IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бойко Таков: Минусите на малката икономика каляват българските предприемачи

Най-благодатната ниша за стартиране на бизнес са иновациите, независимо в кой сектор, казва изпълнителният директор на ИАНМСП

07:45 | 29.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

-  Кои според Вас са най-благоприятните ниши за стартиране на бизнес през 2024 г.? А през 2050?

- Най-благодатната ниша са иновациите, без значение в кой сектор, иновации, които решават даден проблем или задоволяват по-добре дадена нужда, или още повече разрушават дадени съществуващи продукти и услуги, но за сметка на това създават нови, много по-добри технологии и процеси.

Ако трябва по-секторно да насоча въпроса Ви, мисля, че технологичните сектори са страхотна възможност за стартиране на бизнес, софтуерните продукти, биотехнологиите, образователните технологии, финансовите технологии, киберсигурността и др. Мисля, че всичко, свързано с така нареченото общо понятие "Everything as a service - XaaS", или "Всичко като услуга", е много перспективно като ниша за развитие във всички сектори, от софтуер, хардуер, стоки, услуги и т.н.

Също така, многообещаваща област за разширяване на бизнес е всичко, свързано с дълголетието, технологии, продукти и процеси, които подобряват качеството на живот и неговата продължителност. Поради застаряването на населението в почти всички развити икономики, продуктите и услугите, предоставяни на хора 65 +, представлява все по-голям и платежоспособен сегмент със своите нужди и желания.

Няма как да пропуснем, че развитието на изкуствения интелект ще е още дълги години благоприятна възможност за развитие и ще присъства, вероятно, във всички нови технологии в по-малка или по-голяма степен. Разрастването на бизнес с нишови продукти и услуги, които са в премиум сегментите, изисквайки по-високо качество и цена, създавайки индивидуални преживявания, изграждайки персонален, разпознаваем бранд и идентичност, неизисквайки толкова големи обеми, на които не бихме могли да сме конкурентоспособни на огромните световни икономически лидери, ще са интересни за стартиране на бизнес.

Относно най-благоприятните ниши през 2050 г., мисля, че до голяма степен ще се припокриват с изброените и ще се отделя все повече внимание на потребителското изживяване, така че то да става все по-персонализирано. Все повече хора ще търсят повече преживяванията пред материалните стоки. Нишите на развитие през 2050 г. ще са повлияни от продължаващите технологични, екологични, демографски и геополитически промени.

Технологичният напредък ще бъде доминиран от ИИ, интернет на нещата (IoT), квантовите технологии. Екологичният аспект ще обхваща устойчивостта и зелената икономика, адаптацията към климатичните промени, кръговата икономика, ESG факторите.

Урбанизацията до 2050 г. ще се е развила значително в по-голяма степен от сега и средната класа в развиващите се икономики ще продължи да расте, създавайки нови потребителски пазари. Ще сме свидетели на много трансформации, касаещи работната сила и бъдещите професии и работа. Дистанционната работа ще се засилва, бързият темп на развитие на технологиите ще изисква непрекъсната преквалификация и подобряване на уменията, вероятно все повече хора ще работят на краткосрочни договори, така наречените фрийлансъри. 

-  Ако си представим, че през тази година в България може да влезе мащабна безлимитна инвестиция към един сектор, кой според Вас трябва да е той, за да даде тласък в икономиката и да повлияе благоприятно на хората в страната?

-  Интересен въпрос, но не става дума само за наличието или не на безлимитни средства. Дори и да предположим, че това е възможно, тези средства трябва да отидат там, където има нужда и готовност за тях. Ако имаме тази хипотетична ситуация, аз бих казал, че най-добре би било да ги инвестираме в образование, икономика, свързана с образование, преквалификация, изграждане на умения.

Трябва да се инвестира и да се насърчават така наречените „дълбоки технологии“, които имат много дълъг процес на разработка и валидация, но след това променят понякога цели отрасли. Това са бавни процеси, а ние, за съжаление, сме нетърпеливи, мислим по-скоро краткосрочно, искаме резултати веднага, визията ни трябва да е за не по-малко от 10/20 години напред.

Не мисля, че има сектор, в който ще направим от днес за утре някакво чудо, рязко ще започнем да произвеждаме повече машини, повече храни, вино или изведнъж ще станат всички инженери и програмисти и ще произвеждаме повече технологии и софтуер. Тласъкът в икономиката идва постъпателно, като той трябва да е плод на предварително дефинирани цели и инвестиции в тях. Това съответно ще повлияе благоприятно на народа ни.

- Страната ни е с богата и антична култура – как това би могло да взаимодейства с бизнеса?

- Това, на първо място, е страхотна възможност на всички компании, опериращи в сектор туризъм. На второ, е възможност и за много други компании да намерят иновативни взаимодействия с тези дадености и да развият нови сегменти. Не на последно място, не само богатата ни и антична култура и история, но и прекрасната ни природа, хубавата храна, ресторанти, заведения, както и модерен културен живот, правят страната ни привлекателна за живот, инвестиции и работа за най-различни хора от други страни. Като така наречените дигитални номади или хора, които могат да работят от разстояние, например.

- Кои са трите най-важни неща, които ще гледате внимателно в кандидатурите на младите предприемачи в конкурса Founders Today?

- Трите основни аспекта, върху които бих фокусирал вниманието си, са идеята, бизнес стратегията и/на екипа и неговата мотивация.

-  Каква тежест имат за Вас социалните и екологичните аспекти на бизнес идеите в конкурса?

- Те са от ключово значение, тъй като са част от устойчивото развитие на всеки бизнес, съответно всяка икономика. Аз вярвам в принципите и идеите за декарбонизация, за развиването и прилагането на стандарти за корпоративната социална отговорност, за отговорното бизнес поведение и за това, че те трябва справедливо да се прилагат навсякъде по света, защото всички сме свързани както в икономическо отношение, така и обитаваме една земя и въздухът ни е общ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 26.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Интервюта виж още

Коментари

Финанси виж още