IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свиването на разходите помогна на Ericsson да запише по-добри резултати

Компанията продължава да се бори с един предизвикателен пазар

10:44 | 12.07.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Финансовите резултати на Ericsson надминаха очакванията на анализаторите за второто тримесечие, подкрепени от мерките за свиване на разходите, целящи справяне с това, което шведската компания нарече „предизвикателна пазарна среда“, пише Bloomberg.

Коригираната печалба преди лихви и данъци е нараснала с 14% спрямо година по-рано до 3,23 млрд. крони (307 млн. долара), без обезценките, се казва в изявление на базираната в Стокхолм компания. За сравнение, средната прогноза на анализаторите, анкетирани от Bloomberg, беше за 2,7 млрд. крони.

„Очакваме пазарните условия да останат предизвикателни тази година“, коментира главният изпълнителен директор Борхе Еколм. „Въпреки това нашите продажби ще се подобрят през второто тримесечие, благодарение на договорите в Северна Америка“.

Ericsson и нейният конкурент Nokia, който ще представи отчета си следващата седмица, са изправени пред труден пазар на телекомуникационно оборудване от години, тъй като очакваните разходи за 5G технологията така и не се материализираха. Има някои индикации, че продажбите ще се стабилизират тази година и Ericsson очаква мрежовата сделка на стойност 14 млрд. долара с американския оператор AT&T да започне да се отплаща през втората половина на годината.

Продължителният спад накара Ericsson да съкрати около 8% от работната си сила миналата година, или 8500 служители по целия свят, тъй като се опитваше да намали разходите. През март компанията обяви, че ще закрие 1200 работни места в Швеция.

Нетните приходи от продажби на Ericsson са спаднали със 7% до 59,8 млрд. крони през периода. Това надмина очакванията на анализаторите за 58,5 млрд. крони.

Коригираната печалба не включва обезценката, която компанията обяви по-рано този месец за бизнеса Vonage. Ericsson пое обезценка от 11,4 млрд. крони, след като представянето на това звено се влоши, което доведе до нетна загуба от 11 млрд. крони за периода.

Investor AB, инвестиционната фирма, управлявана от влиятелната шведска фамилия Валенберг и най-големият акционер в Ericsson, увеличи дяловото си участие през последните месеци в знак на одобрение на плана за промени на Еколм.

Цената на акциите на Ericsson е нараснала с 6,5% от началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 12.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още