IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ericsson ще съкрати 1200 работни места

По-слабият бизнес и предпазливостта на телекомите карат шведския гигант да свива разходите си

16:46 | 25.03.24 г. 1
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Ericsson, един от най-големите доставчици на 5G мрежово оборудване в света, заяви, че ще съкрати 1200 работни места в Швеция, за да се справи с по-слабите поръчки и предпазливостта от страна на доставчиците на мобилни услуги, пише Bloomberg.

Компанията също така планира да свие разходите си чрез намаляване на съоръженията си, използването на консултанти и ще опрости процесите си, обяви тя. Ericsson твърди, че води преговори със синдикатите относно съкращенията, обхващащи около 8,6% от броя на служителите в Швеция до края на 2023 г.

Европейските производители на телекомуникационно оборудване Ericsson и Nokia се борят да се възстановят от забавянето на разходите на индустрията за мобилни услуги. По-рано тази година Ericsson предупреди, че пазарът ѝ извън Китай ще продължи да се свива през 2024 г., тъй като инвестициите на много оператори остават на „неустойчиво ниски“ нива.

Мобилните оператори намаляват разходите за мрежи и се оплакват, че конкурентната среда в Европа вреди на възвръщаемостта на инвестициите. Nokia и Ericsson ще трябва да се справят с появата на „мрежи за отворен радио достъп“ – технология, която ще позволи на операторите по-лесно да използват множество доставчици и ще отвори конкуренция за мрежови части.

Преди около година Ericsson обяви, че ще съкрати 8500 служители, или около 8% от всичките си работници. През октомври конкурентът Nokia каза, че ще се раздели с около 14 хил. позиции, или 16% от работната ѝ сила.

Цената на акциите на Ericsson се понижи с 0,8% до 56,97 шведски крони към 13:08 ч. местно време в Стокхолм. Стойността на книжата спада с 9,9% тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 25.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Dani_2077
преди 3 месеца
Това е добре/оздравяващо. Колко години лежат на стари лаври ... "Мобилните оператори намаляват разходите за мрежи и се оплакват, че конкурентната среда в Европа вреди на възвръщаемостта на инвестициите." - отличен АНТИпотребителски пример ...И какво стана с "Бума на 5G" , който щеше да промени начина ни на живот, потребителите, устройствата, изобщо ВСИЧКО ??? - НИЩО !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още