IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За какво най-често използваме смартфоните си?

Проучване на Qualcomm показва какво правят потребителите със своите смартфони в ерата на мобилната търговия и 5G

14:13 | 21.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Спомняте ли си как трябваше да седите пред стария си персонален компютър само за да разпечатате упътвания от BG Maps или да чатите с приятели в Skype или ICQ? Днес използваме смартфони, за да извършваме тези дейности - и много повече. Смартфоните са също толкова важни, колкото нашите портфейли и ключове, тъй като бързият напредък в мобилните технологии ни гарантира, че почти не ходим никъде без тях.

Лесно е да забравите, че някога е имало време, когато използването на смартфони и други мобилни устройства не е било ежедневна необходимост. Поради тази причина един от най-големите производители на мобилни технологии в целия свят Qualcomm е провела прочуване сред 60 хил. потребители на смартфони и е съставила списък с топ 10 на дейностите, които собствениците на мобилни телефони извършват с тях.

Хората използват смартфони за достъп до интернет

Наличието на богата информация в интернет, удобно разположена в дланта на ръката ни, е може би най-полезният актив на мобилното устройство, поради което търсенето в интернет и сърфирането в мрежата сега са дейности номер едно сред потребителите. Ангажираността със социалните медии също е силна сред днешните потребители на смартфони. Ето кои са топ 5 на най-често извършваните дейности със смартфон според проучването на Qualcomm:

1.     Търсене в интернет/браузване в мрежата

2.     Телефонни разговори

3.     Слушане на музика

4.     Използване на приложения за социални медии

5.     Споделяне/изпращане на снимки и видеоклипове

Осъществяването на телефонни разговори се класира като втората най-популярна употреба на смартфон, което не трябва да е изненада, тъй като това и сърфирането в мрежата са двете основни функции на мобилните устройствата. Но най-забележителната революция в използването на мобилни устройства е възможността за слушане на музика, както и заснемане на снимки и видео.

Освен това безпроблемната свързаност и бързият мобилен интернет също са издигнати до върха на влиянието върху факторите за покупка. Проучването показва, че 5G е една от най-важните характеристики за избор на смартфон, за да могат потребителите когато да поддържат свързаност и високоскоростна производителност, без да прекъсват повиквания или да пропускат текстови съобщения.

В момента най-бързата мобилна мрежа в България е тази на А1. Данните са на лидера при измерванията на мрежовата производителност - Ookla. Компанията е анализирала над 250 хил. теста, направени от клиенти на трите телекома през второто и третото тримесечие на годината. Медианните скорости показват, че А1 предлага най-бързия интернет в страната – с над 25% по-бърз от този на втората мобилна мрежа в класацията.

Изображение: А1 Изображение: А1

Липсата на силна и постоянна връзка с интернет беше едно от най-големите разочарования за потребителите на мобилни устройства само преди 5-6 години. За щастие 5G вече е масова технология сред мобилните устройства и с продължаващите инвестиции на телекомуникационните оператори потребителите вече получават надеждна свързаност и високи скорости на мобилния интернет.

Топ 5 на неочакваните употреби на смартфони

Допълнителни ползи от притежаването на смартфон смятахме за невъзможни преди десетилетие. Изследването също така показва, че смартфоните подобряват начина на живот, което означава, че много взаимодействия лице в лице или такива, които изискват физическо посещение на даден обект, вече могат да се извършват с мобилно устройство. Втората част от десетте най-често извършвани дейности със смартфон включва:

6.     Мобилно банкиране

7.     Пазаруване

8.     Навигация и услуги, базирани на местоположение

9.     Видео разговори

10.   Дигитални портфейли

Разбира се, смартфоните днес може да са също толкова жизненоважни, колкото нашите ключове и портфейли, но в много случаи те са заменили напълно тези вещи – много хора дори не носят пари в брой в наши дни. Това е така, защото благодарение на дигиталните портфейли можем да прехвърляме и получаваме пари, или да плащаме безпроблемно за покупките си чрез нашите устройства. Телефоните дори се използват вместо физически ключове, тъй като възможността за заключване и отключване на врати, стартиране на коли и други стават обичайни функции.

Ако търсите нов 5G смартфон

В случай че се нуждаете от ново устройство или настоящото вече не ви позволява да извършвате дейностите, които искате, можете да се възползвате от намалението на A1. Телекомът предлага над 50 модела 5G смартфона с до 400 лева отстъпка от цената. Сред предложенията са както флагмани, така и бюджетни предложения на марки като Samsung, Apple, Xiaomi, Motorola, Nokia и други.

Изображение: А1 Изображение: А1

Всички модели от селекцията ще ви позволят да извършвате безпроблемно всяко едно от топ 10 функциите в проучването на Qualcomm и можете да ги комбинирате с план Unlimited с достъп до най-бързата мобилна мрежа в България.

Последна актуализация: 14:13 | 21.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още
Финанси виж още