IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС: Виновните за военни престъпления в Украйна ще понесат отговорност

Според върховния представител по външната политика на ЕС Жозеп Борел действията на Русия са "срамни, осъдителни и напълно неприемливи"

21:22 | 17.03.22 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Valeria Mongelli/Hans Lucas/Bloomberg </em></p>

Снимка: Valeria Mongelli/Hans Lucas/Bloomberg

Русия няма право според международното право, както потвърди Международният съд на ООН, да използва едностранно сила в чужда страна и затова носи пълна отговорност за военните действия и разрушения, както и за причинената смърт. Това се посочва в изявление на върховния представител на Европейския съюз (ЕС) по външната политика и сигурността Жозеп Борел по повод войната в Украйна.

"Извършителите на тези тежки нарушения и военни претсъпления, както и отговорните правителствени служители и военни ръководители, ще бъдат подведени под отговорност", допълва Борел, цитиран от БТА.

Според него действията на Русия са "срамни, осъдителни и напълно неприемливи" и са нарушение на международното хуманитарно право.

Малко по-късно през деня френският президент Еманюел Макрон определи руската инвазия в Украйна като "електрически шок за НАТО", който е дал нова стратегическа яснота.

"Русия ни събуди. Винаги съм смятал, че се нуждаем от стратегическа яснота и в момента я получаваме", каза Макрон.

Той заяви, че не изключва възможността да направи посещение в Киев, но приоритетът му е да продължи обсъжданията с президентите на Русия и Украйна, с които предстои да разговаря отново през идните часове. "Без осезаем напредък би било напразно да отида. Ще го направя, когато от това би имало полза", каза той.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен също осъди действията на Русия, предаде БГНЕС.

"Умишленото нанасяне на удари по цивилни граждани е военно престъпление. След всички разрушения през последните няколко седмици ми е трудно да заключа, че руснаците правят друго", заяви Блинкен.

Президентът на САЩ Джо Байдън ще предупреди Пекин да не предоставя военна помощ на Русия за войната ѝ в Украйна, когато разговаря с китайския си колега Си Цзинпин в петък, заяви държавният секретар.

"Президентът Байдън ще разговаря с президента Си утре и ще даде ясно да се разбере, че Китай ще носи отговорност за всички действия, които предприема в подкрепа на руската агресия. И ние няма да се поколебаем да наложим наказания", каза Блинкен.

Междувременно стана ясно, че украинският президент Володимир Зеленски ще говори пред парламента на Италия на 22 март.

Той ще направи изявление по време на съвместна сесия на Камарата на депутатите и на Сената. Членовете на двете камари ще се съберат в сградата на Камарата на депутатите - Двореца Монтечиторио. Зеленски ще говори чрез видеоконферентна връзка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 2
ledosvetlenie
преди 2 години
Със сигурност голяма част от вършилите военно престъпления в Украйна ще бъдат съдени, няколко кмета вече май са първите абонати
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 7
юрист
преди 2 години
Руснаците доказахте, че не сте хора. Какво повече може да се каже, когато истината ви зашлевява със сила в лицето ви...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Не се разглежда, руснаците не са хора. Още навремето един австрийски художник го е рекъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
не питам тролеве ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 8
юрист
преди 2 години
Не, защото русия НЕ ПРЕДСТАВИ АБСОЛЮТНО НИКАКВИ ДОКАЗАТЕЛСТВА, ЧЕ ИЗОБЩО Е ИМАЛО ТАКЪВ, в Международния съд на ООН, а самият путин заяви, че твърдението,че е имало геноцид на рускоговорящи в Украйна НЕ ТРЯБВАЛО ДА СЕ РАЗБИРА ДОСЛОВНО.. Руските ''застъпници'' сте жестоко манипулирани от руския президент и му бяхте потребни в руската информационна война. Сега сте употребени и захвърлени...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
геноцида в Донецк и Луганск не се ли разглежда ...?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още