IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Плюсовете да работиш в споделено офис пространство

Възможността за контакт с различни хора и обратната връзка от тях са много важни, коментираха Емил Шекерджийски и Костадин Михайлов по време на Founders Foday

10:28 | 11.10.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Станислав Стоянов
Снимка: Станислав Стоянов

Работата и развиването на бизнес в офис за съвместна работа, където съоръженията и услугите са споделени, или т. нар. коуъркинг пространство, има предимства пред това да го правиш в дома си или в стандартен офис. Това е изводът от менторска сесия на тема "Да започнеш бизнес в гаража - какво значение има мястото за стартиране на дейност?" между Емил Шекерджийски, създател на веригата от коуъркинг пространства Networking Premium Coworking, който е ментор на Костадин Михайлов, съосновател на компанията BuddyGuard, свързваща стопани на домашни любимци с проверени гледачи. Сесията се проведе като част от конкурса за стартъпи на Investor.bg Founders Today.

Големият плюс на коуъркинг пространствата е възможността за контакт с различни хора и обратната връзка от тях, посочи Михайлов. В споделените офиси идват да работят хора от различни компании, като по този начин се разпределят разходите за управление на офиса между тях.

Така в тях се формират предприемачески общности, участниците в които се подкрепят взаимно, разказаха Шекерджийски и Михайлов. "Ключово е да си помагаме, защото всички искаме по-добри условия за живот и по-добра предприемаческа екосистема", отбеляза Шекерджийски.

"По този начин имаме директен достъп до смели предприемачи, които могат да ни дадат съвети какво да правим и какво да не правим", коментира Михайлов.

Той разказа, че в началото на дейността на BuddyGuard са наели малък офис в София, но им липсвал контакт с клиенти и обратна връзка. Освен това повечето стартъпи не могат да си позволят разходите за наем, а много от стартиращите собствен бизнес не напускат работата си веднага.

Същевременно споделеното пространство дава възможностите на стандартния офис да поканиш партньори и клиенти, което се отразява на имиджа и самочувствието на предприемача, допълни Михайлов.

Наблюденията на Шекерджийски сочат, че освен всичко друго хората работят по-усилено в коуъркинг пространства, защото се увличат от другите хора в тях и техния темп на работа.

Емил Шекерджийски (вляво) и Костадин Михайлов. Снимка: Станислав Стоянов Емил Шекерджийски (вляво) и Костадин Михайлов. Снимка: Станислав Стоянов

Платформата BuddyGuard дава възможност на стопаните на домашни любимци да се свържат с проверени гледачи, да резервират лесно услугите през приложението и да застраховат домашния си любимец. По думите на Михайлов развитието на компанията е "стремглаво нагоре" през последните 12 месеца.

"Казват, че за да успее една компания, ѝ трябва един добър шанс, една правилна среща. Когато работиш в такива пространства, шансът да срещнеш правилния човек е много по-голям", коментира Шекерджийски, като призова също присъстващите в залата да посещават събития като Founders Today, където тази вероятност е също по-висока.

Партньори на Founders Today са Уникредит Булбанк, Българска банка за развитие и Изпълнителна агенция за насърчаване на малки и средни предприятия. Събитието се организира и с подкрепата на The Founder Institute и Интер Експо Център.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 11.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Стартъпи виж още

Коментари

Финанси виж още