IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО предвижда съвместни обществени поръчки за снаряди за 1,5 млрд. евро

Според генералния секретар на алианса е рано да се каже дали контранастъплението на Украйна ще бъде повратна точка във войната

19:03 | 14.06.23 г. 10
Автор - снимка
Създател
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg

НАТО предвижда страните от алианса да придобият 155-милиметрови снаряди по съвместни обществени поръчки за 1,5 млрд. евро, съобщи днес генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг. Той отбеляза, че това ще бъде един от въпросите пред министрите на отбраната на страните от НАТО, които се събират за среща в Брюксел в четвъртъ и петък.

По неговите думи целта е бързо да бъде запълнен недостигът на запаси на съюзниците, след като те осигуряват военна подкрепа на Украйна, предава БТА.

Той уточни, че поръчките се очакват чрез агенция на НАТО.

Столтенберг добави, че военните министри ще обсъдят нови планове за военно производство, чието утвърждаване се очаква на срещата на върха във Вилнюс през юли.

Генералният секретар допълни, че министрите се очаква да утвърдят значително повишаване на националните цели за запаси от боеприпаси. Те ще обсъдят регионалните планове за готовност и обособяването на нова структура на силите на пакта. Това ще осигури над 300 000 войници в повишена готовност, както и значителни военновъздушни и военноморски сили, поясни Столтенберг.

Според него се очаква одобрение също за разполагането във Великобритания на нов военноморски център за сигурност на критичната инфраструктура.

На срещата ще бъдат водени разговори за дългосрочна помощ за Украйна, с която страната да замени съветското военно оборудване с въоръжение западно производство. Генералният секретар изрази очакване това лято да започне подготовката на украинските пилоти за работа със западни изтребители. Според него това ще ускори доставката на западните машини за украинската страна.

Според него срещата на пакта във Вилнюс трябва да излъчи посланието, че бъдещето на Украйна е в НАТО. Трябва да направим така, че когато войната приключи, да има гаранции за украинската сигурност, историята да не се повтори и Русия да не може да се превъоръжи и да предприеме ново нападение, настоя Столтенберг. 

По неговите думи е рано да се каже дали предприетото от Украйна контранастъпление ще бъде повратна точка във войната. Виждаме, че украинците напредват и колкото повече завоевания постигат, толкова по-силни ще бъдат на масата за преговори и ще бъде по-вероятно президентът Владимир Путин да осъзнае, че не може да победи на бойното поле и трябва да претоваря за справедлив мир. Никой не може да предскаже събитията на бойното поле, обобщи Столтенберг.

„Продължаваме да чуваме безотговорни изявления от Русия, свързани с ядрените оръжия. В последните месеци Москва прекрати участието си в договора "Нов СТАРТ" и реши да изпрати такова оръжие в Беларус. Не сме видели досега промени в руската готовност, които да изискват НАТО да предприеме действия“, добави той.

Столтенберг заяви, че продължава да работи по въпроса, но все още не е сигурно, че до срещата в Литва ще отпаднат пречките пред приемането на Швеция в алианса. 

Столтенберг, цитиран от БГНЕС, допълни, че членовете на алианса трябва да гарантират, че Украйна ще получава достатъчно оръжия, за да продължи контраофанзивата си срещу Русия.

Според него винаги се е знаело, че Украйна ще понесе загуби, докато се опитва да пробие силно укрепените руски линии. "Ще има и загуби, когато става въпрос за модерното оборудване на НАТО", каза той.

По думите му офанзивата на Украйна отбелязва напредък, но той подчерта, че все още е рано да се каже дали ще се стигне до повратна точка във войната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 14.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

10
rate up comment 7 rate down comment 10
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Точно така, снарядно лекарство за впиянчени москалски скотове. Айде отваряйте зypлите, иде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 9
Импeраторът
преди 1 година
Нашия проблем е че много бавно се разширява производството. Сега е моментът да се говори с ЕС за допълнителни помощи за разширяване. Хем ще има работа, ще с наша помощ ще *** рашисти. Е това ако не е яко?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 14
zelka007
преди 1 година
за приятни сънища на газовиците-ракетчици ... Жеребянка и Пятихатки са деокупирани също ... сраженията се водят на фронт на 5км вече от там ... всичко все още е далеч от основните отбранителни съоръжения на рашибозуците , на около 15-16км от тях ... но скоро ще стигнат и до тях ... :))) ... айде да не пиша и други неща , че трябва да поддържаме съспенса в публиката от копейкопоклонници ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 15
zelka007
преди 1 година
До: cyclop ... да ве антиваксърче ... знам ве ... ние сме най- мъдрият и древен народ на континента , с най-големият потенциал ... но не можем да го разгърнем заради 5G , рептилите и ционистите ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 9
cyclop
преди 1 година
До: zelka007 в болница 70% не са ваксинирани... ***, че то и на улицата толкова не са инжектирани... Няма *** в България... "от умрелите 100% не са ваксинирани" - мой учител се инжектира с измамата, беше доста разочарован от мен че не искам да се наръгам... После и бустара сложи... Месец след бустара хвана "ковид" и умря "с ковид"... Ама иначе 100% са "неваксинирани" умрелите, ДОБРЕЕ. Да му кажеш поздрави на Бил Гейтс за тая книга КАК ДА ЛЪЖЕМ СЪС СТАТИСТИКА, за всичко върши работа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 14
zelka007
преди 1 година
хихи ... всичко върви по план , би рекъл един бункерен старец ... Украинците преди нас ще се въоръжат изцяло по НАТОвски стандарт ... ЕС и НАТО по 1млрд за снаряди , не можел да се задвижи ВПК на Европа , а ?! и това е само началото , такива планове ще има за бронираните машини , за ракетите , за ПВО системите ... Киев за три дена , а друзя ?! по-добре смятайте колко панцира още трябва да качите по високите сгради на масква и питер ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 9
cyclop
преди 1 година
До: zelka007 боцай бустара балък, на погребението ти аз ще съм с тениска НАЛИ ТИ КАЗАХ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 17
zelka007
преди 1 година
До: cyclop ... хех ... антиваксърчето заблудено ... Испания 50млн население , 85% напълно ваксинирано население , 13млн заразени , 120хил починали ... *** 6млн населние , 37% ваксинирани донякъде , 1,3млн заразени , 40хил починали ... в момента в испанско по около 300-350 на ден заразени и нито един починал , у нас по около 130-170 на ден и по няколко починали . от заразените 60% не са ваксинирани , в болница 70% не са ваксинирани , а от умрелите 100% не са ваксинирани ... нефелен ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 18
OHЯ
преди 1 година
До: cyclopТова ще налее пари в нашия бюджет и ще трепе сибирски *** ! Какво по-хубаво ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 10
cyclop
преди 1 година
ММммм кеффф, това нещо като съвместните обществени поръчки за експериментални псевдоваксини ли е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още