IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Павлина Кекерова: Заблуда е, че AI инструментите са достъпни само за големия бизнес

Нека приемаме AI като средство за подобрение на човешките възможности, съветва вицепрезидентът „Център за върхови постижения, данни, AI и автоматизация“ в Telelink Business Services

09:00 | 20.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Защо е важно компаниите да инвестират в изкуствен интелект и кои негови бизнес приложения са най-полезни в момента – попитахме Павлина Кекерова, вицепрезидент „Център за върхови постижения, данни, AI и автоматизация“ в Telelink Business Services. Тя ще бъде лектор в технологичното събитие на Investor.bg Tech of Tomorrow, което ще се проведе на 26 септември в София.

- Каква роля играе изкуственият интелект във Вашия бизнес?

- AI е нова посока, в която гледаме като компания. Градим още едно ниво на познание, което ни помага да доставяме на клиентите си завършени услуги. Вътрешно разработваме и собствен AI асистент, който да подкрепя служителите в ежедневните им задачи. 

- Колко важно е компаниите да инвестират в AI? Има ли точен момент за това?

- Изкуственият интелект е трансформираща сила за всички компании, които търсят повишена ефективност, иновации и конкурентно предимство. Инвестирането в AI е необходимо за компаниите, които искат да останат конкурентоспособни и да се адаптират към бъдещето, като точния момент за това е днес. 

Павлина Кекерова
Снимка: Telelink Business Services

Павлина Кекерова е вицепрезидент „Център за върхови постижения, данни, AI и автоматизация“ в Telelink Business Services.

Тя има над 17 години опит в бизнеса с информационни технологии с разнообразни набори от умения, обхващащи цялостни консултантски продажби, широко ноу-хау за управление на акаунти и клиентски опит.

Като вицепрезидент на „Център за върхови постижения, данни, AI и автоматизация“ в Telelink Business Services, Павлина ръководи бизнес развитието на по-широко портфолио от решения, включително бизнес и ИТ автоматизация, данни и изкуствен интелект.

Тя е запалена в това да помага на клиентите да автоматизират и рационализират бизнеса си, да променят дигиталните си стратегии и да изграждат нови потоци от приходи въз основа на организационна и процесна трансформация. 

- Какъв растеж очаквате да има индустрията за изкуствен интелект през следващите 5 години – експоненциален или ще има известно забавяне?

- Не се наемам да правя прогнози поради динамиката в индустрията. Анализите на пазара са за експоненциален растеж, между 35-45% в периода 2024-2028г. Твърде вероятно е да има известно забавяне, но като цяло очакванията са, че AI ще стане все по-разпространен в множество индустрии. Сектори, които традиционно са били по-бавни в приемането на нови технологии, ще започнат да го интегрират с цел подобряване на производителността.  

- Имате ли апетит към придобиването на AI компании?

- Към настоящия момент нямаме амбиции да придобиваме външна АI компания. Фокусирали сме се в изграждане на вътрешен експертен център за данни и ИИ. След придобиването на хърватската SedamIT, към екипа се присъедини и техният R&D екип, който е с профил Data Science & AI. Разполагаме и с голям екип от програмисти, които непрестанно трупат знания в сферата на AI и различни технологии. 

- Коя е най-голямата заблуда по отношение на изкуствения интелект в момента?

- Има различни теории, които се обсъждат, но най-разпространените според мен са, че AI инструментите са достъпни само за големи бизнеси, защото са много скъпи. Въвеждането на AI в бизнеса е високорисково, защото може да дойде момент, в който да стане неконтролируем и да взима грешни решения (халюцинация). И разбира се, най-разпространяваната теория е, че AI ще замени много от работните места.

В заключение ще кажа, че в действителност никой не знае какво ще се случи. Нека приемаме AI като средство за подобрение на човешките възможности.

- Кои бизнес приложения на изкуствения интелект намирате за най-полезни в момента?

- АI текущо намира приложение в няколко ключови бизнес направления и се справя доста добре с тези задачи - обслужване на клиенти и персонализация на клиентското изживяване, анализ на данни, маркетинг персонализация и управление на човешки ресурси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:58 | 20.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Интервюта виж още

Коментари

Финанси виж още