IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Петрова: Централните банки ще задържат високите лихви за по-дълго време

В дългосрочен аспект настоящият момент е подходящ за закупуване на подценени активи, коментира изпълнителният директор на "Конкорд Асет Мениджмънт"

14:10 | 13.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка:  EPA/FRIEDEMANN VOGEL
Снимка: EPA/FRIEDEMANN VOGEL

При тези сътресения на пазара какви са предимствата и какви – рисковете от дългосрочните и краткосрочни инвестиции при влошаващи се перспективи пред растежа и очаквано затягане на кредитирането?

В дългосрочен аспект настоящият момент е подходящ за закупуване на подценени активи. Текущо голяма част от активите се търгуват със сериозен дискаунт, което е предимство за инвеститори с достатъчно дълъг инвестиционен хоризонт. В случай на вероятна рецесия през втората половина на тази година това би довело до нов спад на цените, което би повлияло негативно на краткосрочните инвестиции, но може да бъде добър момент за осредняване, защото в дългосрочен план очакваме растежът да се възстанови.

Добри възможности за краткосрочни инвестици в момента също са налице, макар и рискът да е по-висок с оглед краткия инвестиционен период и високата волатилност на пазара. Инвеститорите с нисък рисков толеранс биха могли да се насочат към утвърдени компании с ниски нива на дълг и доказали се в сферата си, генериращи високи парични потоци или стабилни компании с добра дивидента доходност.

Дали наистина последните сътресения на пазарите ще сложат край на мечия пазар при американските акции, както прогнозираха от Morgan Stanley наскоро? Доколко това ще е болезнено за инвеститорите, както се коментира в същата прогноза?

Аз съм настроена позитивно за американския пазар на акции. Голяма част от активите вече възстановиха цените си. Пазарът текущо акумулира нива на лихвите от 5.25%  с оглед последните банкови събития, спада в доходността на дълговите книжа и плавното – макар и с по-нисък темп от търсеното – намаление на инфлацията. Тук по-скоро въпросът е как Фед ще опази икономиката от очакваната рецесия през втората половина на годината, като именно на това наблягат анализаторите на Morgan Stanley.

Според нашите очаквания нови дъна са малко вероятни, поне в по-голямата част от акциите на компаниите. Възможен е евeнтуален спад при тези, които значително възстановиха от началото на годината си, при евентуална рецесия и по-силно намаление в маржовете им на печалби и разминаване с очакванията на основните анализатори от Wall Street. Инвеститорите, които за закупили активи в първата половина на януари, едва ли биха излезли от позиции в момента и биха ги задържали по-дългосрочно, за да постигнат по-добра възвращаемост.

През последния месец изтъргуваният обем от американски акции е осезаемо под средните обеми за последните 3 месеца. Това може да бъде сигнал, че много от институционалните инвеститори тепърва ще влизат в позиции
Haтaлия Πeтpoвa
изпълнитeлeн диpeĸтop и портфолио мениджър на "Конкорд Асет Мениджмънт" АД

Трябва да отблежим, че през последния месец изтъргуваният обем от американски акции е осезаемо под средните обеми за последните 3 месеца. Това може да бъде сигнал, че много от институционалните инвеститори тепърва ще влизат в позиции, особено при очакванията за все по-вероятно намаление на лихвите през последната четвърт на текущата година на нива от 4.00-4.25%.

Доколко смятате, че се променя финансовата и инвестиционна култура на българина в последните години?

Усилията на специалистите от финансовата сфера, както и нисколихвената среда от последните години, са фактор, който променя, макар и с по-бавни темпове, финансовата и инвестиционна култура на населението. Факт е, че в последните години българинът все повече се интересува от инвестиции на капиталовия пазар. До този извод води увеличеният брой индивидуални клиенти със сделки на Българска фондова борса. Въпреки това по-голямата част от хората все още препочитат да държат парите си в банкови депозити, макар и с доходност значително по-ниска от  инфлацията, което води до сериозно обезценяване на наличния им капитал. За това свидетелства постоянно увеличаващият се ресурс в депозити, съгласно статистиката на Българска народна банка.

Същевременно недвижимите имоти все още остават любимият инвестиционен актив на българите, въпреки високите им цени. Нашата мисия е да направим инвестициите на капиталовия пазар познати, близки и разбираеми за хората, да им дадем възможност информирано да вземат решение за покупка или продажба, да ги запознаем с предимствата на инвестициите във взаимни и борсово търгувани фондове, така че те да могат да диверсицират портфейлите си.

Какви са предимствата и недостатъците на инвестициите във взаимни и борсово търгувани фондове?

По тази тема бих могла да говоря много – това, което е важно за индивидуалния инвеститор, е, че дори с малка сума пари би могъл да придобие част от добре диверсифициран и структуриран портфейл при ниски нива на разходите в сравнение с тези при управление на собствен портфейл. Ликвидността на инвестицията е висока, а при реализиране на печалба тя не се облага с данък. Инвеститорът разполага с професионално управление, гъвкавост на инвестицията, възможност лесно да преминава от един фонд в друг, да променя рисковия профил на инвестицията, да инвестира в различни сектори, да инвестира с малка сума пари в портфейл, репликиращ индекс и т.н. Недостатъците са свързани с влиянието на системните и специфичните рискове за капиталовия пазар, които могат да окажат влияние върху възвръщаемостта на инвестицията.

Какви са последните данни за управляваните от Вас фондове?

Към настоящия момент "Конкорд Асет Мениджмънт" управлява 9 фонда – 8 в България и 1 в Люксембург. Активите ни под управление вече надхвърлят 300 млн. лв., което ни прави най-голямото небанково дружество и ни нарежда на второ място в България по размер на управляваните активи във взаимни и алтернативни инвестиционни фондове. За нас пазарното присъствие е важно, защото имаме само един офис в страната и онлайн платформа, чрез които осъществяваме връзка с клиентите си, затова фактът, че се изкачихме на второ място по пазарен дял, е наистина голямо постижение.

През изминалата година успешно стартирахме дейността на “Конкорд Фонд – 8 Алтернативен Инвестиционен Фонд”, като набрахме средства от български професионални инвеститори – към момента активите на фонда надхвърлят 80 млн. лв. За индивидуалните инвеститори предлагаме 6 колективни инвестиционни схеми с различен рисков профил, като те могат да станат наши клиенти неприсъствено и да подават поръчките си посредством платформата Concord Online.

През 2022 г. придобихме 100% от капитала на Concord Funds S.A. SICAV-RAIF, платформа тип чадър за управление на алтернативни инвестиционни фондове, базирана в Люксембург, като стартирахме и първия алтернативен инвестиционен фонд там - Concord Fund Bulgaria. Плановете ни за тази година включват разработването на още продукти там, като си партнираме с Българската фондова борса за създаването на два фонда за инвестиции в компании от сектори, свързани със зелена енергия.

В България също планираме създаването на още един фонд тази година – стремим се да отговорим на пазарните тенденции и търсенето от страна на инвеститорите.

Настоящият материал не представлява препоръка за покупка или продажба на дялове и/или ценни книжа! Инвеститорите следва да имат предвид, че стойността на дяловете и доходът от тях може да се понижат, печалби не се гарантират, съществува риск за инвеститорите да не си възстановят пълния размер на вложените средства. Инвестициите в дялове не са гарантирани от гаранционен фонд или по друг начин. Бъдещите резултати от дейността на фондовете не са задължително свързани с резултатите от предходни периоди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 13.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Интервюта виж още

Коментари

Финанси виж още