IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва прекрати самообявеното спиране на огъня в Украйна

Един човек е загинал при артилерийски обстрел в североизточната област Харков тази нощ

10:12 | 08.01.23 г. 7
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

При руски бомбардировки през нощта в области в Източна Украйна е загинал най-малко един човек, съобщиха представители на местните власти в неделя, след като Москва прекрати самообявеното спиране на огъня за Коледа и обеща да продължи военните действия до постигането на победа на съседната страна, предава Ройтерс.

Руският президент Владимир Путин нареди в петък 36-часово спиране на огъня по контактната линия по повод православната Коледа в Русия и Украйна, която беше в събота. Украйна отхвърли примирието и по фронтовата линия се стигна до артилерийски обстрел.

50-годишен мъж загина в североизточната област Харков в резултат на руския обстрел, съобщи Олег Синегубов, губернатор на областта, в приложението за съобщения Телеграм. Новината дойде минути след полунощ в Москва.

Повечето украински православни християни по традиция празнуват Коледа на 7 януари, както и православните християни в Русия. Но тази година Украинската православна църква, най-голямата в страната, позволи празникът да се отбелязва и на 25 декември. Въпреки това много хора отбелязаха Рождество Христово в събота, като се стекоха към църкви и катедрали.

Кремъл съобщи, че Москва ще продължи със „специалната военна операция“ в Украйна, която Киев и западните му съюзници смятат за непровокирана агресия за заграбване на територия.

„Задачите, определени от президента Путин, за специалната военна операция ще бъдат изпълнени“, заяви първият заместник-началник на канцеларията на Путин Сергей Кириенко, цитиран от руската осведомителна агенция ТАСС. „И определено ще постигнем победа“, допълни той.

Не се вижда краят на войната, която навлезе в 11-я си месец и отне живота на хиляди хора, принуди милиони да напуснат дома си и срина украински градове.

Украински представители също съобщиха за взривове в части от по-широката област Донбас – фронтовата линия във войната, където от месеци се водят боеве.

Павло Кириленко, губернатор на Донецка област в Украйна, заяви, че през нощта срещу региона са извършени девет ракетни обстрела, включително седем срещу град Краматорск. Според първоначална информация при нападенията няма жертви.

Взривове са отекнали и в град Запорожие, административния център на Запорожка област, каза представител на местните власти без да съобщава за щети или жертви.

В сряда украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Русия планира нова голяма офанзива. Пентагонът заяви в петък, че целта на Путин за завземане на украинска територия не е променена, въпреки че армията му продължава да понася удари.

Нарастват опасенията, че Беларус, която е ревностен поддръжник на Москва, може да бъде използвана като отправна точка за нападение над Украйна от север след нарастващата военна дейност в страната и ново прехвърляне на руски военни там.

Неофициални канали в Телеграм, показващи военна дейност в Беларус, съобщиха късно в събота, че между 1400 и 1600 руски военни са пристигнали от Русия в североизточния град Витебск в Беларус в последните два дни.

Ройтерс не е могъл да потвърди тази информация от независими източници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 08.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС ква човещина е проявил бее, дебббил скъсан? сам си наруши, собственото обещание... изби над 110К руснака! ... или викаш, кво значение има обикновения крепосник... той е собственост на царя! И кво като са разрушили статуята на Ломоносов, редно е и ние да унищожим вскчи руски статуи... време е за дерусификация на България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 3
Р?мператоръ
преди 1 година
До: zelka007 - колкото и да врещиш, хората не са кьорави. Путин за пореден път прояви човещина, уu,oпитeшките дивaци за пореден път показаха, че не я заслужават. Иименно те са тия, които посягат на църкви и манастири. Разрушиха и статията на Ломоносов - нищо че е научен колос от световна величина и че е починал преди 250 години. Това е поведение именно на ДИВAЦИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: Tikva007 преувеличил е леко, но пак си е истина, Иванушек! ... ипак е светлинни години от твоите измишльотини и лъжи, които пишеш ежедневно, глупчик! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: Tikva007 Глупой тpoль, не плащаме ти да повтаряш "лъжа, лъжа", ето может и бoт да прави. Пастарай се иначе кагда приехаш за зарплата в пасольство в край месеца, вместо деньги ще получиш шут!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 7
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: Измишльотини, измишльотини и пак измишльотини. Търчи-Лъжи. Трайно зацикли на това ниво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 8
zelka007
преди 1 година
До: Alex Silver... Изрожденче , не мислиш , че е меко казано лицемерно , блатните opkи да плямпат за християнство и православие , след като палят и разрушават повсеместно църкви и манастири в Украйна ?! Че са докарали от цял свят всякаква мюсюлманска брадясала и наелектрилизирана пасмина да коли и краде в Украйна - кадировци , сирийци , афганистанци , либийци ... ?! ... duckduckgo --> destroyed churches in ukraine photos
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
Alex Silver
преди 1 година
Поредната глупост на Путин. Митко Медведев хубаво го каза - "Нека хората отидат в храма и да се помолят. Гуцитата нямат нужда от това".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още