 2700 обстрела с различни оръжия по позиции на фронтовата линия и населените места в близост.

ВВС на Украйна съобщава и за нова масова атака в сутрешните часове на 7 юни. Под обстрел са северозападните части на страната, както и Киевска област. Има данни за пожар в промишлен обект в Киевска област и ракети, насочени към Староконстантинив (Хмелницка област), където е разположено военно летище. ВВС отчита унищожени 48 от общо 53 дрона, както и всички пет крилати ракети Х-101/Х-555.

Руското Министерство на отбраната съобщава за унищожени 11 дрона над Крим и 8 над Азовско море, както и 6 над Краснодарския край и два над Белгородска област. В публикацията в Telegram не се уточнява дали има поражения и щети от ударите. В социалните мрежи се появиха данни за две унищожени радиолокационни станции в Крим.

Русия успя да попълни резервите си от жива сила през пролетта

Диктувайки военните действия през пролетта, Русия успя да попълни резервите си от жива сила, сочат анализите на Института за изучаване на войната (ISW). Руските части бяха подкрепяни регулярно с нови попълнения, което запази тепото на настъплението, но и бяха създадени оперативни резерви, тъй като част от новопривлечените не бяха изпращани веднага на фронтовата линия. Военните анализатори обаче оценяват като не особено добра подготовката на присъединените сили и ако украинците разполагат с необходимите средства, ще могат да им се противопоставят при бъдещи операции.

Русия успява да привлича по около 30 хил. души на месец, с което да покрие загубите на фронта и да натрупа резерви, сочат различни оценки на украински военни. Според ISW обаче темпото може и да е започнало да се забавя, визирайки коментари на руски институции. В канала в Telegram на руското Министерсво на отбраната например за първи път от известно време има призив за участие в т.нар. "специална военна операция", както в Русия наричат войната в Украйна.

Украйна е на ръба на енергийна катастрофа

Руските удари по енергийната система на Украйна през 2024 г. този път се съсредоточиха върху производствените мощности и постигнаха успех - страната изпитва остър дефицит на електроенергия. През зимата на 2023 г. Русия атакува основно енергийната мрежа, която бързо беше възстановена, но сега липсват всички въглищни електроцентрали и част от водните мощности.

Това означава, че Украйна няма възможност да балансира системата в пиковите часове - базовата електроенергия се произвежда от ядрените централи, но липсват мощности, които да покрият търсенето в часовете с най-голямо натоварване. Соларните панели успяват да покрият увеличеното потребление сутрин, но вечерният пик не може да бъде отразен дори и чрез вноса от съседните европейски държави.

В момента Украйна е обхваната от гореща вълна, която увеличава потреблението заради пуснатите климатици и по тази причина дори и за столицата Киев е въведен режим на тока.

От края на март Русия извърши шест по-масови атаки срещу енергийна инфраструктура. Малко преди това Украйна поиска седем системи за ПВО Patriot, за да защити градовете, позиции на бойното поле и критични съоръжения, но така и не ги получи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 07.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
giorgiacoffee
преди 2 седмици
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 9
0pk
преди 2 седмици
До: zelka007 само толкова? Слаба работа :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 12
zelka007
преди 2 седмици
вчера хубав ден за СВОто ... два панцира-С1 + команден пункт ... добра работа ... все в норм !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още