IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия е използвала Калинград, за да смущава сателитните системи на ЕС

Европейските сателитни компании са обект на руски радиочестотни смущения от месеци, което води до прекъсване на излъчването

15:42 | 02.07.24 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Русия използва Калининград – анклава, граничещ с Полша и Литва – като една от базите си, за да прекъсват дейността на сателитните системи на Европейския съюз (ЕС), посочва агенция на ООН, която следи комуникационните технологии.

Русия трябва „незабавно да спре всяко целенасочено действие, което причинява вредни смущения на предоставените честоти на други администрации“, казва Бордът по радиорегулации на Международния съюз по телекомуникации в понеделник в резюме на срещата си от миналата седмица.

Откритията са основани на геолокация на сигналите за смущения, които бордът нарича „изключително тревожни и неприемливи“, предава Bloomberg.

Европейските сателитни компании са обект на руски радиочестотни смущения от месеци, което води до прекъсване на излъчването и, в поне два случая, насилствено заместване на програмно съдържание в детски канал. В олаквания на няколко членове на НАТО от по-рано се казва, че смущенията идват от континентална Русия и окупирания Крим.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че не е запознат с твърденията на борда, съобщава държавната информационна агенция ТАСС.

Калининград е силно въоръжена територия, отделена от руския съюзник Беларус от Сувалския проток – коридор по границата с Полша и Литва, който, ако бъде прекъснат, ще прекъсне сухопътния достъп на Прибалтийските държави до останалата част от НАТО.

Бордът на агенцията казва, че последните смущения идват от руски места, включително Калининград и Москва. Те са засегнали основно телевизионни и радио канали с украинско съдържание, се казва в резюмето.

Няколко държави, включително Швеция, Франция, Украйна и Нидерландия, са подали жалби към борда заради проблема. Русия все повече се опитва да смущава европейските комуникационни системи от инвазията си в Украйна, тествайки готовността на ЕС и НАТО.

Русия не е отговорила на откритията, се казва в доклада на борда. В отговор на предишна жалба на Франция, Москва казва, че се е опитала да открие източниците на смущения, „но не е засякла емисии, които може да причинят вредна намеса“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:42 | 02.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 4
mr. Yoda
преди 2 седмици
Имаш крава, пиеш мляко. Ой, на белите, пухкави и благородни някой им задал изодзадзе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 24
Алехандро
преди 2 седмици
Блатни терористи! Ясно е вече на всички, дори и с едно грахово зрънце мозък в кратуните...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още