IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски дронове оставиха без ток части от украинската Сумска област

По-рано във вторник Украйна заяви, че е унищожила руски военен кораб, въоръжен с крилати ракети, на окупирания от Москва полуостров Крим

07:55 | 22.05.24 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Julia Kochetova/Bloomberg
Снимка: Julia Kochetova/Bloomberg

Руски безпилотни летателни средства поразиха енергийни обекти рано тази сутрин и оставиха без електричество части от северната украинска Сумска област, съобщиха регионалните власти, цитирани от БТА по информация на Ройтерс.

В публикация в социалната мрежа "Телеграм" сумската областна управа посочи, че дроновете са атакували цели в градовете Шостка и Конотоп, североизточно от Киев и по границата с Русия.

Аварийните екипи работят за възстановяване на електроподаването.

След като преди малко повече от седмица руските войски започнаха настъпление в североизточната Харковска област, Украйна предупреди, че се наблюдава струпване на руски сили и около съседната Сумска област и че това може да е признак за предстояща офанзива и там.

Поразен руски кораб

По-рано във вторник Украйна заяви, че е унищожила руски военен кораб, въоръжен с крилати ракети, на окупирания от Москва полуостров Крим при операция в неделя, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Украинските военни съобщиха, че са извършили атака с оръжия с голям обсег, унищожила руски миночистачен кораб, и добавиха, че се нуждаят от повече време, за да потвърдят какви са другите щети.

"Според актуализирана информация украинските сили за отбрана са ударили руски ракетен крайцер "Циклон" в Севастопол през нощта на 19 май", съобщи военното командване на Украйна.

По-късно украинските военноморски сили съобщиха в социалната платформа "Екс", че корабът е бил "унищожен". Руското министерство на отбраната съобщи в неделя, че силите му са свалили 9 произведени в САЩ ракети с голям обсег АТАКМС над Крим.

Ройтерс не е в състояние да провери тази информация чрез независими източници. Засега няма коментар от страна на Русия.

Според говорителя на украинския военноморски флот Дмитро Плетенчук "Циклон" е бил "последният въоръжен с крилати ракети руски кораб", базиран на полуострова, който през 2014 г. Москва завзе и анексира. По думите му корабът никога не е изстрелял нито една крилата ракета, докато е бил на активна бойна служба.

Плетенук заяви, че от петте руски военни кораба от този тип два са били унищожени, два са били върнати в Каспийско море, а един в момента се намира в корабостроителница.

Представители на украинските власти твърдят, че атаките са позволили на Украйна да получи предимство в района на Черно море и да подкопае способността на Москва да нанася ракетни удари по цели на украинска територия откъм морето.

"Осезаеми резултати" в Харковска област

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви "осезаеми резултати" срещу руската армия в Харковска област, предаде Франс прес.

Русия започна на 10 май изненадваща офанзива в североизточния украински регион, откривайки нов фронт във войната. След първоначалния бърз напредък настъплението на руската армия се забави, но според американския мозъчен тръст Институт за изследване на войната целта на операцията по-скоро е създаването на "буферна зона" по протежение на границата, а не навлизане дълбоко навътре в украинска територия.

"В Харковска област нашите сили унищожават окупатора, резултатите са осезаеми", каза Зеленски в традиционното си вечерно видеообръщение. В същото време той призна, че ситуацията остава "изключително тежка" в района на Покровск, Краматорск и Курахово в (съседната, източна) Донецка област, където, по думите му, "се водят сега по-голямата част от боевете".

Преди няколко дни, в интервю за АФП, украинският президент изрази опасения, че настъплението на североизток може да е само "първата вълна" от една по-голяма руска офанзива за превземане на Харков - втория по брой на населението град в страната. Руският му колега Владимир Путин на свой ред каза, че целта е създаването на "буферна зона", за да спре украинският обстрел по гранични райони.

Във вторник украински военен говорител заяви, че ситуацията се е стабилизирала в Харковска област и по-конкретно във Вовчанск.

Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна обаче заяви, че се водят сражения в северната част на този град.

Що се отнася до Покровското направление, той каза в следобедната си сводка, че руската армия поддържа "висока интензивност" и е направила 27 опита да пробие украинската отбрана. "Ситуацията остава напрегната, но под контрол", обобщи украинският генерален щаб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 22.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 6
evlogi
преди 1 месец
Иии , *** голям подвид са извършили.Да здраствует и машаала...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още