IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще успеят ли да свалят цените мерките в ЕС срещу енергийната криза?

Докато не приключи войната в Украйна, няма да е лесно да се намали значението на газа за цените на електроенергията, смята Виктор Аврамов от НБУ

18:10 | 12.09.22 г.

Проблемът на европейския енергиен пазар не е пазарен, а политически заради обвързаността на Европа с руския държавен доставчик "Газпром". Затова ще бъде трудно да се компенсират спрените руски доставки в условията на ниска еластичност на потреблението на ток. Това каза д-р Виктор Аврамов, департамент "Администрация и управление" в НБУ, специалист в областта на енергетиката и енергийните пазари, в ефира на предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Гостът отбеляза, че все пак данните за запълване на хранилищата показват, че поне в средносрочен план Европа не е заплашена от пълно спиране на газа, а от високите цени.

Евентуален таван за цените на газа, както бе дискутирано на срещата на енергийните министри на ЕС в петък, е труден за реализиране, тъй като всеки търговец би избрал да продава на клиент, който плаща повече, коментира събеседникът.

"Основният резултат (от срещата) е, че тепърва се очаква Европейската комисия да търси решение, като са дадени няколко приоритета. Тези решения едва ли ще адресират кризата по такъв начин, че цените да спаднат - това няма да се случи, защото проблемите са извън енергийния сектор. Проблемите идват най-вече от високите цени на природния газ, които зависят от "Газпром" и не могат да бъдат адресирани с мерки, които са свързани евентуално с пазарния дизайн или дори с ограничаване на потреблението, ако това е възможно", посочи гостът. 

Заради начина, по който действат пазарите, не може да се прекъсне връзката между цените на газа и цените на тока, каза Аврамов. Борсовите механизми работят като включват най-скъпия производител, нужен за задоволяване на определено търсене в даден момент, обясни той. Ако това е газова централа, цената на газа няма как да не се отрази на цената на произведената електроенергия.

"Едно от решенията, които се предлага, е някакъв вид компенсация, която включва намаляване на приходите на производители, които не са газови и имат най-висока цена - което е грубо казано "пари да минават от един джоб в друг". Но заради нетипичната ситуация може да се мисли и за такъв вид мярка", коментира Аврамов.

"Цената на газа почти напълно предвижда цената на електрическата енергия. Коефициентът на терминация е 0,95 - 0,97, което е много силна линейна зависимост. Това показва, че високите цени (на тока) са зависими от високите цени на газа, което трябва да се очаква спрямо пазарните фундаменти и дизайна на пазара", каза анализаторът.

Поне в средносрочен план и докато не приключи войната, няма да е лесно да се намали значението на газа за цените на електроенергията. "Цените няма да се върнат на тези нива от преди две години, които се детерминираха предимно от въглищните производители и квоти за емисии", каза гостът.

Мерките не трябва да целят коренна промяна на дизайна на пазара, каза Аврамов, но трябва да се преосмисли доколко енергийната политика на ЕС е наистина единна, а не политика на отделни държави, които се възползват от своите връзки с чужди партньори за сметка на други страни членки, смята гостът.

Целия разговор може да гледате във видеото Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

Финанси виж още