IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предложи удължаване на срока за временна закрила на украинските бежанци

Предлага се мярката да продължи да действа до 4 март 2026 г.

15:20 | 11.06.24 г.
Снимка: БГНЕС/ЕПА
Снимка: БГНЕС/ЕПА

Европейската комисия предложи срокът на временната закрила за хората, бягащи от войната на Русия срещу Украйна, да бъде удължен с още една година – от 5 март 2025 г. до 4 март 2026 г., съобщават от пресцентъра на институцията.

Причина за предложението е продължаващата война в Украйна и липсата на безопасни и трайни условия за завръщането на избягалите от руската агресия украинци. Предложението ще бъде представено на заседанието на министрите от Съвета по правосъдие и външни работи на 13 юни.

Крайната цел на мярката е да се гарантира, че всички, бягащи от войната, могат да намерят защита в ЕС и че на тези почти 4,2 милиона души, които вече се ползват от временна закрила в държавите членки се предоставя възможно най-голяма стабилност при настоящите обстоятелства, се посочва в позицията на ЕК.

Директивата за временната закрила предоставя незабавна закрила и достъп до права в ЕС, включително права на пребиваване, достъп до пазара на труда, настаняване, социално подпомагане, медицинска и друга помощ. Тя също така помага на държавите членки да управляват пристигащите по организиран и ефективен начин.

Директивата за временна закрила на украинските бежанци е в сила от 4 март 2022 г. и последно беше удължена до 4 март 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:21 | 11.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

Финанси виж още