IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще санкционира 8 физически и юридически лица заради иранските дронове в Украйна

Правителствата на ЕС имат срок до четвъртък сутринта да решат дали да одобрят мерките, според дипломати

16:57 | 19.10.22 г.
Снимка: Olivier Matthis/Bloomberg
Снимка: Olivier Matthis/Bloomberg

Правителствата на страните от Европейския съюз (ЕС) са постигнали предварително съгласие да бъдат наложени санкции на осем лица и организации заради използването на ирански дронове при руски удари срещу Украйна, казват трима дипломати при условие за анонимност, предава Ройтерс.

Украйна съобщи за поредица от руски атаки с ирански дронове Shahed-136 през последните седмици. Иран отрича да доставя дронове на Русия, а Кремъл не е коментирал въпроса, посочва агенцията.

Списъкът със санкционираните ще бъде представен на националните посланици в Брюксел на среща, насрочена за този следобед.

Правителствата на ЕС имат срок до четвъртък сутринта да решат дали да одобрят санкциите. Целта е пакетът да бъде договорен, преди лидерите да се съберат в Брюксел за среща на върха, която започва по-късно през деня.

Говорител на Европейската комисия (ЕК) коментира, че има широко споделено политическо съгласие от срещата на външните министри в Люксембург в понеделник, че ЕС трябва да реагира бързо.

Говорителят допълва, че ЕС е събрал достатъчно доказателство за използване на ирански дронове в удари в Украйна. „Работата в Съвета продължава с оглед на ясен, бърз и твърд отговор“, допълва говорителят по време на ежедневния брифинг на ЕК.

Ройтерс съобщи във вторник, че Иран е обещал да предостави на Русия ракети земя-земя, както и още дронове.

Междувременно Върховната рада на Украйна прие изявление, в което осъжда помощта на Иран за Русия във войната. Според депутата Ярослав Железняк, който е говорил пред украинската агенция „Униан“, 303 депутати са гласували "за" приемането на резолюцията.

„Радата прие изявление, в което осъжда съдействието на Ислямска република Иран за въоръжената агресия срещу Украйна“, посочва той и допълва, че засега Киев няма да прекратява дипломатическите си отношения с Техеран, а осъжда участието във войната.

В резолюцията се посочва, че решенията на Техеран да доставя оръжия на Руската федерация правят Иран отговорен за последиците от въоръжената агресия срещу Украйна. Парламентът също така отбелязва, че доставката на оръжия от Иран за Руската федерация подкопава двустранните отношения между Украйна и Иран и е несъвместима с резолюция на Съвета за сигурност на ООН.

В решението се отправя призив към Техеран да спре доставките на всякакви оръжия за Русия, както и световната общност да предприеме мерки, за да спре Иран да доставя оръжие на Руската федерация, ако Иран откаже да го направи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 19.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

Финанси виж още