IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитската STC Group обмисля оферта за придобиването на собственика на Vivacom*

Споразумението може да оцени United Group на около 8 млрд. евро, включително дълга

14:19 | 04.06.24 г.
Саудитската STC Group обмисля оферта за придобиването на собственика на Vivacom*

Саудитската STC Group е в ранен етап на обмисляне на оферта за европейския телекомуникационен оператор United Group, който притежава Vivacom и „Нова телевизия“ в България, твърдят трима източници на Ройтерс, запознати с въпроса.

Британската група за изкупувания BC Partners, която придоби United Group от KKR през 2019 г., работи със съветници по продажбата, която трябва да започне в следващите седмици, допълват двама от източниците.

STC е започнала работа в ранен етап по сделка, която може да доведе до официална оферта, казва третият източник.

Споразумението може да оцени United Group на около 8 млрд. евро, включително дълга, казва източник.

Източниците, които са пожелали да останат анонимни, защото въпросът е конфиденциален, предупреждават, че сделката не е сигурна и може да не бъде осъществена.

Говорители на STC и BC Partners отказват да коментират.

Investor.bg изпрати въпроси до българското звено на United Group. "Не коментираме слухове или пазарни спекулации", заявиха от компанията. 

Ако STC все пак успее да сключи споразумение за United, това би помогнало за експанзията ѝ в европейския телекомуникационен сектор. Миналата година най-големият телекомуникационен оператор в кралството заяви, че е придобил 4,9% дял в испанската Telefonica, с потенциал да го увеличи допълнително до 10%. Дъщерното дружество на STC – TAWAL, миналата година пък придоби активите на United Group, свързани с телекомуникационните кули в България, Хърватия и Словения.

BC Partners обмисля различни начини, по които да максимизира стойността на продажбата, включително разделяйки я на различни региони, посочват двама от източниците.

Продажбата е привлякла вниманието и на инфраструктурни фондове, които се интересуват от наддаване за конкретни държави, включително Гърция, Хърватия и Словения, казва източник.

Базираната в Абу Даби Emirates Telecommunications през април сподели, че е прегледала „съответните пазарни възможности“, но не е влязла в преговори или споразумение за придобиване на United Group. Това последва публикации в медиите, че обмисля придобиването на европейската група.

Приходите и печалбата на United Group преди лихви, данъци и амортизация и след разходите за наеми – мярка за рентабилност – са нараснали със 7% съответно до 2,7 млрд. евро и 988 млн. евро през миналата година.

Капиталовата структура на компанията включва 4 млрд. евро първостепенни обезпечени облигации, емитирани от United Group, и облигации за 300 млн. евро, емитирани от нейната компания майка Summer Bidco, сочи бележка, публикувана от S&P през януари.

*Статията е актуализирана с позицията на United Group.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 05.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още