IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП при Радев: Бюджетът е приоритет, но не с 3% дефицит на всяка цена

Ако мандатоносител ни покани на разговори за кабинет, ще се допитаме до членовете на партията, каза Корнелия Нинова

15:29 | 21.04.23 г. 2
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Приемането на бюджет за тази година е абсолютен приоритет за 49-ото Народно събрание. От това зависи и решаването на други четири спешни въпроса в парламента – борба с инфлацията и бедността, намаляване на цените, приемането на законите по Плана за възстановяване и устойчивост, съдебната реформа и усилията за приемане на България в Шенген.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на консултациите при президента Румен Радев. Тя също така уточни, че ако някой от мандатоносителите покани БСП на разговори за правителство, социалистите ще организират бързо вътрешнопартийно допитване и ще се съобразят с резултатите от него.

Корнелия Нинова подчерта, че и четирите изброени важни теми са възможни само през приемане на бюджет, защото всички те имат финансово изражение. 

Според БСП България все още не е готова за еврозоната и не трябва на всяка цена да се стремим към бюджетен дефицит под 3%. За БСП дефицит под 3%, „за да влезем сега и веднага в еврозоната, не е приемливо“, каза Нинова.

„Българската икономика не е готова за еврозоната. А изкуственото натискане на дефицита би довело до орязване на разходи. Редица държави надвишават дефицита от 3%, за да спасят икономиките си и да се погрижат за народите си. Ние споделяме такова виждане, а то е и европейска практика", каза Нинова.

Тя обяви, че от БСП настояват и минималната работна заплата, която вече се определя като 50% от средната, да влезе в сила от 1 юли, а не от следващата година.

Лидерът на левицата разкритикува решението на служебния кабинет да не внесе бюджет. „Беше грешка, че миналата година не внесохте бюджет и не го приехме, защото сега щяхме да имаме спокойствие“, каза лидерът на левицата, обръщайки се към президента и припомни, че тогава от БСП настояваха за това. 

От левицата ще настояват да не се замразяват доходи, да няма повишаване на данъци, нито отнемане на социални придобивки.

Според Нинова към момента има две възможни решения - да се формира трайно мнозинство в парламента с редовно правителство, което да направи бюджет и да определи политиките в него или служебният кабинет да внесе бюджет.

Относно формиране на мнозинство в това Народно събрание, лидерът на БСП каза, че ако бъдат поканени, ще проведат вътрешнопартийно допитване.   

Нинова посочи, че левицата ще подкрепи някои от законите по ПВУ, които срещат одобрението на ГЕРБ-СД и ПП-ДБ, но изрази съмнения, че двете водещи сили ще са на единно мнение за детайлите. „Тези закони нямат никаква финансова обосновка, а тя трябва да се заложи в бюджета", заяви Нинова.

Тя категорично заяви, че БСП няма да подкрепи Закона за борба с домашното насилие заради текстовете за джендър идеологията при децата. И допълни, че в четвъртък социалистите са внесли същия закон с изчистени текстове. 

Днес държавният глава ще се срещне и с „Има такъв народ“, с което ще приключи кръгът от консултации.

Не бихме подкрепили правителство на ГЕРБ, коментира Корнелия Нинова след консултациите при президента Румен Радев. 

С "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ), ако ни се предложи на нас да участваме в някакво правителство, ще си направим вътрешнопартийното допитване и каквото каже партията, поясни Нинова.

„И ГЕРБ, и ПП, и който да получи третия мандат и поиска подкрепата на нашите гласове за съставяне на правителство, ще ни изчака да си направим вътрешнопартийното допитване“, заяви лидерът на БСП. 

Според нея първият и вторият в парламента са отговорни в момента за успешната формула за правителство. „Ако третият мандат дойде при нас, тогава ще умуваме ние, сега да отговаря Бойко Борисов“, каза още Нинова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:17 | 21.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Топ новини виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 12
khao
преди 1 година
До: baybay11 Какво не разбираш, за мен е по ясно от бел ден ? Изборите ясно показаха каква вяра има електората към БСП :):) след още няколко я минат 4%, я не! ... и кво пазарно виждаш в нашата икономика, пълна с картели и монополи? .. и по добре не се хвали че си учила в СУ, казвай само че си адвокат! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 11
baybay11
преди 1 година
Пффф, не мога да разбера защо масово електората вярва на бсп, че с административни мерки ще ''свалят цените'' в България- не сме в планова, а в пазарна икономика... Язък за преподавателя на нинова в юф на СУ по икономикс- как й е писал отличен 6.00, след като тя не разбира абсолютно нищо по икономика, след като предлага такова квазиикономическо решение на проблема...Нинова и к/ооопейкин, късайте дипломата по право, защото излагате и юф на СУ, и професията юрист като цяло...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още