IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Украинската икономика може да се разрасне с над 15 на сто догодина

Всичко зависи от развитието на войната, каза икономическият министър на Украйна

16:14 | 25.08.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Украинската икономика трябва да се стабилизира през следващата година и може да запише ръст от 15,5% през 2023 г. в зависимост от развитието на войната, каза украинският министър на икономиката и пръв вицепремиер Юлия Свириденко, цитирана от Ройтерс.

По думите ѝ в момента се съставят макроикономически прогнози преди началото на преговорите с Международния валутен фонд (МВФ) следващия месец за нова програма за заеми.

Понастоящем прогнозите за брутния вътрешен продукт (БВП) на страната за 2023 г. варират от спад от 0,4% до ръст от 15,5%, като е вероятно тази година БВП да се свие с 30-35%.

"Наясно сме, че трябва да поддържаме икономиката работеща. Много е трудно да се направят нови прогнози заради несигурността. Напълно зависят от военния сценарий", каза Свириденко.

Въпреки че ресорният министър отказа да уточни каква сума ще поиска Украйна от МВФ, тя посочи, че новата програма трябва да е "сравнително голяма" и ще е необходимо да се приеме бързо, за да се освободят средства от други кредитори и да се успокоят инвеститорите.

Предишната програма за заеми на МВФ за Украйна бе на стойност 5 млрд. щатски долара, но тя бе отменена през март, когато фондът одобри други 1,4 млрд. долара спешно финансиране с няколко нови условия.

Украйна, голяма част от населението на която избяга в Европа, се подготвя за много тежка зима на недостиг на енергия, ускоряваща се инфлация и влошаваща се хуманитарна криза.

Затова и Свириденко апелира страните и институциите, предоставили помощ, да изпълнят дадената си дума за още подкрепа.

"Много е важно за нас да продължим да получаваме тази финансова подкрепа - и подкрепа като цяло - от нашите партньори. Ние с борим за ценностите, които са важни за Европа и за САЩ", допълни икономическият министър на Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 14.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

Финанси виж още