IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия продава акции от Deutsche Telekom

Ходът цели да помогне на правителството да набере средства в момент на затруднение

10:23 | 04.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германия е продала дял от 2,5 млрд. евро от Deutsche Telekom – поредният от серия ходове на затрудненото правителство да се откаже от част от корпоративните си притежания, пише Bloomberg.

Германската държавна банка KfW предлага на институционалните инвеститори 110 млн. акции, обяви банката късно в понеделник. С това общият дял на KfW и правителството ще достигне общо 27,8%.

Министерството на финансите заяви, че нетните приходи от продажбата ще бъдат използвани за укрепване на капитала на държавния железопътен оператор Deutsche Bahn и за изграждане на железопътната инфраструктура на Германия.

Управляващата коалиция на канцлера Олаф Шолц е подложена на натиск да събере пари, за да подпомогне по-гладкото протичане на преговорите за бюджета за следващата година, след като ключов инструмент за финансиране беше отхвърлен от върховния съд в страната миналата година.

Берлин се опитва да предложи мерки за икономии, без да прави компромис с усилията за изваждане на най-голямата икономика в Европа от спада или за модернизиране и разширяване на въоръжените сили след години, в които те бяха пренебрегвани.

Най-новата продажба е част от това, което финансовото министерство нарече „политика за отговорна приватизация“.

В момента Deutsche Bahn събира оферти за логистичното си подразделение DB Schenker, което може да донесе над 15 млрд. евро, съобщават източници, запознати с въпроса. KfW по-рано тази година събра 2,2 млрд. евро, продавайки дял в бившия пощенски монополист Deutsche Post AG.

Morgan Stanley, JPMorgan Chase & Co. и Deutsche Bank предлагат акциите на Deutsche Telekom. KfW и германското правителство ще останат най-големите акционери в компанията.

Продажбата се случва по-малко от три седмици, след като телекомуникационният оператор, най-големият в Европа, надмина прогнозите за печалбата си за първото тримесечие, благодарение на растежа на двата си основни пазара – Германия и САЩ.

Цената на акциите на компанията е нараснала с 4,1% тази година. KfW вече продаде 22,4 млн. акции на пазара през второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 04.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още