IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заподозреният за изтеклите американски секретни документи се е изправил пред съда

Следващата сряда съдът ще реши дали на Джак Дъглас Тейшейра да бъде наложена мярка задържане под стража до започване на делото

19:07 | 14.04.23 г.
Снимка: EPA/JIM LO SCALZO
Снимка: EPA/JIM LO SCALZO

Заподозреният за изтичането на американски секретни документи в различни социални платформи се е изправил пред федералния съд в Бостън.

Джак Дъглас Тейшейра на 21 г. от Северен Дайтън, Масачузетс, който беше арестуван от ФБР вчера, се яви пред съда, облечен в кафяв затворнически гащеризон, пише БТА.

Тейшейра служи в американската Национална гвардия на военно-въздушните сили.

Разкритите документи съдържат строго секретна информация за войната в Украйна и други въпроси за националната сигурност на САЩ.

На Тейшейра са му повдигнати обвинения, че противозаконно се е сдобил и е притежавал класифицирани материали, предава Ройтерс.

Главният федерален прокурор в областта на националната сигурност в Бостън Надин Пелегрини поиска от съда на Тейшейра да бъде наложена мярка задържане под стража до започване на делото. Заседанието, на което това нейно искане ще бъде разгледано, беше насрочено за следващата сряда.

Тейшейра проговори само два пъти по време на краткото съдебно заседание, когато отговори с "да" на въпрос дали разбира, че има право да запази мълчание, както и потвърди, че е попълнил финансова клетвена декларация. Съгласно този документ той получава право да бъде представляван от федерален обществен защитник.

Обвиненията в умишлено предаване на информация за националната отбрана биха могли да доведат до присъда до десет години затвор. Тейшейра потенциално би могъл да получи и по-тежко наказание в зависимост от това какви точно обвинения ще му бъдат повдигнати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 14.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

Финанси виж още