IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Телекомите се опитват да блокират връщането на правилата за мрежова неутралност в САЩ

Регулацията трябва да влезе в сила на 22 юли 2024 г.

09:45 | 06.06.24 г.
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Телекомуникационните индустриални групи се опитват да блокират възстановяването от администрацията на президента Джо Байдън на правилата за неутралност на мрежата, които трябва да влязат в сила на 22 юли, предава Ройтерс.

През април Федералната комисия по комуникациите (FCC) гласува да поднови регулаторния надзор върху широколентовия интернет и да възстанови правилата за отворен интернет, приети през 2015 г., които бяха отменени при предишния президент Доналд Тръмп.

Правилата ще забранят на интернет доставчиците да блокират, забавят трафика към определени уебсайтове или да участват в платено приоритизиране на законно съдържание, както и ще дадат на FCC нови инструменти за справяне с китайските телекомуникационни компании и възможността да наблюдава прекъсванията на интернет услугите.

През последните дни индустриални групи, представляващи AT&T, Comcast, Verizon и други, подадоха съдебни оспорвания на заповедта в седем окръжни съдилища на САЩ.

Групите включват USTelecom, NCTA, CTIA и ACA Connects. Те искат от FCC да спре заповедта, така че тя да не влезе в сила. По този начин те ще могат да поискат съдебен преглед или, ако е необходимо, издадена от съда заповед, временно блокираща новите правила.

Възстановяването на неутралността на мрежата беше приоритет за президента Джо Байдън, който през юли 2021 г. подписа изпълнителна заповед, насърчаваща Федералната комисия по комуникациите да възстанови правилата, приети през 2015 г. при президента демократ Барак Обама.

Индустриалните групи твърдят, че FCC „отново е заявила всеобхватна власт да регулира начина, по който американците имат достъп до интернет - този път, приемайки още по-инвазивни правила, отколкото през 2015 г."

Председателят на FCC Джесика Розенворсел коментира, че комисията „няма да подкопава стимулите за инвестиране в мрежи“.

През последните години демократите бяха в неприятна позиция, тъй като не успяха да вземат контрола над петчленната комисия до октомври.

По време на мандата на Тръмп FCC твърдеше, че правилата за неутралност на мрежата са ненужни, блокират иновациите и водят до спад в мрежовите инвестиции от доставчиците на интернет услуги - твърдение, оспорвано от демократите.

Въпреки решението от 2017 г. за оттегляне на изискването на федерално ниво, дузина щати вече имат действащи закони или разпоредби за неутралност на мрежата. Индустриалните групи изоставиха съдебното оспорване на тези щатски изисквания през май 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 06.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още