IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще поиска от трети страни да засилят наблюдението на реекспорта на технологии към Русия

Брюксел иска да затвори всички вратички за заобикалянето на санкциите

11:53 | 11.03.23 г. 5
Снимка: EPA/STEPHANIE LECOCQ
Снимка: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Европейският съюз (ЕС) планира да поиска от трети страни, които отчитат скок на вноса от ЕС на модерни технологии и други стоки, които биха могли да бъдат използвани за военни цели от Русия в Украйна, да засилят наблюдението на търговията, съобщава Bloomberg, като се позовава на запознати източници.

Износът на усъвършенствани полупроводници, интегрални схеми и други технологии от ЕС и страните от Г-7 за Русия е намалял значително след въвеждането на санкции и контрол върху експорта.

Доставките от ЕС и Г-7 до страни като Турция, Обединените арабски емирства, Казахстан и други икономики в Източна Европа и Централна Азия скочиха рязко, а на свой ред износът от тях за Русия се увеличава.

ЕС и неговите съюзници сега са все по-фокусирани върху затварянето на всички вратички и предотвратяването на заобикалянето на санкциите, които са въвели. САЩ също засилват натиска върху Турция и ОАЕ да ограничат търговските потоци с Русия.

Турция вече обяви, че спира транзита на санкционирани стоки към Русия, но остават опасенията, че артикулите, продадени на турския пазар, в крайна сметка могат да бъдат реекспортирани.

„Ние задълбочаваме нашата съвместна работа за прилагането на санкциите и мерките за контрол на износа, както и за прекратяване и възпиране заобикалянето им, вкл. чрез разширени правомощия за затваряне на достъпа на Русия до всички входящи данни, които могат да поддържат нейната военна машина“, коментираха президентът на САЩ Джо Байдън и председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен в съвместно изявление в петък.

„Като част от това ние предприемаме нови стъпки заедно, за да се насочим към допълнителни участници от трети страни по целия свят, за да попречим на подкрепата за войната на Русия от всяко кътче на света“, казват още Байдън и Фон дер Лайен.

Целта на искането за засилен мониторинг е да се установи дали санкционирани стоки попадат в Русия.

Искането ще включва засилване на проследяването и събирането на информация за търговските потоци. То ще се отнася до стотици санкционирани стоки и технологии, които могат да бъдат използвани за военни цели, казва един от източниците на Bloomberg.

Засега от ЕС не са отговорили на искането на агенцията за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 11.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: valentino29 ,не ползвам роуминг ,само интернет и поща,! хахахахахаха, още ли е неясно защо те наричам тъъъъпак?? ето поредното очевадно доказателство :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 10
valentino29
преди 1 година
До: zelka007 "следващият път , когато ти се наложи да ползваш роуминг , откажи "Вкиснат си нещо,не ползвам роуминг ,само интернет и поща,!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: zelka007... *** = и-д-и ... това пък защо е цензурирано ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: valentino29... следващият път , когато ти се наложи да ползваш роуминг , откажи !! ще изискаш да говориш по международни ставки . това е един от хилядите Европейски глобални стандарти , с който се съобразява целият свят ... :))) ... Ние !! Налагаме !! Един !! Куп !! Правила !! И !! Стандарти !! На !! Целият !! Свят !! ... и те се съобразяват с нас ... това се нарича фактор в глобалната политика ... ако не ти се верва , *** в Конго за половин година да се посмееш ... после ще разправяш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 13
valentino29
преди 1 година
"ЕС ще поиска от трети страни да засилят наблюдението на реекспорта на технологии към Русия"-ЕСесевците отдавна на са фактор в глобалната политика"Le Point: Конго избухна в смях заради думите на Макрон за западните ценности"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още