IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Дълбоките фалшификати стават все по-голям проблем заради дигитализацията

Наскоро LatticeFlow пусна продукт, който се занимава с намирането и отстраняването на т.нар. deepfake във видео- и в аудиосъдържание

10:14 | 22.07.24 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Дълбоките фалшификати се превръщат във все по-голям проблем заради дигитализацията на обществото и напредването на изкуствения интелект. Това коментира Петър Цанков, съосновател и главен изпълнителен директор на LatticeFlow в предаването UpDate на Bloomberg TV Bulgaria. Вече е много лесно да се правят фалшификати на всякакъв вид съдържание.

Наскоро LatticeFlow пусна продукт, който се занимава с намирането и отстраняването на т.нар. deepfake както във видео, така и в аудио съдържание.  Основното търсене на този продукт идва от правителствата на различни държави, които се опитват да инвестират повече в различаването на дийпфейк материали. Една от тях е Сингапур. 

Чрез правилното развитие на технологията изкуственият интелект може да се бори срещу изкуствен интелект, за да победи в битката с фалшификати, каза Цанков.

Той разказа повече за компанията LatticeFlow, която се занимава с развитието и създаването на изкуствен интелект. Работата по него включва изграждане на масиви от данни, а тяхната верификация е изключително важна за добра и точна работа.

Целта на компанията не е да се разработи технология в конкретна сфера, а по-скоро да работи с компании, които вече имат изграден модел и технология на работа, каза той. Една от компаниите, с които LatticeFlow активно си партнира, се занимава с намирането на грешки в системата по изработването на батерии за електромобили. 

„Една от главните пречки е намирането и чистенето на данни, но има и все повече нетехнически проблеми като преминаването на ИИ от приложна гледна точка, както и също голямото недоверие към технологията. Много изпълнителни директори все още не искат да имплементират изкуствения интелект в работата си поради липсата на доверие в него“, обясни той.

LatticeFlow все още не си партнира с български компании. Водят се преговори с такива, но все още не са намерени най-подходящите съдружници.

„Всеки иска да има високотехнологични компании и трябва да се покаже, че в България също могат да съществуват. Това става обаче само в колаборация между висококачествена наука на световно ниво и добри продуктови екипи, които комерсиализират продукта по правилния начин“, каза още Цанков.

Той отбеляза, че Софийският университет си партнира с швейцарски институти по развитието на технологията, което привлича много чуждестранни учени и експерти в областта. 

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването UpDate може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 22.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още