IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Украинският президент предложи Андрий Сибига за външен министър

Върховната рада на Украйна прие по-рано днес оставката на досегашния министър Дмитро Кулеба

16:10 | 05.09.24 г.

Украинският президент Володимир Зеленски е предложил на мястото на досегашния външен министър Дмитро Кулеба да бъде назначен първия заместник-министър на външните работи Андрий Сибига.

Върховната рада на Украйна прие по-рано днес оставката на министъра на външните работи Дмитро Кулеба, написа в "Телеграм" украинският депутат Ярослав Железняк, предаде агенция УНИАН. Решението беше прието с 240 гласа "за", допълни Железняк. По думите на украинския депутат Кулеба не е присъствал на гласуването и не е представил доклад за дейността си.

Предложеният от Зеленски негов заместник на поста външен министър Андрий Сибига е бивш заместник-ръководител на украинската президентска администрация. Той беше назначен за заместник-външен министър през април и тогава това беше разтълкувано като стъпка, вписваща се в усилията за по-добър контрол от страна на президентството върху ключовото министерство, посочва Франс прес.

Сибига, който е на 49 години, е по-малко известен в сравнение с Кулеба. Той обаче е възприеман като „фигура от тежка категория“ в украинската дипломация, посочва Франс прес. В периода 2016 и 2021 г. Сибига е бил и посланик на Украйна в Турция.

Цялата емисия вижте във видеото.

Всички емисии от "Bloomberg Terminal" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 05.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

Финанси виж още