IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-голямото руско пристанище е под масиран обстрел с дронове

Не можем да си позволим да загубим Харков, заяви украинският президент Володимир Зеленски

07:56 | 17.05.24 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Въоръжени сили на Украйна
Снимка: Въоръжени сили на Украйна

Пристанището в Новоросийск е било подложено на масиран обстрел с далекобойни дронове в ранните часове на 17 май. Министерството на отбраната на Русия съобщава за свалени общо 102 дрона над Краснодарския край и Крим, както и над Белгородска и Курска област.

Губернаторът на Краснодарския край Вениамин Кондратиев съобщава в Telegram за свалени дронове, които са причинили локални пожари от падналите отломки. Жители на града обаче публикуват информация за силни експлозии в района на пристанището, където има петролен терминал на "Транснефт". В района е прекъснато енергоснабдяването. По-късно стана ясно, че са повредени два петролни терминала на пристанището, както и две рафинерии - на "Газпром" и "Транснефт".

Гори и една от най-големите рафинерии на "Роснефт" - в Туапсе. Капацитетът на съоръжението е преработка на 12 млн. тона годишно и работи предимно за износ. Рафинерията за втори път е под обстрел, след като дронове предизвикаха пожар и временно прекратяване на работата в края на януари.

Руският Черноморски флот се изтегли към пристанището в Новоросийск, когато базата им в Севастопол стана опасно място след редица атаки с морски дронове. Пристанището е с дължина от 8 км и спрямо броя на кейовете се смята за най-голямото в Русия. Преди време Службата за сигурност на Украйна (СБУ) показа модификация на морските си дронове Sea Baby, които вече могат да достигнат и до Новоросийск, който се намира на около 1000 км от Украйна.

За трета поредна нощ Крим отново е под прицел - този път с дронове. Част от тях са унищожени с помощта на бойна авиация. Назначеният от Москва губернатор на Севастопол съобщава и за атака с безпилотни самолети, които са свалени с огнестрелни оръжия, но без да уточнява броя им.

Отломки от унищожените дронове са повредили подстанция "Севастопол" и част от града е без електроснабдяване, допълва още Михаил Развожаев. Аварията още не е отстранена и днес (17 май) части от града са без ток и училищата и детските градини ще бъдат затворени. В социалните мрежи се говори, че обект на атаката е Балаклавската ТЕЦ, а малко преди да спре токът е бил чут силен взрив оттам. Има съобщения и за попадения в Джанкой.

По данни на мониторинговата група на Телеграм канала "Кримски вятър" атаката е била предшествана от полети на разузнавателни дронове от базата на НАТО в Сигонела (Сицилия) в югозападните части на Черно море.

Според губернатора при атаките в последните дни има частични щети по гражданската инфраструктура - от парчетата от унищожените ракети и дронове, както и от взривните вълни, но няма пострадали хора.

Нови спътникови снимки, разпространени от "Радио Свобода", обаче показват сериозните разрушения по летище "Белбек" край Севастопол. В нощта срещу 15 май и срещу 16 май регионът беше под обстрел с ракети ATACMS. Потвърждават се данните за унищожени два МиГ-31, които са носители на свръхзвуковите ракети "Кинжал", както и на склад с боеприпаси и система за противовъздушна отбрана С-400.

Володимир Зеленски: Не можем да си позволим да загубим Харков

Ситуацията е много тежка, но не можем да си позволим да загубим Харков, коментира украинският президент Володимир Зеленски пред кореспондент на ABC News по време на визита в града. Русия започна настъпление от север към областта, разширявайки фронта на войната.

Бригадите, които защитават областта не са напълно екипирани, защото Украйна осем месеца чака обещаната помощ, казва Зеленски и допълва, че повече от година коментира, че две системи Patriot няма да позволят окупирането на Харковска помощ. Забавянето на американската военна помощ има директно отношение върху ситуацията, като цяло обаче това, което се случва в Харков днес, е грешка не само на САЩ, а на целия свят, който даде възможност на руския президент Владимир Путин да окупира Украйна. "Но сега светът може да помогне", каза още украинският държавен глава.

Интензивността на бойните действия намалява

Интензивността на бойните действия намалява, става ясно от сводката на Генералния щаб на ВСУ за 813-я ден от началото на пълномащабната война. За изминалото денонощие са регистрирани 114 директни бойни сблъсъка, спрямо по над 140-150 в последните дни. Руснаците са използвали 431 дрона -камикадзе и 2800 артилерийски снаряда, както и са извършили 70 удара с бойна авиация по позиции на украинската армия, посочват още от ВСУ.

Най-горещата точка е направлението Покровск (Авдиевка), където са отбити 35 атаки на руснаците по всички части от фронтовата линия. В направлението към Часов Яр (Краматорско) са отбити 13 атаки около Бахмут, Клищиевка, Опитне и Андриевка. Руските части опитват пробив от север към града - през Хеорхиевка, както и кварталите "Новий" и "Канал".

В новата офанзива - към Харковска област, са спрени 10 руски атаки, като украинците са отбили всички опити за напредък към Липци, Стариция и Вовчанск. Ситуацията около Вовчанск е контролирана, отчитат още украинските военни. Геолокализирани кадри показват водени улични боеве.

Вътрешният министър на Украйна Ихор Клименко съобщи, че руските части спират евакуацията на хора в северните части на Вовчанск. Има информация за застрелян гражданин, който е отказал да следва заповедите на руските части, пише Институтът за изучаване на войната (ISW). ООН съобщи през декември, че са документирани 142 случая на екзекуции на украински граждани от страна на руските военни.

Активизират се действията и по левия бряг на Днепър, където украинците запазват позициите си, отблъсквайки девет атаки по линията Олешивски Писки - Кринки.

Забавеното настъпление към Харковска област повдига опасения, че руснаците се подготвят за нов щурм през границата - през Сумска област. Според украинския Център за стратегическа отбрана настъплението ще дойде от Курска област  към Велика Писаривка.

Дания изпраща нов пакет с военна помощ за Украйна

Дания изпраща нов пакет с военна помощ за Украйна на стойност около 815 млн. долара, съобщиха от правителството на страната. Около 350 млн. долара са насочени специално за подкрепа на въздушната отбрана.

Средствата от новата датска помощ са предвидени за закупуване на системи за ПВО, артилерийски системи и противотанкови мини, както и за осигуряване на доставките на самолетите F-16, които предстоят през следващите седмици. Предвидени са и инвестиции в местното производство на оръжия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 17.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 8
zelka007
преди 2 месеца
До: 0pk ... недей с лошо от сутринта ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 10
0pk
преди 2 месеца
До: zelka007 зелкич, това сега ти ли го пишеш или не си ти, да знем да му вярваме ли? Като ти излезе име че си крва, върви доказвай, че имаш сестра. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 21
zelka007
преди 2 месеца
ха ... малко със забавяне ... но мисля , че ще е интересно на любителите ... колона от горящи прото-динозавърски костенурки нейде из украинските ниви ... не една , не две , не три ... :))) ... специален поздрав за ефективният форумен инджинер ... дет се вика , приятен обяд !! ... https://***.youtube.com/watch?v=cqM-ubiNhJo
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 31
zelka007
преди 2 месеца
украинците създават санитарна зона в рассийката . подкара ли са по азбучен ред , освен рафинериите , и ТЕЦовете вече ... браво !! друзя антиваксъре-газовици , освен ф16ките на гергьовденският парад догодина , ще видите и първите от новите ни страйкъри ... тошко дебърцината , твой ред е баце ... довърши ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 33
zelka007
преди 2 месеца
вчера също хубав ден за СВОто на зануленият детеубиец - 1520 консервни кутии от подвижните крематориуми , 30 палнати бетеерчета , 19 разпукани танкчета ... на летището "белбек" голем мазальок ... безаналоговата С400 тотал щета , пълен провал ... радари , които не могат да открият нищо в небето , разпарчетосани . пускови установки с ракети , които не могат да прихванат нищо , разнитени ... супер-дупер самальоти на купчинки ... догарящи складове с боеприпаси ... могучая безпомощност !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още