IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столтенберг: НАТО е виждала признаци, че Китай обмисля да изпрати оръжия на Русия

Китай ще изложи в петък позицията си как да се разреши конфликтът в Украйна с политически средства

22:10 | 23.02.23 г.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Снимка: EPA/БГНЕС
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Снимка: EPA/БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви в четвъртък, че алиансът е видял признаци, че Китай обмисля доставки на оръжие за Русия и предупреди Пекин да не предприема подобни стъпки, предава Ройтерс.

Съобщението беше направено дни след като американският държавен секретар Антъни Блинкен предупреди Китай за последствия, ако предостави материална подкрепа на руското нашествие в Украйна.

„Не сме виждали никакви доставки на смъртоносна помощ от Китай към Русия, но видяхме признаци, че те обмислят това и може да го планират“, заяви Столтенберг в интервю за Ройтерс.

„Това е причината САЩ и други съюзници да са много ясни и да предупреждават срещу това. И Китай трябва, разбира се, да не подкрепя незаконната война на Русия“, допълни той.

За момента Китай не е коментирал изказването на Столтенберг, но външното министерство в Пекин заяви по-рано в четвъртък, че всяка потенциална разузнавателна информация за изпращане на оръжия от Китай към Русия, каквато САЩ планират да публикуват, е само спекулация.

Русия и Китай подписаха споразумение за партньорство „без ограничения“ през февруари м. г., малко преди руските сили да нахлуят в Украйна. Икономическите връзки между Москва и Пекин процъфтяват, докато отношенията на Москва със Запада охладняха.

Западът е разтревожен от отговора на Китай на войната в Украйна, като някои ръководители предупредиха, че победа на Русия ще стимулира действия на Китай към Тайван. Китай не е осъдил конфликта в Украйна и не го нарича „нашествие“.

Столтенберг отбеляза, че Китай е член на Съвета за сигурност на ООН и че войната на Русия срещу Украйна нарушава Устава на световната организация.

„Основният принцип на този устав е да се зачита интегритетът на други страни, да не се навлиза и да не се нахлува в друга държава със стотици хиляди войници. Разбира се, Китай не трябва да участва в това“, коментира Столтенберг.

Китай заяви, че ще изложи позицията си за това как да се разреши конфликтът в Украйна с политически средства в документ, който според руски държавни медии ще бъде публикуван на първата годишнина от „специалната военна операция“ на Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 23.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

Финанси виж още