IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния и Украйна могат да споделят система Patriot

Володимир Зеленски обвини Китай в саботиране на мирната конференция в Швейцария

07:56 | 03.06.24 г. 9
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В Румъния се обсъжда предаването на система за противовъздуша отбрана (ПВО) Patriot за Украйна, коментира премиерът на страната Марчел Чолаку в интервю за Euronews. От неговите думи става ясно, че може да се говори за  "споделена защита":  "На първо мястоq експертите трябва да се произнесат. И това не означава, че ако системата покрива част от Украйна, няма да покрива и Румъния. Експертите трябва да седнат и да намерят най-доброто решение".

При всички случаи обаче то ще трябва да получи одобрението на парламента на Румъния. Чолаку коментира, че депутатите ще имат цялата налична информация и ще могат да вземат най-доброто решение.

От средата на март Украйна иска от своите партньори седем системи Patriot за защита на големите градове и стратегическите енергийни съоръжения. Досега обаче си осигури само една от Германия. Други европейски държави, които разполагат с батареи, засега отказват да участват въпреки декларираните ангажименти през април. Междувременно Русия унищожи въглищните електроцентрали на Украйна, както и няколко ключови водни централи, включително и най-голямата - ВЕЦ "Днипро".

Това налага системно въвеждане на режим на тока в страната в пиковите часове заради недостиг на производствени мощности.

Руската армия се качва на ATV и мотори на фронта в Украйна

Още в началото на май украински части съобщиха за използването на мотори и ATV от руските военни на фронтовата линия в Донецка област. Сега руснаците "модернизират" тези превозни средства и в социалните мрежи могат да се видят снимки на странни съоръжения - клетки от мрежи, обгръщащи моторите, за да бъдат предпазени от дроновете.

Forbes разказва, че руснаците използват тези превозни средства за бързо придвижване между позициите на фронтовата линия. Те обаче са многократно по-несигурни от бронираните превозни средства и публикации в социалните мрежи го доказват. Нещо повече - още в Първата световна война беше открит основният недостатък на моторите, а именно тяхната ниска товароподемност - колкото повече оръжия или натоварване заради бронирането се слагат на мотора, толкова повече той губи своята мобилност, което иначе е основното му предимство, добавя изданието.

Зеленски остро критикува Китай, търси подкрепата на Азия за мирната конференция

Продължава визитата на украинския президент Володимир Зеленски в Азия - след участието си на конференцията за сигурност "Диалог Шангри - Ла" в Сингапур, днес (3 юни) той пристигна във Филипините в опит да получи подкрепата на континента за мирната конференция, която ще се проведе в средата на месеца.

В Сингапур украинският президент остро критикува действията на Китай. Страната отказа да участва в конференцията, изтъквайки, че би желала да види и двете воюващи страни в Швейцария. По време на брифинг в рамките на конференцията Зеленски отбеляза, че Пекин не просто не желае да участва, а саботира срещата, карайки и други държави да не участват. Русия също заплашва участници, че ще спре доставките на храни, торове и други стоки.

"Не може да подкрепяш териториалната цялост на една държава и държавата, която я нарушава", допълни още той по повод позицията на Китай. Зеленски допълни, че ако Пекин подкрепя Русия, а има данни на различни разузнавания, че китайски компании нарушават ембаргото на стоки с възможна двойна употреба за Русия, то войната ще продължи дълго.

Украйна и Швейцария очакват представители на 106 държави на мирната конференция, като 70-75 от тях ще бъдат представени от държавните глави, анонсира още Зеленски. Вероятно американският президент Джо Байдън обаче няма да присъства заради ангажименти, свързани с предизборната му кампания.

Готови сме да чуем идеи и предложения, които да доведат не до удължаване на войната, а до прекратяването ѝ. "До устойчив, устойчив и справедлив мир", заяви украинският президент и допълни, че Украйна е жертва в тази война и има право да инициира стъпките за нейното приключване, както и че войната трябва да приключи спрямо принципите на международното право и справедливостта.

"Каним всички на срещата с изключение на Русия - от една страна тя е агресор, а от друга не ѝ вярваме, защото не си изпълнява обещанията", отбеляза Зеленски. По време на своето встъпление пред участниците в конференцията той допълни, че на 1 юни се навършват 28 години, откакто Украйна е предала последната си ядрена бойна глава на Русия в замяна на гаранции за сигурност, а под споразумението са се подписали всички ядрени сили, включително и Китай.

Украинците са ударили Русия с американско оръжие само часове след разрешението на САЩ

Броени часове, след като получиха разрешение, украинските военни са извършили атаки по руска територия с американско оръжие - още в нощта срещу 1 юни бяха използвани системите за залпов огън HIMARS срещу Белгородска област, посочва Forbes. Изданието припомня, че Белгород и близките градове са база за руските военни, които нахлуха в Харковска област на 10 май.

Според украински анализатори Белгородска област в момента е в критична ситуация - сирените за въздушна тревога станаха ежедневие, а на място се лекуват ранените руски войници, което претоварва здравната система.

По думите на президента Володимир Зеленски Украйна ще има правото да използва само HIMARS за удари по руска територия, но не и ракетите ATACMS. Франция и Великобритания публично заявяват, че са дали възможност на Киев да използва техните далекоборйни ракети за защита от руските атаки, а в края на миналата седмица Германия също даде разрешение нейните оръжия да бъдат ползвани по руска територия.

Според експерти Киев ще разположи една от системите Patriot, които им предаде Германия, в Харковска области тя ще бъде използвана за унищожаване на руската бойна авиация.

Руското Министерство на отбраната съобщава за многократни атаки с дронове и ракети "Нептун" към Белгородска област, без да уточнява целите, в 830-я ден от началото на пълномащабнат авойна.От сводката на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) се вижда още известно забавяне на интензивността на военните действия. За миналото денонощие са регистрирани към 60 директни бойни сблъсъка, спрямо над 100 в последните седмици. Регистрирани са 33 авиационни удара и използвани към 46 авиационни бомби, както 351 дрона-камикадзе. От ВСУ отчитат повече от 2500 обстрела с различни средства по военни позиции и населени места около фронтовата линия.

Най-ожесточени са боевете в Покровско направление, където са отблъснати близо 20 атаки, основно около Новоолександривка и Сокол. Блакирани са всички опити за превземане на позиции в Краматорското направлеие (Часов Яр) и са защитени Калинивка, Клищиевка и Андриевка.

В Харковска област са регистрирани два бойни сблъсъка - край Липци и Старица. Руски военни кореспонденти съобщават за унищожена руска техника, придвижваща се в колона в  региона и критикуват продължаването на тази тактика. Геолокализирани данни показват и напредък на руските части около Вовчанск.

Украинските командири се оплакват от уменията на новите попълнения на фронта

Изпратените на бойното поле новоприсъединени войници не са добре обучени и командирите на фронтовата линия продължават да им преподават основни умения, пише The Washington Post. Това  е обяснимо на фона на продължаващата две години война, но желанието на командирите да продължат обучението показва, че качеството на силите на Украйна ще продължи поне в средносрочен план да бъде по-високо от руските, отбелязва Институтът за изучаване на войната (ISW).

Военните анализатори цитират руски кореспонденти, които още от края на 2022 година съобщават за лошите умения на новите военни части, но в същото време Русия успява да набави повече желаещи, отколкото губи войници на фронтовата линия и успява да ги преразпредели.

Руски експерти са категорични, че стратегическите резерви на руската армия в момента не правят нищо, тъй като липсват достатъчно инструктори.

От тази гледна точка ISW отчита, че идеята за включването на инструктори от НАТО, особено в тила на страната, може да помогне за подобряването на качеството на украинските новоприсъединени военни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 03.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 10
khao
преди 3 седмици
До: Импeраторът знам, но може ли да водиш смислен разговор с тоя политкомисар от партията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 14
Импeраторът
преди 3 седмици
До: khao приказва тъпотии... факт е, че има мобилизация и в зависимост от населеното на градовете има различни квоти - 3-4-5 к души, които да се мобилизират ... война е ... нужна е ротация ... е, няма нищо общо с набирането на жени, старци, бременни и т.н., което се говореше още от Пригожин в Бахмут
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 1
aida5
преди 3 седмици
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 17
khao
преди 3 седмици
До: Tikva007 но пък са доволни от новите снаряди и ракети с които ви разцепват мутратааа... хахаха! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 8
Tikva007
преди 3 седмици
*Украинските командири се оплакват от уменията на новите попълнения на фронта* - Нормално, като се има предвид, че скубането на материала за попълненията по улиците е някаква зловеща технология, взаимствана от лова на евреи през ВСВ, мотиви от филма *Hunt for the Wilderpeople* и възпетите в българския фолклор *Три синджира роби* (ммаййно льо).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 25
Импeраторът
преди 3 седмици
До: zelka007 благодарение на стратегът от бункера сега започна демилитаризацията на Белгород :-) гледали сме го в Крим :-) първо ПВО-то, после казармите, после техниката и така нататък ... извършва се с хамериканско оръжие на 30 години, но за Рашистан и това е ново :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 9
Alex Silver
преди 3 седмици
Румъния и укра ще си споделят и онези хвърчила, дето укрите ги сваляли 120%. Видяхме, че не се случва нищо страшно при ликвидирането на Патриот. Носят радост насинганьорите, купища скрап.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 21
zelka007
преди 3 седмици
не трябваше да им слагате снимка на patriot , а точно един от кадрите на онези карикатурни мотоциклети с кош , обрамчени с мрежа и покривче от гофффрирана ламарина ... да покажете на форумните всичкознайци по рассийката нивото на блатните безаналогови военни технологии ... ам нищо , те са интелекти , ще се оправят с yandex ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 19
zelka007
преди 3 седмици
рассиянските оpди ползват мотоциклети с кош , защото могучая има огромен ВПК и може да произвежда стотици-хиляди-милиони бойни машини на пехотата , нали друзя антиваксъре газовици ... започвате ли да фащате на къде идат нещата или още ще дращите опорки ?! м/у другото имало е голямо нерегламентирано курение на папироси в некви съоръжения с тръби дето влизат в черноморието и некви турбини там , в некво градче Анапа ... знаете ли нещо по въпроса да снесете или как всегда ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още