IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъдещето на отвореното банкиране - все повече алтернативи на плащанията с карта

Investor Meet: Иновациите във финансовия сектор коментираха Александър Станев и Мердихан Исмаилов от "Сирма груп"

09:00 | 25.06.24 г. 1

Отвореното банкиране в България е на европейско ниво, като почти всички банки имат добре изградени работещи интерфейси за достъп до техните услуги. Изоставаме обаче в реализацията на възможно най-много услуги, стъпили на този модел на работа. На базата на отвореното банкиране в страни като Холандия, Белгия и Германия например се развиха интересни финтех решения за плащания на всякакви стоки и услуги, които не използват картовите инфраструктури. Засега това у нас липсва, но вече има натрупана критична маса от банки и съвсем скоро ще видим развитие в тази посока. Такава прогноза направи Александър Станев, главен технически директор "Финансова индустрия" на "Сирма Груп" в новия епизод от поредицата Investor Meet.

Ще виждаме все повече решения, ориентирани към тотална алтернатива на плащанията с карта, очаква и Мердихан Исмаилов, VP за решения и продукти за финтех институции на "Сирма Груп". По думите му от гледна точка на достъпност и наличност на интерфейси на банките, България е с добри показатели спрямо средните нива за Европа, макар и да изостава от Скандинавските държави. От друга страна, има някои забележки по отношение на данните, които се ползват от трети лица - доколко те са организирани и налични. Регулаторът изигра своята роля, като БНБ натовари третите страни доставчици на платежни услуги да тестват всички интерфейси и банките да отстранят неточностите, отбеляза той.

Станев и Исмаилов бяха единодушни в оценката си, че банките у нас са готови за изискванията на европейските директиви, защото още преди да възникне регулацията, са осъзнали преимуществата на този тип плащания и вече ги практикуват.

Александър Станев
Снимка: Сирма груп

Александър Станев е главен технически директор "Финансова индустрия" в "Сирма Груп".  Има над 20 години опит в сферата на информационните технологии, плащанията, изграждането на комплексни банкови системи, както и е идентификационните и удостоверителни услуги.

Има множество успешни иновативни проекти, въвеждащи за първи път в нови услуги или модели за предоставянето им в различно области: като изграждането и развитието на националната платежна инфраструктура за изпълнение на преводи в същия ден, включително въвеждането на международните стандарти за съобщения за превод и IBAN номер на сметка, услуга за представяне и плащане на изцяло електронни фактури, мобилни плащания, електронна идентификация и други.

Завършил е физика в Софийски университет „Климент Охридски“ и има магистърска степен по бизнес администрация от Нов Български Университет.

PSD2 и PSD3 са усилие на Европейския съюз за създаване на поле, на което да се случват иновациите - това дава едно базово задължително ниво на съвместимост между банките в Европа, върху което да могат да се градят иновациите, посочи Станев. Според него това се вижда след влизането в сила на PSD2 с бума на финтех индустрията в Европа, който по думите му не е случаен и се дължи на тези регулации.

Той изрази очакване в следващата версия (PSD3) да се разшири полето, така че да могат да се правят и допълнителни видове операции, най-вече в посока вградени финанси (embedded finance), които да позволят на играчите да иновират, независимо на кой пазар в Европа. Идеята на вградените финанси е финансовата институция да се появи там, където е необходима, без да е водеща - например при избора на плащане при покупката на даден продукт онлайн.

Вградените финанси са гореща тема за финансовите институции, коментира Исмаилов. Като други проявления той посочи например създаването на схеми за лоялност или предлагането на допълнителни продукти и услуги на базата на данните от плащанията или трансакционната история.

Мердихан Исмаилов
Снимка: Сирма груп

Мердихан Исмаилов е вицепрезидент за решения и продукти за финтех институции в "Сирма Груп". Той има над 20 години опит на ръководни длъжности в индустрията - ръководил е дигиталната трансформация и развитие на нови цифрови услуги във водеща банкова институция в България.

Като част от ръководния екип на първото ТРР в България е директно ангажиран с навлизането и утвърждаването на отвореното банкиране в страната, като последните три години представлява Българската финтех асоциация в работните групи по изготвянето на новата платежна директива PSD3 и регулациите за отворени финанси. 

Утвърден експерт и европейски консултант в областта на отвореното банкиране, платежни инструменти и услуги, регулаторни съответствия, банково дело, кредитни карти и търговско банкиране. Мердихан Исмаилов има магистърска степен по банков мениджмънт от Икономическия университет във Варна и множество допълнителни сертификации в областта на дигиталните банкови продукти и разплащания.

Заедно с PSD3 стартира и процесът по одобряване на регулацията за отворените данни (FIDA) - при нея обект на информация, достъпна за трети лица, ще бъдат и данните за кредити и спестовни сметки, застраховки, пенсионни партиди - на базата на този обем от данни ще могат да се дават персонализирани предложения за всеки клиент, допълни той.

Финансовите институции имат още около половин година (до януари 2025 г.), за да отразят правилата съгласно новия регламент на ЕС относно оперативната устойчивост на цифровите технологии във финансовия сектор DORA в своите процеси.

Банките от дълги години вземат мерки за своята оперативна стабилност и са изградили системи за контрол и отчитане, затова те до голяма степен са подготвени за новия регламент, смята Станев. Голямото предизвикателство ще дойде за техните поддоставчици, които също ще трябва да гарантират, че техните системи отговарят на изискванията.

Над 20 типа институции попадат в обхвата на DORA  - освен банките, също и пенсионни дружества, застрахователи, инвестиционни посредници, дори компаниите за криптоинвестиции, поясни Исмаилов. Целта е да се създадат единни стандарти в цялата финансова система, като към момента банките са много по-напред от останалите участници в сектора, отбеляза той.

Какви са начините за монетизация за данните и ползите от това, каква е ролята на изкуствения интелект и неизбежен ли е пътят към безкешовите общества - вижте целия разговор във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 28.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Investor meet виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Dani_2077
преди 3 дни
За тези, на които това е интересно (или работа) тези разговори/интервюта са много интересни - пуснете ги под формата на някакъв подкаст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още