IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния откри център за поддръжка на артилерийските ракетни системи HIMARS

Това ще бъде първият център от този тип в Европа и в него ще бъдат ремонтирани системи и на съседни страни, включително Украйна

09:55 | 31.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Министерство на отбраната на Румъния
Снимка: Министерство на отбраната на Румъния

След като през 2021 г. Румъния стана първата страна от Източна Европа, която се сдоби с високомобилна артилерийска ракетна система HIMARS, изпреварвайки държави като Полша и Литва, днес страната откри и център за поддръжка на американските ракетни системи - поредна стъпка в сътрудничеството между компанията Aerostar Bacau - една от водещите компании в румънската отбранителна индустрия, и американския гигант Lockheed Martin.

Министърът на отбраната Анджел Тълвар, който присъства на церемонията по откриването на Националния център за поддръжка на системите HIMARS в рамките на компанията Aerostar, заяви, че Румъния ще си осигури "стратегическо предимство" чрез обезпечаването на поддръжката на собствените си ракетни системи HIMARS в страната, предаде Аджерпрес. 

В резултат от сътрудничеството между компаниите Lockheed Martin и Aerostar центърът в североизточния град Бакъу ще осигурява техническа поддръжка за системите HIMARS, които Румъния купи от правителството на САЩ, се посочва в съобщение на министерството на отбраната.

"Освен стратегическото предимство в Румъния да има - в настоящия контекст на сигурността - обезпечено решение за поддръжката на собствените ѝ системи HIMARS, създаването на този център дава възможност и страните от региона, чиито армии са снабдени с такива системи, да изпращат техниката си за поддръжка и ремонт тук, в Бакъу, където ще се възползват от експертизата на най-добрите специалисти в региона", посочи Тълвар.

Той изтъкна и ролята на новосъздадения център за икономиката и работните места в тази част на Румъния. 

"Откритият днес център за поддръжка на HIMARS ще има отражение и върху икономическото развитие на зоната - не по-малко от 2000 жители на Бакъу ще работят тук на висококвалифицирани постове", подчерта министърът.

Това ще бъде първият център от този тип в Европа и в него ще бъдат ремонтирани системи HIMARS и на съседни страни, включително Украйна, отбелязва специализираното издание DefenseRomania.

Снимка: Министерство на отбраната на Румъния Снимка: Министерство на отбраната на Румъния

Румъния купи в рамките на програмата за въоръжаване с ракетни системи с голям обсег три системи HIMARS, произведени от Lockheed Martin, на базата на договор, сключен през 2019 г. Първите две бяха получени през 2021 г. и 2023 г., а третата предстои да бъде доставена тази година, напомня Аджерпрес. 

Румънската армия ще притежава 54 многозарядни пускови установки за залпов огън HIMARS, които придобиха истинска слава, след като бяха доставени на украинците и се превърнаха в "първа цигулка" на успешната контраофанзива срещу руснаците през лятото и есента на 2022 г., отбелязва DefenseRomania. Според изданието договорът на Румъния за системите HIMARS възлиза на около 1,5 млрд. долара.

Изданието напомня още, че в края на миналата година Derco, компания от групата Lockheed Martin, сключи договор с Aerostar за ремонт на колесниците, колелата и спирачките на флота от самолети F-16 на румънските военновъздушни сили, а също така в базираната в Бакъу компания ще се извърши и модернизацията на купените от Румъния военни самолети до по-висок стандарт. 

В момента румънските военновъздушни сили разполагат с 20 самолета F-16, купени на старо от Португалия (17) и Норвегия (3), като предстои да получат още 29 от Норвегия.

(БТА, със съкращения)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 31.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

Финанси виж още