IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Финансиране на стартъпи – как да постигнем баланс между инвеститори и продукти

Каква е ролята на ангелите инвеститори в една прохождаща компания и как могат да бъдат използвани по най-ефективния начин – отговаря Константин Дженгозов от Payhawk

22:50 | 11.10.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Когато една компания търси финансиране, за да реализира своята идея за даден продукт или услуга, тя не бива да избира между ангели инвеститори и фондове, а да търси подкрепа и от двете страни. Такова мнение сподели Константин Дженгозов, съосновател и главен финансов директор на Payhawk по време на менторска сесия с Христомир Христов, основател на fairytales.app, финалист в конкурса за стартъпи на Investor.bg Fоunders Today.

Според Дженгозов много често, когато дадена прохождаща компания търси източници на капитал, тя трябва да балансира в контактите между ангели инвеститори и фондове за рисков капитал, докато проучва потребителските нагласи към своя разработван продукт.

„Понякога даден инвеститор изчаква да се ангажира, за да види дали друг ще пристъпи първи към подобна дейност като гаранция за сигурност за дадената инвестиция“, изтъква Дженгозов. „Ако определен инвеститор, с който преговаря даден стартъп, се откаже от влагане на средства, е много вероятно друг инвеститор, който също участва в дискусиите, да се оттегли“, добави съоснователят на Payhawk.

От своя страна Христов сподели, че голяма част от фондовете, с които неговата компания работи, не се решават да инвестират в B2C (business to customer) продукти. Поради тази причина той се насочва към ангели инвеститори за осигуряване на първоначален финансов тласък.

Според Дженгозов контактите с фондове никога не са излишни и могат да помогнат. Той даде пример със сийд рунда на Payhawk, когато редица фондове отказват да предоставят финансиране. „Въпреки това накрая успяхме да затворим един добър кръг (на финансиране)“, изтъква менторът. „Това, което убеди инвеститорите, е, че видяха, че сме гъвкави и устойчиви. Основното притеснение сред фондовете беше, че няма да можем да наваксаме спрямо конкуренцията на пазара. Но накрая те се убедиха, че след година другите компании ще трябва да ни догонват“, добави Дженгозов.

Христов описа основната идея на неговото приложение – да се опита да бъде партньор на родителите, залагайки на клониране на родителския глас чрез изкуствен интелект (AI). „С навлизането на изкуствения интелект решихме, че трябва да включим тази технология. Обърнахме се към хората, за да ги попитаме дали това ще им хареса, Получихме широка положителна обратна връзка“.

Той разказва как компанията се обръща към инвеститорите, като в края на 2023 г. тя разговаря с няколко български фонда, но получава отказ. Впоследствие се насочват към чуждестранни фондове, но повечето от тях търсят валидиране на идеята. В крайна сметка стартъпът намира подкрепа в лицето на ангели инвеститори. Първите набрани средства са именно от такива инвеститори, като първите ангелски инвестиции са осигурени от родители.

„Говорихме с 10-12 души, от които петима станаха инвеститори. Родителите определено са тези, които емоционално се свързаха с продукта. Те са първите тестери и могат да кажат къде има проблем, да дадат полезна обратна връзка“, изтъкна Христов.

Подобно е развитието и на Payhawk. По думите на Дженгозов първите инвеститори в компанията са ангели, които самият той и неговите колеги познават. Някои от тях са и техни ментори.

„Най-голямата трудност беше преходът от присийд към сийд финансиране. И тук екипът играе много важна роля, защото ти трябват различни гледни точки. Трябва да имаш и голям пазар, на който да представиш един полезен продукт. Много инвеститори могат да свържат стартъп с нужните таланти“, посочва Дженгозов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:18 | 12.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Стартъпи виж още

Коментари

Финанси виж още