IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските окупационни власти в Херсон наредиха на цивилните да се евакуират

Масираните руски удари са засегнали 40% от енергийната инфраструктура на Украйна

13:33 | 23.10.22 г. 2
Руските окупационни власти в Херсон наредиха на цивилните да се евакуират

Русия извърши ракетни удари срещу украински енергийни и други обекти в събота, които прекъснаха електрозахранването в редица области, съобщи Киев, а руските окупационни власти в южния град Херсон наредиха на цивилните да се евакуират, предава Ройтерс.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че руските нападения са извършени в „много широк“ мащаб. Той обеща, че армията му ще подобри още повече вече доброто си представяне при свалянето на ракети с помощта на партньорите си.

Малко преди войната да навлезе в деветия си месец и с наближаването на зимата се очертава опасност жителите на атакуваните райони да останат на студено, докато Русия продължава ударите си срещу електропреносната мрежа на Украйна.

В Херсон, който е мишена на агресивна контраатака на Украйна след започнатото на 24 февруари нашествие от руския президент Владимир Путин, окупационните власти инструктираха цивилните да напуснат.

„Заради напрегнатото положение на фронта, нарасналата опасност от масивен артилерийски обстрел на града и заплахата от терористични атаки всички цивилни трябва незабавно да напуснат града и да преминат на източния бряг на река Днепър!“, съобщиха окупационните сили в Телеграм.

В Олешки, на отсрещния бряг на Днепър, Ройтерс е видял хора да пристигат по реката с лодки от Херсон, натоварени с кутии, чанти и домашни любимци. Една жена носела малко дете под едната си мишница и куче под другата.

„Наистина не исках да си тръгвам, продължавам да работя. Искахме да останем тук, в региона, но сега не знаем“, казва местен жител.

Украинската армия съобщи, че постига напредък, като силите ѝ се насочват на юг в областта, като са си върнали най-малко две села, които руските войски са напуснали. Херсон свързва Украйна с Крим, който беше анексиран от Русия през 2014 г.

От 10 октомври Русия извършва опустошителни удари срещу електроенергийна инфраструктура на Украйна, засягайки най-малко половината от производството от ТЕЦ-ове и до 40% от цялата система.

Над един милион души са без ток, съобщи съветникът на президента Кирило Тимошенко. Части от Киев останаха без електрозахранване в събота вечерта, а представител на градските власти предупреди, че ударите може да оставят украинската столица без ток и отопление за „няколко дни или седмици“.

Съветникът на президента Михайло Подоляк заяви, че Москва иска да създаде нова вълна от бежанци към Европа с ударите, а външният министър Дмитро Кулеба написа в Twitter, че нападенията са геноцид.

Москва призна, че атакува енергийна инфраструктура, но отрича да напада цивилни.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви във вечерното си видео обръщение, че „последният голям удар“ е засегнал области в Западна, Централна и Южна Украйна.

„Разбира се, нямаме техническа възможност да свалим 100% от руските ракети и дронове. Сигурен съм, че постепенно ще постигнем това с помощта на нашите партньори. Вече сваляме повечето крилати ракети, както и повечето дронове“, заяви Зеленски.

В събота украинските сили са свалили 20 ракети и над десет дрона „Шахед“, произведени в Иран, допълни той. Командването на военновъздушните сили съобщи преди това, че срещу Украйна са били изстреляни 33 ракети, от които 18 са били свалени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 23.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Ще ги евакуират, след като укробандеровщината се кани да взриви Каховското водохранилище и всичко надолу до ЗАЕЦ ще бъде пометено. За диверсии са първи. А да са построили нещо в последните 30 години? Нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
baybay11
преди 1 година
Това не е ''евакуиране'', това е НЕЗАКОННО ДЕПОРТИРАНЕ на украинското население в русия. Алко беше евакуиране, всеки украински гражданин в окупирания от ра00шистите Херсон щеше да има ИЗБОР накъде да поеме при евакуацията си- към русия, към ЕС или към други части на Украйна. Нека не слугуваме на терористичния режим в кремъл, а да назоваваме нещата с правилните им имена и с правилното им съдържание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още