IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Удар с дрон е причинил голям пожар в депо за гориво в пристанищния град Севастопол в Крим

Медведев призовава за скъсване на дипломатическите отношения с Полша, след като Варшава иззе сградата на училището към руското посолство в Москва

08:30 | 30.04.23 г. 3
Снимка: Misha Friedman/Bloomberg
Снимка: Misha Friedman/Bloomberg

Депо за гориво в пристанищния град Севастопол в незаконно анексирания от Русия полуостров Крим се е запалило в събота.

Предварителната информация предполага, че пожарът е причинен от удар с дрон, написа в Telegram Михаил Развожаев, назначеният от Русия губернатор на Севастопол, цитиран от Politico.

Според него пожарът е обхванал около 1000 кв.м, като уверява, че няма пострадали.

Севастопол, където се намира военноморската база на руския Черноморски флот, многократно е бил обект на въздушни атаки след нахлуването на Русия в Украйна миналата година. Русия анексира Крим през 2014 г., припомня медията.

Представител на украинското военно разузнаване коментира, че повече от 10 резервоара с нефтопродукти с капацитет около 40 хил. тона, предназначени за използване от Черноморския флот на Русия, са били унищожени, предава РБК Украйна, пише Ройтерс.

Ударът идва в момента на усилена подготовка на Украйна на контраофанзива, с която да се изтласкат руските сили от завзетата през миналата година територия. Украйна казва, че контролът върху цялата ѝ законна територия, включително Крим, е ключово условие за всяко мирно споразумение. Руските сили окупираха полуострова през 2014 г.

Украинските власти обикновено не поемат отговорност за експлозии във военни обекти в Крим, въпреки че понякога ги празнуват, използвайки евфемистичен език, отбелязва Ройтерс. Андрий Юсов, украински военен служител, например не казва, че Украйна е извършила атаката. Вместо това той коментира пред РБК, че експлозията е "Божие наказание" за руския удар срещу украинския град Уман в петък, при който загинаха 23 души.

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че Киев ще направи всичко по силите си, за да гарантира, че отговорните за атаката срещу Уман ще бъдат подведени под отговорност възможно най-скоро.

Междувременно губернаторът на Брянска област в Русия съобщава междувременно, че двама души са загинали в резултат на украински артилерийски обстрел на село в областта.

"По предварителна информация една жилищна сграда е била напълно разрушена, а още две къщи са били частично разрушени", посочва губернаторът Александър Богомаз в своя публикация в "Телеграм", цитиран от БТА.

По-рано Богомаз съобщи, че в резултат на попадение на снаряд е възникнал пожар и частично е била разрушена къща, а един човек е бил ранен, предава ТАСС.

Междувременно Полша реши да конфискува сградата на училището към руското посолство в страната. Полските власти са наредили служителите на училището да напуснат сградата до 18 ч. местно време в събота.

Според полското външно министерство, цитирано от Ройтерс, сградата е заета незаконно от руската дипломатическа мисия. Ведомството цитира и несъответствие на площите, които Русия притежава в Полша, и полските дипломатически имоти в Русия като друга основа за решението за руското училище.

В изявление руското външно министерство разкритикува мярката и обещава „твърда реакция“. Според говорителя на руското ведомство действията на Полша са „провокация“ и Варшава нарушава международното право.

Остро реагира и зам.-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев, който призовава за незабавно скъсване на дипломатическите отношения с Полша.

Това не е първата мярка срещу руските дипломати, които Варшава предприема. Малко след началото на войната в Украйна прокуратурата на Полша замрази сметките на руската дипломатическа мисия във Варшава заради подозрения за финансиране на тероризъм и пране на незаконно придобити пари.

Пак миналата година властите в Полша иззеха жилищна сграда във Варшава, която е руска дипломатическа собственост. Наскоро руският посланик в Полша съобщи също така, че прокуратурата на Полша е иззела и пари от сметките на руското посолство в страната.

Премиерът на Полша Матеуш Моравицки съобщи междувременно, че страната му засилва присъствието на военни в пограничния район с руския ексклав Калининград. Полша и Балтийските страни, които имат обща граница с Русия и Беларус, изградиха огради и засилиха и физическото, и електронното наблюдение на границата. Наскоро и Финландия започна да строи ограда по границата си с Русия.

Ръководителят на руската наемническа група "Вагнер" Евгений Пригожин пак заплаши, че ще изтегли войските си от град Бахмут в Украйна заради големия брой жертви, предава ДПА, цитирана от БТА. В Бахмут са най-интензивните битки във войната в Украйна от месеци, като и двете страни търпят огромни жертви.

"Всеки ден имаме купчини от хиляди тела, които поставяме в ковчези и изпращаме у дома", заяви Пригожин снощи в интервю за руския военен блогър Семьон Пегов. Загубите са пет пъти по-големи от необходимото заради липсата на артилерийски боеприпаси, казва той.

Ръководителят на "Вагнер" заяви, че е изпратил писмо до руския министър на отбраната Сергей Шойгу с молба за доставки във възможно най-кратък срок. "Ако недостигът на боеприпаси не бъде попълнен, ние сме принудени - за да не бягаме след това като страхливи плъхове - или да се изтеглим, или да загинем", заявява той.

Пригожин казва още, че вероятно ще бъде принуден да изтегли част от войските си, но предупреди, че това ще означава, че фронтът ще се срине на други места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 30.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
valentino29
преди 1 година
https://x.gd/9rnGZ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 18
zelka007
преди 1 година
До: Импeраторът... мда , лоша дисциплина с тези папироси , виж до какви бели водят ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 22
Импeраторът
преди 1 година
Някой пак е пушил на смяна, пиян.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още