IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Запълването на запасите от боеприпаси в Европа ще отнеме десетилетия, твърди експерт

България може да стане вторият по обем производител на боеприпаси в Европа, каза Ивайло Иванов, Съюз на офицерите от резерва "Атлантик"

16:27 | 04.06.24 г. 5
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европа е единна пред руската заплаха с изключение на Унгария, която започва да се държи като съюзник на Русия, а не член на НАТО и Европейския съюз. Затова и в последните дни политически лидери на някои страни от ЕС публично да критикуват политиката на Унгария и лично на премиера Виктор Орбан, защото тя спъва много ключови решения по отношение на мерките в подкрепа на Украйна. Това каза Ивайло Иванов, Съюз на офицерите от резерва "Атлантик", в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му тези мерки касаят и България, защото блокирането на част от средствата от Унгария са предвидени да компенсират и страни като България, които са предоставили въоръжение и техника на Украйна.

Иванов прогнозира, че в скоро време Унгария ще бъде сериозно изолирана от Европейския съюз от останалите страни членки на ЕС и НАТО.

Запълването на запасите от боеприпаси и създаването на достатъчно голям резерв само в Европа ще отнеме десетилетия, каза още Иванов и допълни, че заради неблагоприятната геополитическа обстановка тези нужди ще станат по-големи.

"Относно производството на боеприпаси България може да е на второ или на трето място в Европа като обем и българската отбранителна индустрия има огромен шанс да модернизира и разшири своето производство", посочи той. 

„Тя може да премине и на стандартите на НАТО, което е изключително важно, защото с подмяната на въоръжението и техниката на армията от съветско към модерно западно ние ще използваме западните стандарти и ще разчитаме на собствено производство боеприпаси, а няма да ги купуваме от чужди производители“, каза събеседникът.

По темата дали да се използват западни оръжия по цели в Русия, събеседникът каза, че това би означавало да отпаднат ограниченията, които съюзниците сами са наложили заради страха от ескалация.

"Ние не използваме ефективно ресурсите, които предоставяме на Украйна. Тези ограничения постепенно ще паднат, те засега отпаднаха само в Харковска област, тъй като бойните действия имат тази специфика, защото областта е само на 30 километра от границата с Русия и позволява на Русия от собствена територия да обстрелва областта", отбеляза Иванов.

Още от разговора вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 04.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
0pk
преди 1 месец
До: khao много точно се самоописа, право! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 7
Tikva007
преди 1 месец
*Запълването на запасите от боеприпаси в Европа ще отнеме десетилетия, твърди експерт* - Това е разликата между уж-експерт и баш-експерт - тукашният баш-експерт по всичкознание, зелката Ташка фон Тошко-Мюнхаузен вече ги запълни тези запаси още миналата година. Сега трупа запаси от авиационни бомби и ракети за ф16-ките на брат си - Зелето в кУйев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
gueneverepurple
преди 1 месец
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още