IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украинските ракети "Нептун" вече са готови за далекобойни мисии

Китай няма да учасва в мирната конференция, организирана от Киев и швейцарското правителство

09:18 | 01.06.24 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Украйна използва модифицирани противокорабни ракети "Нептун" в операцията срещу пристанище Кавказ, в Краснодарския край в ранните часове на 1 юни, съобщиха от ВСУ. Сателитни снимки показаха, че на пристанището е разрушена петролна база, която отговаря за доставките на горива в Крим, както и по южния фронт.

Това е поредният удар по петролната инфраструктура на територията на Русия, но е интересно, че този път са използвани ракети, а не дронове. Съобщението показва, че украинските ракети вече са готови за далекобойни мисии, изминавайки поне 300 км, посочва Defence Express. Украинското издание изчислява, че от най-близката възможна точка в Украйна - в Запрожка област, към засегнатото пристанище са около 300 км. Обикновено обаче трябва да бъде добавен и буфер за сигурност, който традиционно е около 50 км от фронтовата линия.

Ракетата трябва да измине разстоянието маневрирайки, за да не бъде унищожена от системите за ПВО, което означава, че "Нептун" вероятно има много по-голям обхват на действие, отчитат военните експерти.

Нова масирана въздушна атака към украинската енергетика

Военновъздушните сили (ВВС) на Украйна съобщават за нова комбинирана въздушна атака с ракети и дронове в ранните часове на 1 юни. Основната част от ракетите са насочени към енергийни обекти, включително и в Западна Украйна - към Стрий (Лвовска област), където е разположено едно от големите газохранилища на страната, и Ивано-Франковск. Енергийният министър Херман Халущенко съобщава за удари и в Запорожка и Днипропетровска област, но без повече подробности. Според руски военни кореспонденти има поражения по водната централа "Днипро", която е най-голямата по каскадата на река Днепър. Това е третата по-масова атака към ВЕЦ-а и вероятно съоръжението вече е напълно разрушено.

Има данни за ракети към столицата Киев, Житомир, Хмелницка област и в Закарпатието. 

От ВВС уточняват, че вероятно това е една от най-масовите атаки в последните седмици. Русия е изстреляла общо 53 ракети и 47 бойни дрона. Със силите на ПВО са свалени всички дронове, 30 от 35 ракети Х-101/Х-555, 4 от 10 ракети "Калибър" и една "Искандер - К". Своите цели са достигнали четири балистични ракети "Искандер - М", изстреляни от Крим, и три управляеми ракети Х-59/Х-69.

Дронове поразиха радар за 100 млн. долара, разположен в Крим

Дронове поразиха поредния руски радар, този път разположен на територията на Крим, пише Defence Express. Съоръжението  "Небо - СВУ" е на стойност  100 млн. долара и е в състояние да прихване самолет, движещ се на височина до 20 км с обхват до 380 км.

Системата автоматично засича мишените, изчислява координатите и следи въздушни обекти. Радарът е изграден за защита на обекти на окупирания Крим. В последните дни Украйна систематично унищожава руски радари и система за ПВО, включително и няколко, които са част от стратегическите обекти за далечно наблюдение, част от системата за въздържане от ядрени удари. Тези попадения притесниха западните партньори, които посочват, че може да се стигне до сериозна ескалация на напрежението, особено в отношенията САЩ - Русия.

Китай отказа участие в срещата за мир в Швейцария

Китай отказа да участва в срещата, посветена на мира в Украйна, организирана от Киев съвместно с усилията на швейцарското правителство. Очаква се, че на нея ще присъстват повече от 90 държави от всички континенти, представлявани на различно ниво. Лидерите на най-близките съюзници на Киев заявяват, че ще присъстват лично в Швейцари в средата на юни, за да бъде намерено решение по първите три точки от плана за мир на украинския президент Володимир Зеленски. Не е ясно обаче дали ще присъства американския президент Джо Байдън, който има важно събитие в своята предизборна кампания - набиране на средства в Калифорния.

Сред поканените не е Русия и затова китайска делегация също не планира да се присъедини към разговорите, пише Ройтерс, позовавайки се на официално съобщение на Министерството на външните работи на Китай. 

Зеленски обясни на няколко пъти, че Русия не е поканена, за да не блокира работата на конференцията, намирайки се на една маса с Украйна. Той очаква процесът да протече по подобие на одобрението за зърнения коридор, който Русия и Украйна договориха с посредничеството на ООН и  Турция - двете воюващи държави нито седнаха на една маса, нито се подписаха под един документ. Разговорите се водеха през ООН и Турция, а после Русия и Украйна подписаха еднакви споразумения с двамата посредника. 

Сега основната тема в Швейцария ще бъде ядрена енергийна безопасност, избягване на продоволствена криза, обмен на военнопленници и връщане на депортирани украински деца. ООН потвърди, че ще бъде наблюдател в срещата, но без да уточнява на какво ниво ще бъде представлявана организацията.

Относително забавяне на бойните действия в 828-я ден от пълномащабната война

От сводката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна за 828-я ден от началото на пълномащабната война се вижда известно забавяне на интензивността на бойните действия. Регистрирани са малко над 80 директни бойни сблъсъка, като в предишните дни те надхвърляха 100. Русия е извършила 47 въздушни удара, при което са използвани 49 авиационни бомби. Украинският президент Володимир Зеленски отбеляза по време на брифинг  в Швеция, че всеки месец руските бойни самолети хвърлят по повече от 3200 авиационни бомби над Украйна. "В Европа няма толкова ракети за Patriot, колкото Русия хвърля авиобомби над Украйна", допълни той.

През миналото денонощие руснаците са използвали повече от 500 дрона камикадезе и са обстреляли 2300 пъти (спрямо над 3000 в миналите дни) по позиции на украинските военни с различни оръжия - артилерия, минохвъргачки и т.н.

Покровското направление остава най-горещата точка на бойното поле с докладваните от ВСУ почти 30 атаки в района на Прогрес, Сокол, Новоселивка Перша, Уманско, Невелско и Нетайливе. По-голямата част от тях са отблъснати успешно, а за друга все още няма данни как са приключили. Руснаците атакуват с подкрепата на артилерия и бойна авиация и търсят слабите места в украинската отбрана, допълват от ВСУ. 

През миналото денонощие са отблъснати и осем атаки към Бохданивка, Ивановске, Клищиевка, Андриевка и Часов Яр (Краматорско направление).

В Харковска област геолокализирани данни показват известен напредък на руснаците на изток от Вовчанск. Украински военни анализатори предупреждават, че Русия подсилва позициите си към населеното място и може да бъде очакван нов щурм. Областта продължава да бъде под регулярен обстрел от руските бойни самолети, а говорителят на украинските ВВС Иля Евлаш коментира, че се ротират 4-5 самолета Су-34 и Су - 35 в тези операции.

Руското Министерство на правосъдието обяви съпругите на мобилизираните за чужди агенти

Руското Министерство на правосъдието добави в списъка с чуждестранни агенти и движението "Път към дома" на съпругите на мобилизираните за войната в Украйна руснаци. Според уточнението на институцията организацията разпространява недостоверна информация за публичните власти и решенията им, които формират негативен образ на Русия.

Законът за чуждите агенти влезе в сила от 1 декември 2022 година и той предвижда "осветляване" на руснаци, които се намират под чуждо влияние, например чрез получаване на финансиране от западни компании или неправителствени организации.

Близките  на мобилизираните руснаци - в движението реално влизат не само съпруги, но и майки, бащи, братя и сестри и други близки хора на изпратените да воюват в Украйна, регулярно провеждат акции, с които настояват съпрузите им да бъдат върнати и да няма повече вълни на мобилизация. Един от най-"шумните" им протести беше "бунтът на тенджерите", по време на който жените излязоха по балконите и прозорците и почукаха по празни тенджери, за да привлекат вниманието върху себе си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 01.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

7
rate up comment 21 rate down comment 20
0pk
преди 1 месец
До: zelka007 ахаа, бръмчиш викаш напред назад и не се притесняваш да си го признеш. Същински емили тортинетката. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 24
тошко
преди 1 месец
До: Nuclear man, гледай от много dreams да не станеш Nuclear dickк :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 34 rate down comment 54
Nuclear man
преди 1 месец
Какво става като осереш 276 пъти едни тридневна специална операция? hint: 828 дневна война, която блатото ще затуби ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 19
тошко
преди 1 месец
До: zelka007, ухх успокоих се :):) , цикламка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 20
zelka007
преди 1 месец
До: тошко ... тук съм бре , дишай ... приготвил съм ти нещо специално ... :))) ... имам малко работа сега , ще бръмча напред назад с карyчката , после ще се надприказваме ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 24
тошко
преди 1 месец
Хайде де зеленчук00, къде се моткаш, изпревариха те :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 37 rate down comment 56
alex8712
преди 1 месец
''Руското Министерство на правосъдието обяви съпругите на мобилизираните за чужди агенти'' - тези скоро ще обявят и собственото си население за чуждестранен агент, само така :) Закривай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още