IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия опитва да отвори нов фронт в Украйна, атакувайки Харковска област

Военни анализатори обаче смятат, че целта е само отвличане на вниманието

17:55 | 10.05.24 г. 10
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия отваря нов фронт в бойните действия в Украйна - опитва пробив в Харковска област, съобщават от Министерството на отбраната на Украйна. Позиции във Вовчанско направление са атакувани с артилерийски огън и авиационни бомби, допълват оттам.

Към момента ситуацията е овладяна - атаките са отблъснати, като на места се водят битки с различна интензивност, коментира по време на съвместна пресконференция с президента на Словакия Зузана Чапутова украинският държавен глава Володимир Зеленски.

"Ръководството на нашата армия знаеха за техните планове и разположиха сили, които да отвърнат на огъня", заяви още той.

В последните месеци Украйна се подготвя за настъпление именно в приграничните зони - Харков и Суми. От края на 2023 година те са почти под непрекъснат обстрел от територията на Белгородска област с балистични ракети. Президентът на Русия Владимир Путин коментира, че ще бъде създадена "санитарна зона" в близост до границата, за да бъдат защитени руските населени места.

Военни анализатори коментираха, че настъпление в този регион е малко вероятно - войските, струпани в региона, са недостатъчни за реален щурм. Главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна ген. Олександър Сирский също беше категоричен, че Русия няма да постигне успех в опитите си да окупира Харков  - един от малкото големи градове, към които може да напредне.

От Института за изучаване на войната (ISW) отбелязваха във свои сводки, че смятат заплахите само за отвличане на вниманието от останалите точки на бойното поле - край Авдиевка и Часов Яр. Подобно са заключенията и на повечето украински военни анализатори - руските военни ще пробват ограничени атаки с малки групи с цел да привлекат колкото могат повече украински военни, които да защитят втория по големина град в Украйна.

Руски военни кореспонденти също отбелязват, че основната цел на руското настъпление е по-скоро остлабване на украинската съпротива и унищожаване на позиции, които са заплаха за приграничните зони.

Сводките на ВСУ показват, че в последните няколко дни интензивността на боевете около Часов Яр намалява. Спецчастите на военното разузнавене "Кракен" докладваха преди ден, че руските войски са изтикани извън пределите на населеното място, което беше сочено като цел за трофей за руснаците за 9 май, Деня на победата. Военните анализатори обаче подчертават, че това е само временно затишие, преди руските части да се прегрупират и нападнат отново.

В направлението при Авдиевка руснаците се възползваха от пробив в отбраната около Очеретине и записват напредък около жп линия, използвана за логистични доставки за армията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 10.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

7
rate up comment 13 rate down comment 8
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 2 месеца
До: "00", ние сега какво? надприказваме ли се? Трудно ще е "00"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 16
zelka007
преди 2 месеца
До: Ckъcaнa_Ушaнka ... хаха ... тошко съединителчето ... баце , ти ВИНАГИ си бил след ... !! ... заченат си след ръкоблудство и си събиран с лъжица от пода на механа ... родил си след напъване по голяма нужда и си пльоснал след бомбата в тоалетната ... в училище си излизал след като си тръгнат всички за да не те шамаросват в двора ... след партийното събрание си събирал остатъците от фасове и сладки ... във форума ще бдиш след някой да си напишеш злобарката ... това ти е думата --> СЛЕД !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 13
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 2 месеца
До: "00", пък и се разписвам винаги след тебе или пък куххия ***, нямам бърза работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 14
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 2 месеца
До: "00" и пак ти казвам, смени малко думичките, ако межеш де! фелници, пееддеерастчета, митрофанки ..... безкрайно си омръзнал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 15
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 2 месеца
До: двамата "пееддеерастчета" влюбени, ама не мое се сдържаате аха:):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 31
zelka007
преди 2 месеца
До: khao ... трябваше да оставиш тошко пееддеерастчето да се разпише първи , темата му е начална в листетата от митрофанова ... е днес за наказание , освен че те е навел с минуси , регистрирал акаунт подобен на твоя и си пише с неговите акаунти ... от такива неща му се отварят всички чакри (и бузките) ... нефелът механджийски ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 26
khao
преди 2 месеца
не, само торят нивите в пограничните села.... все пак не са торили там от година време! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още