IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ отпускат нов пакет военна помощ на Украйна за 325 млн. долара

Помощта включва бронирани превозни средства, боеприпаси, снаряди и др.

20:26 | 13.06.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Агенция Униан
Снимка: Агенция Униан

САЩ обявиха официално нов пакет от военна помощ за Украйна в размер на 325 млн. долара, докато украинските войски се сражават с руските сили в започналата наскоро контраофанзива, предаде АФП, като цитира изявление на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Помощта включва "критични възможности за противовъздушна отбрана, допълнителни боеприпаси за високомобилни артилерийски ракетни системи, артилерийски снаряди, противотанкови оръжия, бронирани превозни средства и друго оборудване", посочва Блинкен.

Пентагонът заяви, че пакетът осигурява "ключови възможности за подпомагане на усилията на Украйна да си възвърне суверенната територия и за подкрепа на украинските въздушни защитници, които смело защитават украинските войници, цивилното население и критичната инфраструктура".

Помощта включва 25 бронирани превозни средства - 15 бойни машини на пехотата „Брадли“ и шест бронетранспортьора „Страйкър“, боеприпаси за разрушаване на препятствия и повече от 22 милиона патрона за стрелково оръжие и гранати.

В пакета са включени 105 и 155 мм снаряди, както и ракети за системите „Насамс“ и „Химарс“.

"Тези първокласни системи, колкото и да са добри, са уязвими и ще трябва да бъдат заменени, затова напомняме, че тази разпоредба за сигурност не е еднократна. Това ще трябва да продължи в дългосрочен план", заяви Брадли Боуман, старши директор на Центъра за военна и политическа власт към базираната във Вашингтон Фондация за защита на демокрациите.

Очаква се скоро администрацията на Байдън да предостави на Украйна и снаряди с обеднен уран след седмици на вътрешни дебати за това как да бъдат оборудвани танковете "Ейбрамс", които САЩ предоставят на Киев, заявиха американски служители.

Новият официален пакет от военна помощ ще подпомогне контраофанзивата на Украйна срещу руските войски, за която президентът Володимир Зеленски заяви в събота, че е в ход.

Киев призова съюзниците си на Запад да доставят широк спектър от модерно военно оборудване, за да помогнат на украинските сили да си върнат големи части от територията, контролирана от Русия.

Откакто руските сили нахлуха в Украйна през февруари 2022 г., САЩ са предоставили военна помощ на стойност над 40 млрд. долара.

(БГНЕС)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:27 | 13.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 4
Alex Silver
преди 1 година
Мимо Сам е новият Чичо Сам ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
Alex Silver
преди 1 година
Мимо Сам намери патологични будали. Ще ги "подпомага" до последния украинец. https://politikus.info/uploads/posts/2023-06/1686219535_2023-06-08-12.17.08.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 11
zelka007
преди 1 година
и да попитам некой математик-газовик-антиваксър , 15 брадлита и 6 страйкъра , равни ли са на 160 танка дето църка един занулен дядка ... ?! ... или бури дядката за бройката кат рибар от Охридското езеро ... м/у другото само 54 танка дето уж били загубили отговаря горе-долу на "minusrus" за седмица , преди офанзивата ... :))) ... та значи , все пак украинските числа са близо може би до истината ... потвърдено от най-височайшото място в РФ ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 12
zelka007
преди 1 година
хихи ... копейкопоклонниците , чете ли ?! ще заменят страйкъри и брадлита колкото е необходимо ... ами вие кво ще правите кат свършат Т55-ките от замръзналите вечни полета в сибир ?! ще пуснете онази Т34 от парада с бел байрак да пърпори напред назад ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още