IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делото срещу бос от „Якудза“ припомня заплахата от трафик на ядрени материали

Разследващи заседават този понеделник в рамките на МААЕ върху начините, по които организираната престъпност все още успява да купува и продава опасните вещества

22:04 | 20.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: pexels.com
Снимка: pexels.com

Когато американската прокуратура повдигна обвинения на японски мафиот за заговор за трафик на материали за производство на ядрени оръжия, тя разкри една част от мрачната престъпна мрежа, която продължава да ангажира международните сили за сигурност, пише Bloomberg.

Разследващи заседават този понеделник в рамките на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) във Виена върху начините, по които организираната престъпност все още успява да купува и продава материали, които някак успяват да се промушат между регулаторния контрол.

Тъй като са необходими относително малки количества – по-малко от 25 кг силно обогатен уран или 8 кг плутоний трябват за направа на бомба – силите за сигурност са в повишена готовност преди ключови световни събития като тазгодишното Европейско първенство по футбол в Германия и Олимпиадата в Париж.

„Повтарянето на инциденти потвърждава нуждата да бъдем наблюдателни“, коментира Елена Буглова, водещият представител по въпросите на сигурността на МААЕ.

И макар броят на инцидентите с трафик на ядрени материали да е намалял през последните години, случаи като този в Ню Йорк срещу бос от групировката „Якудза“ показват, че пазарът на незаконни ядрени материали не е прекъснат напълно.

Представяйки се за посредник от името на ирански генерал, представител на американската служба за борба с разпространението на наркотици е успял да закупи уран, обогатен до степен за производство на оръжия, както и плутоний по време на акция през 2020 г. в Тайланд. Криминална лаборатория по-късно установява автентичността на материалите, става ясно от обвинението от 20 страници.

Такеши Ебисава, един от лидерите на японската престъпна група, се е опитал да размени ядрения материал за оръжия от Мианмар, посочват американските власти. Агентът под прикритие е получил предложение за достъп до още количества уран.

„Невъзможно е да се надцени сериозността на деянието“, посочи през февруари прокурор Деймиън Уилямс, след като бяха повдигнати обвинения за международен трафик на ядрени продукти.

Трябва да се отбележи, че повечето от 152-та нови инцидента, които са влезнали в статистиката на МААЕ през 2023 г., наистина са били инциденти – радиоактивни материали са се оказали в откраднати коли, например, или са били пренесени с карго за скрап. Само около 2% от всички случаи се категоризират като такива с изрично намерение за причиняване на вреда.

инциденти с ядрени материали за година. Графика: Bloomberg LP инциденти с ядрени материали за година. Графика: Bloomberg LP

Но макар шансовете да са малки, потенциалните щети може да са огромни. Терористична атака с ядрено оръжие в Лонг Бийч, Калифорния, например, би убила 60 хил. души и би струвала 1 трлн. долара в щети и разчистване, показва проучване на мозъчния тръст RAND Corporation. Също така атака с т. нар. мръсна бомба, или такава с ниско ниво на радиация, срещу Вашингтон би причинила по-ограничен брой смъртни случаи, както и щети за 100 млрд. долара.

Ядрените и други радиоактивни материали остават уязвими продукти, посочва Буглова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:48 | 20.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

Финанси виж още