IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски: Контраофанзивата ни напредва бавно, но това не е холивудски филм

Военната кампания не върви лесно, защото 200 хил. кв. км украинска територия са минирани от руските сили, каза украинският президент

18:30 | 21.06.23 г.
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски призна, че напредъкът на бойното поле е „по-бавен от желаното“, седмици след началото на украинската военна офанзива за връщане на окупирани от Русия области, предава ВВС.

„Някои хора смятат, че това е холивудски филм и очакват резултати сега, но не е“, заяви той в интервю за британската медия.

„На карта са заложени човешки животи“, допълни Зеленски.

Украйна твърди, че при контраофанзивата ѝ са върнати осем села до момента в южната Запорожка област и в Донецк на изток.

Зеленски заяви, че военната кампания не върви лесно, защото 200 хил. кв. км украинска територия са минирани от руските сили.

„Каквото и да искат някои хора, включително опити да ни оказват натиск, с цялото ни уважение ние напредваме на бойното поле така, както смятаме за най-добре“, каза украинският президент.

Той изтъкна отново необходимостта Украйна да получи гаранции в областта на сигурността от НАТО, но допълни, че в крайна сметка целта е членство в отбранителния алианс.

Тази седмица генералният секретар на НАТО заяви, че не се обсъжда план за отправяне на покана към Украйна на срещата на върха идния месец в Литва.

„(Йенс) Столтенберг знае позицията ми“, заяви украинският лидер. „Казахме им много пъти – не разтърсвайте земята под краката ни“.

Той отново поиска Украйна да получи американски изтребители F-16 и изрази вяра, че пилотите на изтребителите може да започнат обучение още през август и че първите самолети може да пристигнат след шест-седем месеца.

Зеленски говори пред ВВС по повод Конференцията за възстановяване на Украйна в Лондон, съсредоточена върху ролята, която частният сектор може да изиграе във възстановяването на страната му. По-късно той говори на конференцията наред с британския премиер Риши Сунак.

Украинската икономика се сви с 29,2% през 2022 г. и по-рано тази година Световната банка установи, че разходите за възстановяването на страната ще достигнат 411 млрд. долара.

Украинският президент заяви пред ВВС, че подкрепата, от която се нуждае, не е само за възстановяването, а и за трансформирането на страната му.

Според него „бързите стъпки“, които ще бъдат предприети веднага, включват намиране на места за настаняване на хората, възстановяване на разрушения язовир Каховка и децентрализиране на енергийната мрежа.

„Но в по-широк план говорим за трансформирането на Украйна. Това е Украйна не само с нейната енергия, земеделие и индустриални комплекси, а с нейните реформи, които можем да видим“, изтъкна Зеленски.

Той говори за „дигитализирането на Украйна“, както и за съдебни и антикорупционни реформи.

В отговор на въпрос как изглежда краят на войната на този етап, украинският президент даде да се разбере, че „победите на бойното поле са необходими“ и че Украйна никога няма да се примири, който и да е президент в Москва, ако Русия остане на украинска територия.

„Независимо колко далеч стигнем в контраофанзивата си, няма да се съгласим със замразен конфликт, защото това е война, това е безперспективно развитие за Украйна“.

Преди дни Русия обяви, че е установила тактически ядрени оръжия в Беларус, а американският президент Джо Байдън предупреди, че заплахата Владимир Путин да ги използва е реална.

В отговор на въпрос дали е притеснен от тази заплаха, Зеленски заяви: „Путин е опасен за нас от 2014 г., когато окупира за първи път наши територии“.

„Той ще говори за използване на ядрени оръжия, не смятам, че е готов да го направи, защото се страхува за живота си, той много го обича. Но няма как да го кажа със сигурност, особено за човек, който няма връзки с реалността, който през 21-и век предприе пълномащабна война срещу съседната си страна“.

На въпрос за думите на Путин на международна конференция в Санкт Петербург миналата седмица, че Зеленски е срам за еврейския народ, украинският президент, който е изгубил роднини в Холокоста, включително дядо си, пое дълбоко дъх, наведе глава и след няколко секунди заяви, че не знае как да отговори.

„Той сякаш не разбира напълно думите си. Извинявам се, но той сякаш е вторият цар на антисемитизма след Хитлер“, каза украинският президент.

„Това са думи на президент. Цивилизованият свят не може да говори така. Но за мен бе важно да чуя реакцията на света и съм благодарен за подкрепата“, допълни Зеленски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 21.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

Финанси виж още