IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Зам.-министър Ангелов: Въпреки динамиката в политиката има екосистема за стартъпи

Георги Ангелов представи на Founders Today възможностите за публично финансиране за стартиращи предприемачи

14:14 | 10.10.24 г.
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

В последните години, въпреки динамиката в политиката и честите смени, се изградиха донякъде вече узрели процеси и това показва, че вече има екосистема за стартиращите компании и нещата се случват. Това каза заместник-министърът на иновациите и растежа проф. Георги Ангелов по време на откриването на събитието на Investor.bg, посветено на стартиращите предприемачи, Founders Today.

Той представи различните ресурси за подпомагане на предприятията по линия на министерството.

Основният инструмент, който е свързан с подпомагане на този тип начални и утвърждаващи се компании, е във Фонда на фондовете, каза Ангелов.

Той посочи, че тази година в процес на създаване са няколко инструмента, сред които Фонд за предприемачество и Фонд за иновации на предприятията. Те са с публичен ресурс по съществуващите програми за конкурентоспособност и иновации в предприятията на стойност над 30 млн. евро.

Ангелов спомена и Фонда за технологичен трансфер, който по думите му разполага с ресурс от 60 млн. евро.

„Последните поне 10 години много се говори по тази тема, за съжаление, все още не сме достигнали нивото на развитие икономики, но се надяваме, че със създаването този фонд ще успеем да попълним едно липсващо звено, което ще даде възможност за по-пълно използване и насърчаване на изследователския и творческия ресурс в навлизане в практиката, в индустрията, в икономиката изобщо“, каза Ангелов.

Той отбеляза и възможностите, които предлагат Ускорителят на отбранителните иновации за Северния Атлантик (DIANA), чийто основен фокус отново са стартиращите компании, и иновационният фонд на НАТО. Ангелов припомни, че България е член на Европейската комическа агенция и всяка година се провеждат тръжни процедури, по които отново могат да кандидатстват стартиращи компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 10.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Стартъпи виж още

Коментари

Финанси виж още