IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон преговоря за коалиция за изпращане на военни за обучения в Украйна

Съюзниците от НАТО променят курса за поразяването на цели на руска територия с техни оръжия

15:33 | 31.05.24 г. 1
Президентът на Франция Еманюел Макрон. Снимка: Bloomberg LP
Президентът на Франция Еманюел Макрон. Снимка: Bloomberg LP

Президентът на Франция Еманюел Макрон води преговори за създаване на коалиция, която да изпрати военен персонал в Украйна и да обучава силите на Киев, пише Bloomberg, като се позовава на запознати източници.

Макрон може да разкрие подробности за коалицията на възпоменателна церемония по случай Втората световна война на 6 юни, според източниците на агенцията.

Помощта за обучение, фокусирана върху области като разминиране и поддръжка на оборудване, първоначално ще включва ограничен брой служители. На по-късен етап се планира изпращането на по-голяма група. Прибалтийските страни членки на НАТО вече изразиха желание да изпратят обучители в Украйна.

„Ако е необходимо, Литва може да ги обучава и в Украйна, в партньорство със страни, които желаят да го направят“, казва премиерът на страната Ингрида Симоните пред Bloomberg Television в интервю в Сингапур в петък. Министърът на отбраната на Естония коментира пред Bloomberg по-рано тази седмица, че правителството му е „отворено за обсъждане“ на тази възможност.

Съюзниците от алианса също променят курса относно поразяването на цели на руска територия с техни оръжия. След като дълго време отказваха да позволят директни удари, САЩ, а сега и Германия, казват, че Украйна трябва да има правото да отвърне на удара, особено след като руските сили отварят нов фронт на североизток и атакуват Харков, вторият по големина град в страната.

Украйна „може също така да използва оръжията, доставени за тази цел, в съответствие с международните си правни задължения, включително тези, доставени от нас“, казва Щефен Хебестрейт, главен говорител на канцлера Олаф Шолц, в изявление по имейл, изясняващо позицията на правителството. Оръжейните системи, доставени на Украйна от Германия, които могат да се използват за стрелба през руската граница, включват бронирани самоходни гаубици и многократна ракетна установка MARS II.

Някои съюзници от Организацията на Северноатлантическия договор тихомълком отдавна изпратиха съветници и обучители, за да помагат на украинските сили да управляват западното оборудване, но изпращането на по-координирани групи от персонал в помощ на отбраната на Украйна би представлявало значителна стъпка от страна на страните от военния съюз.

Поддръжниците на Украйна внимават да избягват пряко участие, което би могло да ескалира войната в по-широк конфликт между Русия и НАТО. В резултат на това всяка коалиция от съюзници, желаещи да обучават военни в Украйна, ще се провежда отделно от другите усилия на 32-членния алианс.

По-рано Financial Times писа за плановете на Макрон да обяви коалицията в деня на честването на годишнината от сухопътната инвазия на съюзниците от Втората световна война в Европа през 1944 г. преди поражението на нацистка Германия.

Естонският министър на отбраната Хано Певкур коментира по-рано, че е за предпочитане изпращането на обучители в Украйна да бъде част от мисия на Европейския съюз. Много въпроси относно подобна инициатива остават отворени, коментира Певкур в понеделник, включително как да се гарантира сигурността на обучителите и какво би било стратегическото предимство на обучението в Украйна вместо в съседна Полша.

Украинският президент Володимир Зеленски даде да се разбере, че би приветствал обучителна мисия – опция, която той обсъди със съюзниците и която може да помогне с разминирането и ремонта на оборудването.

Обучението на украински войници в Украйна би намалило разходите и тежестта на пътуването, като държи войските по-близо до фронта, където в крайна сметка ще бъдат разположени. Може да са нужни отделни разходи за гарантирането на сигурността на западните тренажори в страната, като например отклоняване на крайно необходими средства за противовъздушна отбрана.

Франция беше критикувана, че изостава от други големи съюзници в помощта за Украйна. В отговор Париж посочва своето оборудване като много ефективно на бойното поле и същевременно подчертава, че приносът на другите съюзници не винаги работи според обещанията.

Когато Макрон за първи път през февруари повдигна идеята за изпращане на персонал в Украйна, за да помага в небойни зони, като киберзащита и съвместно производство на оръжия, предложението беше засенчено от отказа на президента да изключи евентуално изпращане на войски на място. Това предизвика остър отпор от страна на съюзниците.

Някои страни смятат, че изпращането на персонал не е толкова спешно, колкото другите нужди на Украйна, като боеприпаси и противовъздушна отбрана. С напредването на Русия на бойното поле обаче съюзниците от НАТО изглежда ще бъдат принудени да изпратят и обучители на място. Висшият военен командир на Украйна Александър Сирски тази седмица похвали инициативата и обяви плановете на френски инструктори да проведат първоначална инспекция за възможно обучение.

Макрон каза на съвместна пресконференция с германския канцлер Олаф Шолц във вторник, че ще обсъди следващите стъпки за подпомагане на Украйна с президента на страната Володимир Зеленски в Париж следващата седмица.

Зеленски ще присъства на форум за регионална отбрана, който ще се проведе през почивните дни в Сингапур. Там той ще призове азиатските лидери да присъстват на срещата на върха в Швейцария, за да обсъдят плана за мир в Украйна. Украинското посолство в Сингапур не е отговорило на запитванията на Bloomberg за коментар. Говорителят на Зеленски също е отказал да коментира участието на украинския президент на форума.

Зеленски засили международните си посещения от миналата седмица точно когато Русия изгради войскови формирования близо до североизточната граница на Украйна и засили въздушните атаки. Той иска да си осигури подкрепа сред чуждестранните лидери, включително така наречения Глобален юг, за срещата на върха, която Швейцария ще домакинства през следващия месец.

Швейцария насрочи конференцията за 15-16 юни след срещата на Г-7 в Италия. Няколко лидери от Г-7 планират да участват, но не и американският президент Джо Байдън. Китай също дава знак, че няма да изпрати участие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 31.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
RoyBatty
преди 1 месец
УРА! Ще ходим на война! Всички са много ентусиазирани! Супер! И Китайците вчера заявиха, че ще участват в играта - УРА! Ще убиваме! Ура! Ще има гъби по света!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още