IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Берлин отказа да предостави на Украйна ракети с далечен обсег

Съединените щати и Великобритания предоставиха на Киев ракети с голям обсег ATACMS и Storm Shadow

20:14 | 13.09.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германският канцлер Олаф Шолц потвърди отказа на Берлин да изпрати ракети с далечен обсег на Украйна, дори когато други западни сили обсъждаха възможността Киев да има по-голяма свобода да използва такива оръжия, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

„Германия е взела ясно решение за това какво ще направим и какво няма да направим. Това решение няма да се промени“, заяви Шолц, запитан по въпроса на пресконференция.

Лидерите на Съединените щати и Великобритания трябваше да се срещнат на 13 септември във Вашингтон, за да обсъдят дали да позволят на Киев да изстрелва предоставени от Запада ракети с далечен обсег към Русия - опция, която доведе до покачване на напрежението в отношенията с Москва.

Посещението на министър-председателя Киър Стармър при президента Джо Байдън идва в момент, когато Киев все повече настоява за разрешение да използва оръжията и да си осигури западната помощ за сваляне на руски ракети и дронове.

Руският президент Владимир Путин предупреди, че даването на зелена светлина на Украйна да използва оръжия с голям обсег ще означава, че НАТО е „във война“ с Москва.

Съединените щати и Великобритания предоставиха на Украйна съответно ракети с голям обсег ATACMS и Storm Shadow. Германия обаче неколкократно отказа да изпрати на Киев своите ракети с голям обсег „Таурус“ поради опасения от ескалация на конфликта.

Запитан за разговорите във Вашингтон, говорителят на Шолц Щефен Хебестрит заяви, че "оръжията, които САЩ и Великобритания обсъждат в момента, са с по-голям обсег от всички, които Германия е доставяла".

Германският министър на отбраната Борис Писториус каза, че това, за което се договарят Съединените щати и Великобритания, „си остава тяхна работа“. Той добави още, че разрешаването на Украйна да нанася удари по цели в Русия би било „напълно в съответствие с международното право“.

Германия е вторият по големина донор на военна помощ за Украйна след САЩ, но планира да намали наполовина бюджета си за тази помощ през следващата година. Шолц е подложен на вътрешен натиск по този въпрос, тъй като партиите, които се противопоставят на подкрепата на Берлин за Киев, постигнаха значителни успехи на ключовите регионални избори в началото на септември. Правителството обаче настоява, че е напълно ангажирано да подкрепя Украйна „толкова дълго, колкото е необходимо“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 13.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
гъбко
преди 24 минути
До: doba Тцъ. Много малко са произведени по принцип, няма да могат да ги възпроизведат скоро в мащаб, а и ще им трябват като започнат да си връщат Кьонигсберг. Точно германците да ги е страх от тази жалка армия в момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
doba
преди 49 минути
Страх лозе пази :) Дори и Макарона се отказа да праща франсета на източния фронт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още