IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел: Имаме 6,9 млрд. евро военна помощ за Украйна, търсим начини да я предоставим

Нашата военна подкрепа става още по-важна и решаваща за Украйна, каза върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел

12:05 | 28.05.24 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейският съюз разполага с 6,9 млрд. евро за осигуряване на военна помощ на Украйна и търси начини как да преодолее пречките пред предоставянето на тези средства на Киев. Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел преди началото на днешното заседание на европейските министри на отбраната в Брюксел, цитиран от БТА.

Той уточни в отговор на въпроси на журналисти, че Унгария засега блокира необходимите стъпки с обяснението, че в Украйна унгарските дружества изпитват трудности и че има проблеми с отношението на украинците към унгарското малцинство. Всяка държава има право да защитава своите интереси, но трябва и да държи сметка за последиците от решенията, които взима, коментира по този повод Борел.

Нашата военна подкрепа става още по-важна и решаваща за Украйна, каза той. По неговите думи някои държави от ЕС обмислят предложението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг предоставените на Украйна боеприпаси да бъдат използвани по цели в Русия. Тези решения стават все по-важни, защото ударите по Киев са от руска територия, поясни Борел. По неговите думи е вероятно Русия да се опитва да възпрепятства доставките на боеприпаси за украинската страна.

Той съобщи, че през юни ще бъде представено предложение с европейски средства да се подпомогне разгръщането на европейското отбранително производство. Борел подкрепи предложението за обособяване на европейска противоракетна отбрана.

Според него това, че Москва се старае да отклони участници в предстоящата в Швейцария среща за Украйна, означава, че тази среща ще бъде важна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 28.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 4
albiery01
преди 1 месец
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 12
0pk
преди 1 месец
Дъра-бъра общи приказки по комисарски. Печатайте ги и ги хвърляйте над Киев, много ще им помогнете така :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 10
zelka007
преди 1 месец
До: zelka007 ... хаха ... *** = pyбладжuя ... верно ли е цензурирано ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 20
zelka007
преди 1 месец
хаха ... взимащият рубли от Унгария , ще го шунтират елегантно ... да се инвестира в Украйна не може . ок! да се инвестира обаче в отбранителната промишленост на ЕС може ... самият унгарски *** е гласувал така ... :))) ... затова ЕК взима решение да се инвестира в разширяване капацитета на Rheinmetall . перфектно !! а Rheinmetall пък инвестира в поне 4 фабрики в Украйна ... :))) ... къде пушкала , къде снаряди , къде барут , къде бетеерчета ... и системата е win-win ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още