IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Стартъп за веган храни победи в надпреварата 5xLABS

Brain Foods ще получи инвестиция от 100 хил. лв.

19:49 | 16.10.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: 5xLABS
Снимка: 5xLABS

Brain Foods е победителят в деветото поредно издание на стартъп надпреварата 5xLABS и ще получи инвестиция от 100 хил. лв., съобщиха организаторите. Българският стартъп за веган храни е основан през 2019 г. от Пламен Медаров и Мария Веселинова и си е поставил за цел да създава вкусни и здравословни десерти изцяло на растителна основа.

„14,5% от световните парникови газове са произведени от млечните и животновъдните сектори“, аргументират Веселинова и Медаров решението си да създават изцяло веган продукти.

Компанията им в момента е в търсене на инвестиция от 500 хил. евро, които, както и привлеченото от 5xLabs вложение, ще бъдат използвани за развойна дейност, навлизане на нови пазари и изграждането на екип.

На второ и трето място журито класира основаната от Станислава Павлова компания за натурална българска козметика Shimani и създадения през 2022 г. в София производител на иновативни пуш-байкове Vinghen.

„Човек създава най-добрия бизнес от болката си“, обосновава Павлова причината за основаването на своята козметична компания. Самата тя като дете продължително време е страдала от акне и след като безуспешно е търсила решение на проблема си в продължение на години, идва идеята за създаването на Shimani.

Историята на Vinghen пък започва с визията на опитния автомобилен инженер Цветан Илиев, воден от страстта си към иновативния дизайн. С първите си доставки през 2023 г. и началото на серийното производство през 2024 г. Vinghen иска да направи революция в областта на микромобилността.

Shimani и Vinghen ще получат менторство от привлечения от 5xLABS менторски екип в лицето на предприемача, съосновател и управител на марката за био храни „Хармоника“ Любомир Ноков, младия предприемач с интереси и дейност в сферата  на медии, реклама и събитиен мениджмънт Савина Езекиева, партньора във фонда за рисков капитал NV3 Йордан Зарев, Винсент Ромбаут, собственик на „Либърти Фуд Сървисис", както и главния търговски директор в „Сирма Солюшънс“ Момчил Зарев.

Финалът в Разлог събра общо седем стартъпа и се състоя от петминутна презентация от страна на самите предприемачи, последвана от петминутна сесия с въпроси и отговори. Освен класираните на първите три места стартъпа финалисти бяха още Cubez in Space, производител на специализирано електрическо превозно средство, предназначено изцяло за улесняване на доставката на храни и малки пратки в градските райони Ivery, IoT устройството за котки KittFit, както и платформата за финансиране на култура Parnass.

„От 15-20 години насам фокусът в стартъп екосистемата в България падна изключително много върху технологичния сектор (софтуер, облачни решения и др.). Това обаче намалява възможностите за предприемачите с добри идеи в другите сектори да получат публичност, а с това – инвестиции от частни капитали. Затова решихме да създадем 5xLABS с фокус извън технологиите“, казва Павел Езекиев, сериен предприемач, инвеститор и двигател зад надпреварата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:56 | 16.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Стартъпи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
cyclop
преди 1 час
"14,5% от световните парникови газове са произведени от млечните и животновъдните сектори" записвайте си, записвайте ЛЪЖИТЕ И ИЗМИШЛЬОТИНИТЕ, доста забавно е как като събереш лъжите, към 500 % от "СВЕТОВНИТЕ" парникови газове се произвеждат от това, което аджендичката иска да ни отнеме и да унищожи. Само от месото, сиренето и личните автомобили, според ЛЪЖИТЕ, които се пишат по "медиите", идват 45% от СВЕТОВНИТЕ емисии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още