IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-малко 10 души са загинали в Херсон, Украйна и Русия се обвиниха взаимно за нападението

Няма да чакаме чудо на Коледа, а само ще го създадем, каза украинският президент Володимир Зеленски

10:19 | 25.12.22 г.
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Най-малко десет души загинаха при руски удар срещу град Херсон, върху който украинските сили неотдавна си върнаха контрола, а 58 души бяха ранени, съобщиха властите в Киев. Те определиха случилото се като безпричинни убийства за удоволствие, предава Ройтерс.

Проруски представител отговори, като заяви, че украинските сили са извършили нападението, за да прехвърлят вината на руската армия.

Малко след завръщането си от САЩ, където поиска оръжия за съпротива срещу 10-месечното руско нашествие, президентът Володимир Зеленски публикува снимки, показващи осеяни с горящи автомобили улици, разбити прозорци и окървавени тела.

„Социалните мрежи вероятно ще отбележат тези снимки като „чувствително съдържание“. Но това не е чувствително съдържание, това е реалният живот на Украйна и украинците“, каза той.

„Това не са военни обекти… Това е терор, това са убийства с цел сплашване и за удоволствие“, допълни Зеленски.

Русия контролира по-голямата част, но не цялата Херсонска област. Местният губернатор Ярослав Янушевич, назначен от Киев, каза по националната телевизия, че броят на загиналите е нараснал до десет души, съобщи осведомителната агенция Интерфакс Украйна.

Владимир Салдо, назначен от Русия губернатор на областта, заяви, че Киев е наредил на войските си да обстрелват града.

„Това е отвратителна провокация с явната цел да се хвърли вината върху руските въоръжени сили“, написа той в Телеграм.

Юрий Соболевски, заместник председател на областния съвет, каза, че ракета е паднала до супермаркет на площад „Свобода“ в града.

През ноември Украйна си върна контрола върху Херсон, единствения главен областен град, който имаше Русия след началото на нашествието на 24 февруари. Оттогава Киев съобщава, че руските сили подлагат града на масиран артилерийски обстрел от отсрещния бряг на река Днепър.

Съветникът на украинския президент Кирило Тимошенко съобщи, че атаката е била извършена със система за залпов огън „Град“.

Друг съветник, Михайло Подоляк, критикува хората, които призовават Киев да поиска мирни преговори с Русия, като посочи безмилостния обстрел от Москва на електропреносната мрежа на Украйна от октомври насам, при който милиони хора останаха без парно и вода.

„Ще напомня на тези, които предлагат да вземем предвид руските „мирни“ инициативи – в този момент Русия „преговаря“ за убийството на жители на Херсон, унищожаването на Бахмут, разрушаването на мрежите на Киев и Одеса, измъчването на цивилни в Мелитопол“, написа Подоляк.

„Русия иска да убива безнаказано. Трябва ли да го позволим?“, запита той.

Киев все още се възстановява от ракетните удари в понеделник, които извадиха от строя половината от електропреносната мрежа на града.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви във видео обръщение в събота вечер, че украинците ще създадат собствено коледно чудо, като покажат, че остават несломими въпреки руските нападения, които оставиха милиони хора на тъмно.

Зеленски заяви, че макар свободата да идва на висока цена, робството ще струва дори повече.

„Издържахме в началото на войната – издържахме нападения, заплахи, ядрено изнудване, терор, ракетни нападения. Ще издържим тази зима, защото знаем за какво воюваме“, допълни той.

Зеленски направи видео обръщение към украинците, които празнуват Коледа през декември. Повечето украинци са православни християни и отбелязват празника в началото на януари.

„Дори в пълен мрак ще се намерим, за да се прегърнем силно. А ако няма топлина, ще се прегръщаме дълго, за да се стоплим“, каза Зеленски.

„Ще се усмихнем и ще бъдем щастливи, както винаги. С една разлика – няма да чакаме чудо, тъй като сами ще го създадем“, допълни той.

Видеото, което продължава малко под девет минути, е заснето навън вечерта, само с няколко бели светлинки наоколо и коледна елха на заден план.

Зеленски отбеляза, че украинските войски водят битки в източната област Донбас, а други хора са в изгнаничество у дома и в чужбина, след като са избягали от руснаците.

„Воюваме с тях повече от 300 дни и осем години. Ще им позволим ли да постигнат, каквото искат?“, запита той, имайки предвид окупацията на Крим от 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 25.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

Финанси виж още