IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите технологични сривове от последните години

От Meta до British Airways - редица компании се сблъскаха с проблеми

22:48 | 19.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Глобален технологичен срив засегна операциите в редица индустрии в петък. Авиокомпании отмениха полети, някои телевизии спряха излъчване, а услуги в сфери от банки до здравеопазване имаха проблеми със системите, предава Ройтерс.

Компанията за киберсигурност CrowdStrike работеше с клиенти, засегнати от дефект, открит в една актуализация на съдържание в хостове на Microsoft Windows.

Ето част от най-големите технологични сривове в последните години, подредени в хронологичен ред.

British Airways

Притежаваната от IAG British Airways беше засегната от сериозна повреда в компютърната система през май 2017 г., която блокира 75 хил. пътници през празничен уикенд, предизвиквайки катастрофа във връзките с обществеността и обещания от превозвача, че ще се справя по-добре в бъдеще. Според съобщения в медиите сривът е причинен от контрактор, занимаващ се с поддръжка, който случайно е изключил захранването.

Alphabet

Част от най-популярните услуги на Google, включително Google, Gmail и Google Drive паднаха за час по време на срив на 14 декември 2020 г. Според сайта за мониторинг на такива инциденти DownDetector над 12 хил. потребителите на YouTube в различни части на света са били засегнати, включително в Съединените щати, Великобритания и Индия.

Fastly

През юни 2021 г. хиляди уебсайтове на правителства, медии и социални мрежи по света бяха засегнати от мащабно едночасово прекъсване, свързано с базираната в САЩ облачна компания Fastly. Проблемът засегна няколко сайта с голям трафик, включително Reddit, Amazon, CNN, PayPal, Spotify, Al Jazeera Media Network и New York Times с прекъсвания, вариращи от няколко минути до около час.

Akamai

Уебсайтовете на десетки финансови институции и авиокомпании в Австралия и Съединените щати паднаха за кратко на 17 юни 2021 г. заради свързани със сървъри на мрежовия доставчик Akamai. Според фирмата проблемът е бил причинен от грешка в софтуера ѝ.

Meta

Притежаваните от Meta социални мрежи Facebook, WhatsApp и Instagram спряха да работят за шест часа на 4 октомври 2021 г., като 10,6 млн. потребители по целия свят сигнализираха за проблеми. Компанията заяви, че сривът е причинен от неправилна промяна в конфигурацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 19.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още